A Furmint Február szervezői úgy érzik, hogy egyre határozottabban érezhetőek az öt évvel ezelőtt létrehozott kezdeményezés eredményei. „Amikor 2010-ben, az induláskor felvázoltuk a jövőre vonatkozó elképzeléseinket, az volt a cél, hogy ötéves korára hazai szinten ismertté váljon a Furmint Február koncepciója, és meginduljanak a külföldi programok is. Úgy gondolom, ezt mára elértük, ezt bizonyítják a szerte az országban immár spontán szerveződő furmintkóstolók, furmintvacsorák és a februárban rendre furminttal bővülő borlapok” – mondta el Kézdy Dániel, főszervező.
Hazánkban a furmint egyike a legfontosabb szőlőfajtáknak. A szőlőben rejlő adottságok mellett sikerét nagy részben annak köszönheti, hogy olyan termőtájakon vált elterjedtté, amelyek klimatikus és talajadottságaik révén jól megkülönböztethető borokat tudnak produkálni. Ilyen Tokaj és Somló. Látva azonban a furmintban mint prémium fehér fajtában rejlő lehetőségeket, évről évre országosan is nő ültetvényeinek száma, hogy az innen származó gyümölcs önállóan vagy más fajtákkal házasítva kerüljön palackba.
A szőlőfajta boraira épülő tematikus hónap lényege, hogy egy alulról szerveződő kezdeményezés keretében a borászok, éttermesek és borkereskedők együtt hívják fel a figyelmet a furmint értékeire. A kezdeményezés nyitott, bárki csatlakozhat hozzá, aki üzletében vagy akár otthonában februárban a furmintot középpontba állító programot szervez.
A Nagy Furmint Február Kóstoló 2014. február 6-án Budapesten, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban kerül ismét megrendezésre. „Ma már nosztalgiával gondolunk vissza az első évre, amikor egy, a jelenleginél sokkal kisebb helyszínen rendeztük meg az eseményt 34 borászat jelenlétével. 2014-ben a Vajdahunyadvárban a korábbi évekhez képest egy újabb termet is bevonunk annak érdekében, hogy kellő teret biztosítsunk az immár több mint 75 pincészet és természetesen a kóstolók számára” – mondta el az eseménysorozat csúcspontjául szolgáló Nagy Furmint Február Kóstolóról Tóth Adrienn, szervező.
A Nagy Furmint Február Kóstolóra még kaphatóak a jegyek, további részletek ezzel kapcsolatban itt érhetőek el: