Kérem Várjon!
Cikkek
A DJ borai
Bikicki traminik egy újlaki kóstolón
Ercsey Dániel
2022 June 15.

Amikor meghallottam, hogy Djordje Bikicki elvállalt egy tramini mesterkurzust a közeli Újlakon (Ilok, Horvátország), azonnal tudtam, hogy ott a helyem. Főleg, hogy éppen a Szerémség másik végén, Újvidéken (Novi Sad, Szerbia) voltam egy borversenyen…

Nyitókép: Ercsey Dániel

Belgrád, a város amely soha nem alszik. Miközben még a drum'n'bass utolsó ritmusai szűrődnek ki a szűk utcákra, az éjszakázók lassan véget vetnek a bulinak, és a legközelebbi pékségbe sietnek, hogy hazaindulás előtt még egyenek egy frissen sült bureket. Ezalatt Djordje Bikicki összepakolja a felszerelést és a bakelitlemezeket, és befejezi DJ-előadását. Amikor a belgrádi zenei klubban véget ér a buli, akkor kezdődik a másik élete a Fruška Gora lankáin fekvő Banoštorban lévő szőlőskertben.

Djordje Bikicki nem titkolja, hogy Maurer Oszkár döntő hatással volt az ízlésére. Véletlenül, egy helyi borfesztiválon Djordje standja a Maurer pincészet standja mellett helyezkedett el. Ott Djordje megismerkedett Oszkár autochton fajtákból készült minimális beavatkozású boraival, amelyek elképesztő hatást gyakoroltak rá. Rájött, hogy ez az az út, amelyet követni szeretne. Hasonló módon akart bort készíteni, de nemzetközi szőlőfajtákból.

Fotó: a pincészet FB oldala

Szó szerint egy rövid találkozás és 15 másodperces beszélgetés elég volt ahhoz, hogy Oszkár energiája és Djordje elképzelései kapcsolódjanak. Így indult a Bikicki borok története 2013-ban. A 2016-os Uncensored traminije a Balkán legjobb narancsboraként tűnt ki, a 2018-as Uncensored a londoni Decanter borversenyen aranyérmet kapott. Nagyszerű elismerés, amely bebizonyította Djordje számára, hogy jó úton jár. Nem feltétlenül kell a kitaposott úton haladni egy cél felé, az igazi látnok az, aki megteremti a követendő utat. Még akkor is, ha ezt a két koncert közötti rövid szünetekben teszi.

Fotó: Ercsey Dániel

És most lássuk a borokat, amiket Újlakra hozott magával (természetesen mind tramini): 

Victor 3 (PetNat) 2019

Halvány szűretlen arany szín. Intenzív felhabzás, ami csak rövid ideig marad meg a pohárban. Nagyon apró, jó eloszlású buborékok. Illatában dió és keksz, mogyoró és élesztős jegyek, szinte nem is lehet első blikkre felismerni a fajtát. Inkább olyan mint egy idősebb évjáratos Champagne, ízvilágában és szerkezetében is. Közepes test, kerek és selymes korty, miközben élénk savak teszik lendületesebbé az élményt. A lecsengésben széna, mogyoró és - itt egy picit végre előbukkan a fajta is - vadrózsa. 86/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Traminac 2017

Mély citrom szín. Visszafogott illat, benne citrom, pici vajasság, alma. Kóstolva nagy test, kerek savak, szép tanninok, tiszta de egyértelműen gyógynövényes ízek. A lecsengése picit rövid. 84/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Moma 2020 (kerámia palackban)

Közepes szűretlen citrom szín, szemmel is látható szénsavval a pohárban. Az illata közepesen intenzív, rózsás-barackos. A közepes testet szép savak balanszírozzák, de közben kissé vadóc, tapadós tanninok teszik izgalmassá az élményt. Az ízkép édeskés hangulatot hordoz, a lecsengése közepesnél hosszabb. 88/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Uncensored 2018

Közepes óarany szín. Picit fülledt, de ahogy nyílik szépen hozza az aszalt őszibarackos, picit talán botritiszes jelleget, a háttérben egyre erősödő jázminteás karakterrel. Kóstolva nagy test, kerek savak, érett teás ízek. Jól tartja magát, de már egyértelműen túl van a csúcsán. 87/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Uncensored 2020

Közepes óarany szín. Illatában visszafogottan, de jelen van a rózsás, méginkább a vadrózsás vonal, kicsit olyan, mintha a virág mellett az egész növény jelen lenne az illatban, terméssel és levelekkel, tüskékkel és a szúrós-karcos hangulattal együtt, ahogy felsérti az ember bőrét, mégsem érzi úgy a virágot látva, hogy kár lett volna a fáradozásért. Ahogy nyílik, az illat is egyre intenzívebb, őszibarackkal rózsalekvárral, bergamottal, narancshéjjal, szerecsendióval. Kóstolva közepesnél nagyobb test, jó savak, a széles korty kitölti a szánkat. Az ízben az illat ismétlődik. Feszes tramini, hosszú és zamatos lecsengéssel. Wow! 92/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Makana 2016 (édes bor 70g körüli maradékcukorral)

Mély arany szín. Illatában keleti fűszerek, picit vad földes-zöldes jegyekkel kiegészülve, a háttérben egyre erősödő mézes-őszibarackos vonallal. Közepesnél nagyobb test, kerek savak, az ízben grillázs, méz és túlérett őszibarack. A lecsengést a fűszeresség vezeti. A cukrot sajnos nem tudja a sav kiegyensúlyozni, egy leheletnyit az édesség felé billen. Gazdag, hedonista bor. 88/100 pont

Fotó: Ercsey Dániel

Sajnos a kóstoló után indulnom kellett, így Djordje Bikickivel nem tudtam beszélgetni. A cikk Tomislav Ivanovic cikkeinek rövidített és átírt változata (a kóstolási jegyzetek nem!). Ígérem egyszer személyesen is eljutok majd a birtokra! (a szerző)