A Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület 2014. január 14-én tartotta az Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 HUHR/1101/1.2.4/0007 azonosítószámú COOL!N projektjének záró rendezvényét a pécsi Pannon Magyar Házban.
Fotó: Szász István
A Jagodnjaki Járás partnerségével 2013. február 1. és 2013. december 31. között megvalósított projekt fő célja a kulen és más helyi termékek turisztikai menedzselése volt, mely a határ mindkét oldalán sikerrel zárult. A program során szakmai képzések segítették az érdeklődők elmélyülését a füstöltáruk témájában, a fiatalabb generáció is bevonásra került a gasztrokulturális hagyományok megőrzésébe a gyermekvetélkedők kapcsán, az egységes és hatékonyabb piaci fellépés érdekében klaszterbe tömörültek a horvát termelők, közös honlap indult (www.coolin-cbc.com), tanulmányutak, helyi termék témájú fesztiválok és gasztro klubok szerveződtek, adatbázisok készültek, valamint receptkönyv és egy úgynevezett gourmet térkép is hozzájárult a régió ízeinek és értékeink népszerűsítését.
A 11 hónapon át tartó munkafolyamat kézzel fogható eredménye a „Kulenáris utazások Baranyában” című könyv, melyet szintén kedden mutattak be. Az autentikus fotókkal gazdagított kiadvány három nyelven (magyar, horvát és angol) hivatott összefoglalót adni a Baranyai háromszög kultúrájáról, gasztronómiájáról, kézműves hagyományairól és nem utolsó sorban a kulenről. Dr. Gonda Tibor borúti elnök és Ljubomir Damjanović elmondásai alapján egyre nagyobb teret kap a gasztronómia a turizmusban, kedveltek és keresettek a kézműves helyi termékek, valamint a köréjük szerveződő események.