Épp, hogy befejeződött az egyik, már kezdődik is a másik. Kedden közös sajtótájékoztatót tartottak a pécsi Corso Hotelben a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület, a Mecseki Borrend Egyesület valamint a horvátországi Križevci város képviselőinek részvételével, témát az újabb sikeres horvát-magyar IPA (uniós előcsatlakozási pénzügyi alap) pályázat szolgáltatott.
A szakavatottabbaknak nem cseng ismeretlenül az IPA név, hiszen 2011 októberében a „Helyi ízek-helyi értékek” elnevezésű projekt, amely magyar és horvát Baranya gasztrokulturális értékeit volt hivatott összehangolni és fejleszteni, szintén IPA segítséggel indult el, s fejeződött végül be idén januárban. A folytatás 2013 február elsejétől datálódik, s ezúttal Križevci város, mint kezdeményező lépett fel, s a bevezetőben említett pécsi egyesületek partnerként kapcsolódtak a pályázathoz. A pályázathoz, amely szűken mérve a borkultúrának, tágabban szemlélve az ehhez kapcsolódó ágazatoknak is közös platformot biztosít a következő évekre. A továbbiakban visszakerül a parafadugó a borospalackba, azaz következzenek a száraz tények.
Križevci az égből
Az együttműködés 405 ezer eurós költségvetésből gazdálkodik, ebből az önerő mindössze 15%, a maradékot az Európai Unió biztosítja. A 12 hónapos munkafolyamat alatt több fázisban valósulnak meg az egyes projekt elemek. Magyar részről a pécsi borvidékek és a pécsi borturisztika megerősödését valamint a határon túli kapcsolatok fejlődését várják, emellett a Zsolnay Kulturális Negyedben nyílik egy Borturisztikai Centrum „WineSpiration” néven – mint azt megtudhattuk Gonda Tibor, a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület elnökének köszöntő szavaiból.
Horvát részről Marija Podolski, Križevci város projektmenedzsere elmondta, hogy kialakításra kerül a Križevci-Kalnik-Orehovec borút, amelyhez a magyar fél a tapasztalati tőkét nyújtja majd segítségül, többek között a Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület minősítési rendszerének átdolgozását a horvát borút számára. Ezek mellett érdemes elmondani azt is, hogy déli szomszédaink a borturizmus mellett nagy hangsúlyt fektetnek a természeti (Čabraji-tó) és egyéb kulturális értékek (festőtábor, gasztronómiai rendezvények) bekapcsolására a projekt keretein belül, de a helyi termékek, úgy mint a sajt, méz vagy a röviditalok népszerűsítése is fontos elemként szerepelnek. A tudás- és tapasztalatcserén kívül a projekthez tartozik még szorosan: a horvát-magyar-angol nyelvű promóciós anyagok kiadása, nyelvtanfolyamok indítása borászoknak illetve a Mecseknádasdi Szőlészeti és Borászati Múzeum kifejlesztése is.
Természetesen mindkét fél teljes mértékben egyetértett azzal, hogy a projekt csak akkor lehet igazán sikeres, ha a pályázati idő után is hasznosíthatóak maradnak a fejlesztések. Ennek megfelelően, már a közeljövőben hagyományteremtő borversenyek kerülnek megrendezésre, a helyszínek Križevci, Pécs és Mecseknádasd lesznek.
Záróakkordként Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője tartott rövid előadást a horvát borvidékekről, borfajtákról – ezekből néhányat (frankovka, kleščec) rögtön meg is kóstolhattunk, a teremben egybegyűltek nagy örömére. A nyitó sajtótájékoztató tehát remekül sikerült, a célok világosak. A munka dandárja azonban még hátravan, figyelemmel kísérjük az elkövetkező 12 hónapot.