A Holdvölgy izgalmas helyszínen, a budapesti Corinthia Hotelben található Caviar&Bull étteremben, pontosabban annak egy titkos, jól elrejtett különtermében tartotta a kóstolót. A hamarosan megnyíló részleg látványos audiovizuális effektekkel szórakoztatja majd a vendégeket a tízfogásos degusztációs menü elfogyasztása során.
Ebben a valóban különleges helyiségben ismerkedhettünk meg a Holdvölgy vertikális aszúsorával 2006-tól egészen a 2018-as, kereskedelmi forgalomban természetesen még nem kapható, fejlődésben lévő tételig. A birtok alapítója, Demkó Pascal és kollégái segítségével betekintést kaphattunk a pincészet történetébe, no meg abba a szemléletbe, mely talán nem egyedülálló, ám mindenképpen ritkának számít a Tokaji borvidéken.
A Holdvölgy csapata ugyanis hisz abban, hogy évjárati sajátosságoktól függetlenül mindig elkészíthető ugyanaz a magas minőségű aszú. Fontos tudni, hogy ezen a birtokon kizárólag hatputtonyos aszúk készülnek, mivel – idézet következik a megjelenésében is rendkívül elegáns és ízléses sajtóanyagból – „a Holdvölgy hite szerint ebben a kategóriában lelhető fel a bort alkotó elemek legintenzívebb harmóniája.” Ezek az elegáns borok viselik Holdvölgy-nyelven a Culture nevet.
A szigorú minőségi követelményeket és elvárásokat jelzi, hogy a borok kétéves hordós érlelés után hat évig palackban érlelődnek tovább, és csak ezután kerülnek forgalmazásra. Ez praktikusan azt jelenti, hogy jelenleg a 2010-es és korábbi évjáratok szerezhetők be, míg idén augusztustól a 2011-es Holdvölgy aszú is elérhetővé válik. Ha azonban valaki egy ennél későbbi, neves évszámhoz kötődően szeretné megvásárolni az innen származó kiváló bort, a PreCulture elnevezésű előjegyzési program segítségével biztosra mehet. Az adott évjárat tételei minden év december 10-től, azaz az aszú világnapjától kezdve válnak előjegyezhetővé.
A minőség és a tűpontos technológia melletti elköteleződés jele az is, hogy a pincészet saját kísérletsorozatot hajtott végre, melynek során a préseléskor alkalmazott ideális nyomást keresték. Az aszúszemek préselése lassú folyamat, és nagy nyomás szükséges hozzá. Egész pontosan 9,5 bar a maximum, amely mellett még nem roppannak össze a szőlőmagok, kesernyés ízt juttatva a készülő borba. A présprogramot természetesen számítóép vezérli.
A Holdvölgy 17 országba szállít bort. Átlagosan évi 4500 palackot állítanak elő, melynek nagyjából fele marad itthon, a másik felét exportálják. Erősségük, hogy a megrendelők számíthatnak az egyenletesen magas minőségre, legyen szó a kiemelkedőnek számító 2007-es, 2008-as, 2013-as és 2017-es évjáratról vagy akár egy nagyobb kihívásokat tartogató, munkásabb évről.
A poharakba kerülő aszúk mindegyike tartalmas és elegáns volt, mézes-virágos-gyümölcsös illatokkal és ízekkel. Az árnyalatnyi különbségeket az évjárati adottságok mellett az jelentette, hogy a hat tokaji szőlőfajta váltakozó összetételben és arányban jelenik meg a borokban. Annyi bizonyos, hogy ha az utóbbi 13 évben fontos esemény történt az életünkben, melyre egy aszúval szeretnénk méltóképp megemlékezni, a Holdvölgy kínálatában nem fogunk csalódni.