Kérem Várjon!
Cikkek
Nem kell siettetni a bort...
Pincelátogatás: Tiffán Ede
zoranka
2014 April 02.

Az valahogy mindig élmény, amikor Tiffán Ede a házigazda. Nemegyszer hallgattam már kóstolókon, mindig volt olyan mondata, története, ami miatt érdemes volt ott lenni. Ezúttal a látogatás hivatalos célja az új panzió megismerése volt, de azért egy tizenegy boros sor is lecsúszott.

Esőre álló, szemerkélős márciusi délelőtt volt, amikor Pécsről útnak indultunk és esőre fordult az addig napos idő, amint Villányba érkeztünk. Minden úgy akarja, hogy a pincében, kóstolóteremben töltsük a napot.

De addig is, bevezetésképpen tekintsünk vissza az időben. Bél Mátyás Descripto Comitatus Baranyensis című munkájában felsorolja az akkortájt Baranyában termesztett szőlőfajtákat. Az 1730-as években, azaz a németek betelepülését megelőzően, a hajnal (góhér), a lisztes fehér, a hárslevelű, az ökörszemű törökszőlő, a muskotály, a tótfekete és a kadarka fajtákat termesztették. A németek betelepülése azonban jelentős változást hozott Villány szőlő­termesztésében.

                                                                                                                  Fotók: Villányi Máté

Az 1700-as évekig azért tekintettünk vissza, mert a Tiffán-család 1746 óta foglalkozik szőlővel és borral a villányi borvidéken. A német betelepítés első hullámában érkezett családok olyan vidékre érkeztek, ahol több évtizedes lendületben volt a szőlőtermesztés, borkészítés, hiszen a nagyharsányi csatát követően az 1600-as évek legvégén érkezett szerb telepesek aktívak voltak a szőlőhegyen, a pincékben. A németek új tudást, új fajtákat is hoztak magukkal, a kadarka mellé így lett meghatározó a portugieser (oportó), de ekkor jelent meg a kékfrankos is.

Talán az utóbbi években kevésbé volt a bormagazinok, borblogok fókuszában, ezért nem árt néhány bevezető mondatot leírni. A kilencedik generációs Tiffán Ede fél hektárról indította el saját vállalkozását, hiszen a nyolcvanas években még ennyi volt engedélyezett. Kertészmérnökként, a szakmában dolgozóként (borkombinátos gyakorlattal) jól tudta, hogy mit nem szeretne, milyen bort nem szeretne készíteni. Hogy a kezdeti lépések is jól sikerültek, mutatja, hogy 1991-ben az első Év Bortermelője címet neki ítélték oda. Ma 25 hektáron gazdálkodnak, fiával, Tiffán Zsolttal közös pincészetükben évente mintegy 150.000 palack bor készül, ennek kilencven százaléka a hazai piacon találja meg fogyasztóját.

A látogatásunk apropója a nemrég befejezett panziófejlesztés, ami egyben a vendéglátás bővülését is magával hozta. Ezentúl 8, a pincészet borairól elnevezett és motívumaival ellátott kétágyas szoba és egy négyfős apartman várja a vendégeket, hogy több napon át ismerkedjenek Villánnyal és a környező borvidékkel. Étkező, kóstolóterem, terasz a Csillagvölgyre nyíló kilátással, no és kemencével - ez sem elhanyagolható, de ideje áttérnünk a borokra.

Csenge 2013
Nemrég kóstoltuk, nekem akkor is tetszett, pár héttel később még inkább. Tiszta illatok, a rajnai jön talán egy kicsit jobban, pedig csak 38 százalékban van jelen. Barackos, grapefruitos, ízben is a kesernye jön a végén, de a közepén a barackosság kerekíti. Jó savérzet, lendületet ad neki, karaktert, közepes, arányos, feszes test, zamattartóssága szép, maradandó, kis széndioxid lendíti. Bár friss fehérként ez a sorkezdő bor, mégis azt mondom, hogy a nyáron fog a legszebben szólni, de már most is 86 pont, ****

Rozé 2013
A rozé itt házasítás, kékfrankos az alap, de van benne portugieser, cabernet franc és pinot noir is. Piros gyümölcsös, kedves, selymes, lágyabb rozé. Volt, aki hiányolta a ropogósságot, nekem nem csak az jelenti a rozét. A friss piros gyümölcsök, a nem túl magas alkohol, vagy az érett, szaftos, gyümölcsös korty, de így összesítve is ezek az erényei. Ezt a rozét inkább tisztán. 84 pont, ***

Portugieser 2013
Friss, lendületes, egész szép gyümölcsök jelennek meg az illatban, szilva, cseresznye, kortyban egész jó sav, van gyümölcs, jön a meggy is, közepes test, kis grillázs, gazdag zamatosság, a végén némi kesernyésség. Igazán jó oportó egy nehéz évjáratból és még mindig fiatal, még fejlődik, ne nézzük primőrnek. 87 pont, ****

Régimódi Cuvée 2012
Portugieser a 72 százaléka, a többi kadarka. Két hagyományos fajta a vidéken, de valójában ritkán került így tudatosan házasítva. vegyes ültetvények persze akadtak, változó arányokkal. A bor színe bejön, úgy könnyed, hogy már mutatja, azért vigyázz velem.  Illatában jön a kadarkás fűszeresség, mellette meggy, áfonya, szilva. Gazdag, de nem nehézkes. Van tartalmassága, leülős bor, beszélgetős bor, szépen nyílik, mutat meg új ízeket a múltból. Érdemes vele hosszasan ismerkedni. 88 pont, ****

Pinot Noir 2011
Először az újonnan megjelenő 2011-est kóstoltuk volna, de Tiffán Ede véletlenül a 2009-est bontotta meg (nem volt egyiken sem címke). Így aztán két pinot került egymás mellé, párhuzamosan kóstolhattuk őket. A 201-es fiatal még, a hordófűszeresség jön elsőre, de mögötte a gyümölcsök, meggy, áfonya, némi marcipán, kortyban visszaköszön a fűszeresség, érezzük az erőt, gazdag anyag, még rakoncátlan kicsit, de van ideje fejlődni. Mostani állapotában is élmény volt, de két-három év múlva biztosan még nagyobb élmény lesz. 87 pont, ****

Pinot Noir 2009
Érett illatok, érett szín. Füge, csoki, málna, ánizs. Testben vastag, de nem lomha. Sűrű anyag, marcipános meggy, ánizsos szilva, földes ízek és borsos bogyósok. Él, vibrál, a levegőn percről percre szebb. Benne van Villány, határozottan, de pinot noirságát sem tagadhatja le. 88 pont, ****

Principium 2011
Nekem egy picit itt bicsaklott meg a sor. Az egykor cabernet sauvignon&franc duett örököse, némi merlot-val dúsítva. Illata erőteljes, szájban nagyon harap, a hordó erőssége nekem túlzó. Hiányzik belőle az az elegancia, amit eddig akár egy Régimódiban (rusztikusabban), akár egy pinot noirban (villányiasabban) éreztem. Nincs benne hiba, csak valahogy nem áll össze. Nekem 83 pont, ***

Lucia 2009
Illatban érett meggy, csokoládé, alkohol, érett erdei gyümölcsök, szárított áfonya, kortyban a hordófűszeresség szépen kiegészíti a gyümölcsöket, némi feketeborsos pikantériával. A korty végét édesfűszerek teszik simulékonyabbá, sűrű textúra, időt igényel, de megéri. 87 pont, ****

Cuvée Carissimae 2009
A Kopár-dűlőből származó cabernet sauvignon (50%), merlot (35%) és cabernet franc (10%) cuvée nagy, de arányos testet mutat, tömény gyümölcsöket és szegfűszeget, vaníliát, fehérborsot, csillagánizst. Kortyban erőteljes, intenzív, dübörög, inkább érezni a fiatalságát, várni kellene vele, hogy az elegancia felé mozduljon, de nem kell már túl sokat. 87 pont, ****

Elysium 2008
Az Ördögárokban található ültetvény válogatása, két hektár legszebb fürtjeiből. Elegáns illat, abszolút merlot. Az alkohol az egyetlen, amit túlzónak érzek, minden egyéb krémes, gyümölcsös, csokis, szilvás, szedres, enyhe menta jelenik meg, kedves, arányos, nagy bor. 89-90 pont, ****+

Grande Selection 2008
Túlnyomórészt cabernet sauvignon, 20-20 százalék merlot és cabernet franc. Herbás-fűszeres illatok, cédrus, szeder, babér, kakukkfű, fahéj, feketeribizli, erdei gombák. Hűvösebb karakter, de érett, teljes zamatokkal. Húsosabb korty, csokoládéval, aszalt erdei gyümölcsökkel, vörösáfonyával, ráadásul tartós ízgazdagsággal. 90+, csak ennyit írtam fel magamnak, *****


Programajánló
2018. November
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
2018. 11. 10. 16:00 - 0:00
Jókai Rendezvényház Pécs, Jókai tér 6.
2018. 11. 10. 16:00 - 23:55
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
11
12
13
14
15
16
17
18
19
2018. 11. 19. 18:00 - 21:00
Balkán Bisztró Pécs, Ferencesek u. 32.
20
2018. 11. 20. 18:30 - 20:55
CEWI (Hotel Zenit) Budapest, Apáczai Csere János u. 7.
21
22
23
2018. 11. 23. 9:00 - 18:00
Bock Pince Villány, Batthyány u. 15.
24
2018. 11. 24. 8:00 - 18:00
Villányi borvidék Villány, Több helyszínen
25
26
27
28
29
30