Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy ember, akinek bár a szakálla nem volt kender, sőt, nem is volt szakálla, ellenben az Isten négy gyönyörű leánygyermekkel áldotta meg. Ők a Malaspina nővérek és ez az ő történetük.
A borok egy része (fotó: Ercsey Dániel)
A #cmb2022 sajtóútjának második napján történt, hogy a tengerpartról visszarángattak minket a robotzsaruk hallgatni az olasz polgármesteri beszédeket, de ott történt az is, hogy felfigyeltem egy borra. Olyannyira, hogy sebtében meg is beszéltem a borásszal, hogy két nap múlva visszajövök hozzájuk. Így is lett.
Fotó: Ercsey Dániel
Caterina Malaspina a négy nővér egyike, történetesen az, aki terepjárót vezet és viszi a borászat körüli teendőket. Patricia Padovában él és csak lelki támaszt nyújt a testvéreinek, Domenica az adminisztrációért felel, akárcsak Irene, míg a hölgyek édesapja, Consolato a mai napig szeret a szőlőben bíbelődni, ha ereje engedi.
Fotó: Ercsey Dániel
A szőlők három tagban, egymástól viszonylag távol helyezkednek el. Én a Pellaro környéki dűlőkben beszéltem meg találkozót Caterinával, bár két nappal ezelőtt Palizzi Marinában figyeltem fel a borukra, ami a hegyvidéki eredeti Palizzi környéki területekről származott. A Pellaro környéki szőlők egy félköríves katlanban, vagy amfiteátrumban néznek le a közeli tengerre, a Palizzi részeken 600 méteres tengerszint feletti magasságban viszont jobban megmaradnak a savak. A harmadik terület a Melito környéki lejtők, ezek a tengerre néznek és állandóan járja őket a sós levegő. A borászat is Melitóban található, ide most idő hiányában nem jutottam el.
Pellaro környékén a szőlők a tengerre néznek. A háttérben Szicília. (fotó: Ercsey Dániel)
Az összesen 10 hektárból 3.3 Ha esik Pellaro környékére, itt is terítettek meg nekem a hölgyek a szőlőben, a borok mellett szalámikkal, sajtokkal, olívával készültek, de előtte még Caterina körbevitt a Land Roverrel a helyi dűlőkben, kaktuszok és gyógynövények között, egészen csodálatos a helyszín!
Caterina vezetett és mesélt... (fotó: Ercsey Dániel)
Évente mintegy 60.000 palack kerül ki a kezük alól, a főleg alberello művelésmóddal gondozott szőlőkről. Eddig a rövid összefoglaló, most pedig lássuk a borokat! (a rosé sajnos dugósnak bizonyult és nem volt másodpalack a hegyen)
Micah 2021
Száz százalék Greco Bianco, de ami ennél is fontosabb, hogy a nagymama becenevét viseli a bor, aki a történetek szerint legendásan önálló asszony volt. A bor acéltartályban erjedt, de seprőn tartották, a közepes citrom szín mellett ezért az illatban a sós citromos karakter mellett egy leheletnyi krémesség, vajasság is érződik.Kóstolva közepes test, kerek de szép savak, az ízben édes alma, barack, zöldalma. A lecsengése közepesnél hosszabb. 87/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Palikos 2018
Gaglioppo és calabrese nero szőlőfajtákból szűrték ezt a közepes rubin színű bort, amiben enyhe téglás reflexek is látszanak. Illatában eper, nagyon pici füst és vanília, szilva és meggy. Kóstolva szuper savak, közepes test, feszes tanninok és szép gyümölcsös ízek. Innám! 88/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Palizzi 2016
50-50% calabrese nero és nocera szőlőkből. A színe közepesen mély rubin. Illatában puncs, vanília, szilva, fekete cseresznye. Kóstolva közepes test, lendületes és vibráló savak, ízben szép fűszerkészlet és kirobbanó gyümölcsösség, a lecsengésben pici puncs és mediterrán fűszercsokor, ami Caterina elmondása szerint a nocera szőlőfajta jellegzetessége. Gyönyörű! 91/100 pont
Pellaro 2016
Közepes rubin szín, kirobbanóan fűszeres illat, kakukkfű, kaktusz, szilva, meggy és édes fűszerek. Szájban közepesnél picit nagyobb test, széles korty, kerek savak, érett tanninok és szintén érett gyümölcsösség. Szinte csak a savszerkezetben van különbség az előző borhoz képest, ez melegebb tónusú, mediterrán karakterű, az előző élénkebb stíl. Ízlés dolga, hogy kinek mi tetszik, én jobban értékeltem a feszességet. 89/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel
Patros Pietra 2016
A pince egyik csúcsvöröse, ami a nagypapa nevét viseli és amit 100% magliocco dolce szőlőből szűrtek. Mély rubin szín, az illatban édes fűszerek és meggylekvár. Nagy test, mediterrán hangulat, feszes de érett tanninok és kerek savak. Az ízképben érett meggy, vanília, füge és a korty végén keleti fűszerek. A Melito környéki területekről. 90/100 pont
Fotó: Ercsey Dániel