Az Urbanovo az egyik legnépszerűbb boros rendezvénysorozat Horvátország kontinentális részén, évről-évre többen keresik fel a szlovén határ mellett fekvő, elsősorban fehérborairól ismert borvidéket. Strigova (Stridóvár) lesz az otthona annak a fesztiválnak, amelyen Villány május 15-17 között vendégszerepelhet.
A rendezvényen a villányi borturisztikai szolgáltatások népszerűsítése mellett a borokat is kóstoltatják majd a borút munkatársai. A legnagyobb hangsúlyt a Villányi Franc kapja, hiszen mindegyik pincészet (Bock Pince, Gere Attila, Gere Tamás és Zsolt, Malatinszy Kúria, Polgár Pince és Vylyan Pincészet) megjelenik majd a saját cabernet franc borával és a mesterkurzusok sorában Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője tart majd kóstolóval egybekötött előadást Villány és a cabernet franc kapcsolatáról.
A rendezvény előkészítésének részeként járt kedden a Hortus Croatiae borászegyesület küldöttsége Villányban, ahol Takáts Gyula polgármester és Becker Leonóra, a Borút Egyesület elnöke fogadta a horvát vendégeket. A muraközi borászok mellett Sandra Herman, muraközi zsupán-helyettes is ellátogatott Villányba, a találkozón részt vett Vesna Haluga, Horvátország pécsi főkonzulja is.
A hivatalos program előtt már tettek kis kitérőt a vendégek, a kisharsányi Vylyan Pincészet teraszáról remek kilátás nyílt a szőlővel borított tájra. Szerencsére a meteorológusoknak nem lett igazuk és eső helyett ragyogó napsütés, no meg Ipacs Szabó István főborász várta a horvát borászokat, akik a Montenuovo Cuvée és a Villányi Franc erényeit emelték ki a kóstolót követően. A villányi magyar-horvát IPA-projektek és Borút működésének bemutatását követően a Bock Pince éttermében már a konkrét fesztiváli feladatokról folytatódott a párbeszéd, majd a pince mélyén a 2012-es PortaGéza szelekció és egy 1996-oskékoportó is a poharakba került, lévén a vendégek már hallottak a Portugieser du Monde kezdeményezésről és kíváncsiak voltak a régebbi évjáratokból származó portugieserekre.
A villányi látogatást a Polgár Pincében zárta a csapat, ahol Polgár Zoltán kalauzolta őket végig a pincészetben, majd egy alapos szortiment-kóstoló következett a panzió éttermében. Itt a kadarka került előtérbe, amire rendkívül kíváncsiak voltak a vendégek, de a hárslevelű is nagy sikert aratott, leginkább mégis a 2011-es Polgár Cuvée ragadta meg a borászok figyelmét.
A pincelátogatások és borkóstolók alatt-között folytatott beszélgetésekből az derült ki, hogy bár hallottak már Villányról, de sokukat meglepte az a komplex borturisztikai szolgáltatás-kínálat, amivel Villány rendelkezik. Lehetőség van arra is, hogy a fesztivált követően is folytatódjon az együttműködés, hiszen már több lehetséges, közösen végrehajtható projektötlet is felmerült.
A látogatásról az eMedjimurje.hr online informciós portál is közöl részletes beszámolót.