Kérem Várjon!
Hírek
Nemzetközi „Zöldút"
Pécsi Borozó
2012 April 18.

A dél-dunántúli környezeti nevelésben és ökoturizmusban érintett szolgáltatókat fogja össze a régió teljes területéről a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter. A 2010 őszi munkakezdés óta számos közös feladatot sikerre vivő új, nagyjelentőségű fejlesztést kezdett előkészíteni a klaszter.

A Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter a horvátországi Baranya vállalkozóinak bevonásával és a Hercegszőlősi Járás részvételével megkezdték az első határon átnyúló nemzetközi zöldút (greenway) szervezését.  "A zöldút szó az angol és nemzetközi gyakorlatban elterjedt greenway magyar megfelelője, de szeretnénk, ha egyszerű fordításnál mélyebb tartalmat hordozna. Létjogosultsága van ennek a szónak, mert általában a természetben, a zöldben fut, kapcsolódik a környezetbarát elképzelésekhez, a fenntarthatóság elveihez. Nem egyszerűen fizikai útról van szó, hanem szellemikben is más útról. Az uniformizált fogyasztói társadalom talmi értékei helyett környezetünk egyediségének megőrzése, egy valóban tartalmas, emberi élet a cél. Idővel rá kell jönnünk, hogy igazi megelégedettséget az aktív élet, a valódi értékek megtalálása, a közösség adhat, és erre ad esélyt a zöldút." - mesél a projektről Gonda Tibor, aki tevékenyen részt vett a zöldút kialalkításában.
 
A munka jelentősen felgyorsulhat, ha a Dél-Dunántúli Ökoturisztikai Klaszter által benyújtott Magyar-Horvát IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program pályázat sikeresen szerepel.
Legolvasottabb
Legfrissebb