Kérem Várjon!
Cikkek
Kóstoljunk bort ChatGPT-vel!
Villa Gyetvai borok a pohárban
Gyökösi Attila
2024 October 15.
Nem kell félni, nem írta meg az egész cikket a gép helyettem, bár nagy volt a kísértés. De úgy tűnik, hogy erre még nem képes. Talán két év múlva. Viszont érdekes dolgokra döbbenhetünk rá, ha azt kérjük tőle, hogy írjon meg egy cikket helyettünk!

A héten a balatonfüredi Villa Gyetvai borkóstolóján jártam. A Füred környéki dombokon, Paloznak, Aszófő és Tihany határában fekvő területeken termő szőlőből a borászat meglehetősen sokféle száraz bort készít, amelyeket elsősorban közvetlenül a vendéglátóhelyek részére értékesít. A kóstolón a Villa Gyetvai új bor-szortimentjét ismerhettük meg és kóstolhattuk végig. Ha egészen röviden, mondjuk két szóban kéne összefoglalnom a tapasztalataim, akkor alighanem azt mondanám: megbízható minőség. Merthogy bennem tényleg ez maradt meg. Talán még sosem jártam kóstolón, ahol egy borkészítő ilyen széles szortimentjében ennyire kiegyensúlyozott borokkal találkoztam volna. Ezek a borok nem csúcsborok, de nagyon rendben vannak, mondjuk úgy, biztos választást jelenthetnek bármikor, ha épp elveszünk egy ismeretlen hely ismeretlen borokat kínáló borlapját nézegetve. Kérj egy Gyetvait, nem ér csalódás!

Hazafelé jöttömben azon gondolkoztam, hogy ez mind szép, de hát erről azért nehéz ám igazán jót írni, nincs mit lehúzni, olyan nagyon kiemelni sem. Az egész olyan langyosan kellemes, igazán megírhatná valami gép helyettem. Miután most kezdtem más projektek kapcsán ismerkedni a ChatGPT legújabb verziójával, az az ötletem támadt, hogy vajon a GÉP (azaz: nyelvi modell) milyen beszámolót kerekítene erről a kóstolóról. 

Hazaérve tehát azt kértem a Chat GPT-től:

Írj egy beszámolót a Villa Gyetvai borkóstolójáról, amit az N28 nevü budapesti borbárban rendeztek. A kóstolón megismertük az új bor-portfóliájukat. A boraik (fehérek: tramini, olaszrizling, chardonnay, furmint, sauvignon blanc, vörösek: kékfrankos és syrah) egyenletesen és megbízhatóan jó minőségűek voltak, de nem kiemelkedőek, kivéve talán a rajnai rizlinget, ami egy tényleg jól sikerült tétel, és amire a borászat is büszke. (A Villa Gyetvai elsősorban vendéglátóhelyeken értékesíti a borait.)

A ChatGPT pedig ezt válaszolta:

A Villa Gyetvai borászat borkóstolója, amelyet az N28 nevű budapesti borbárban rendeztek meg, igazi ínyenc élményt nyújtott a vendégek számára. A borászat legújabb bor-portfólióját mutatták be, amely elsősorban vendéglátóhelyeken kerül értékesítésre. A borászat jól ismert arról, hogy boraik megbízható minőséget képviselnek, és ez a kóstolón is megmutatkozott.

Az est folyamán több fehér- és vörösbort kóstolhattunk. A fehérborok között tramini, olaszrizling, chardonnay, furmint és sauvignon blanc szerepelt. Mindegyik bor jól elkészített, egyenletesen jó minőségű volt, de nem igazán emelkedtek ki a mezőnyből. A tramini illatos, enyhén fűszeres jegyekkel jelent meg, az olaszrizling kellemesen könnyed, citrusos ízvilágot hozott, míg a chardonnay gazdagabb, vajas karakterével hódított. A furmint ásványossága és a sauvignon blanc frissítő zöldalmás-füves aromái szintén tetszetősnek bizonyultak, de egyik sem hagyott maradandó nyomot a vendégekben.

A vörösborok között a kékfrankos és a syrah kaptak helyet. A kékfrankos jól hozta a fajtára jellemző meggyes, enyhén borsos jegyeket, míg a syrah kissé fűszeresebb, telt karakterével emelkedett ki. Bár mindkét vörösbor kellemes, jól iható volt, egyik sem volt különösebben figyelemfelkeltő vagy emlékezetes.

A kóstoló csúcspontja azonban kétségtelenül a rajnai rizling volt, amelyre maga a borászat is büszkén hívta fel a figyelmet. Ez a bor kitűnt a sorból: gazdag aromái és kifinomult szerkezete egyértelműen azt mutatta, hogy ebbe a tételbe a borászat komoly energiát fektetett. A citrusos, zöldalmás jegyek mellett enyhe ásványosság és harmonikus savak jellemezték. A bor hosszú lecsengése különleges élményt nyújtott, és egyértelművé tette, hogy a Villa Gyetvai-nak van oka büszkének lenni erre a tételre. A rajnai rizling élvezete közben beszéltünk is a borászat szakértőivel, akik kiemelték, hogy ez a bor valóban a portfóliójuk ékköve, és céljuk, hogy a nemzetközi piacon is elismerjék. 

Összességében a Villa Gyetvai borkóstolója egy szolid, de megbízható élményt nyújtott, ahol a borászat szakértelme egyértelműen tetten érhető volt. A borok mindegyike minőségi, tökéletes választások a mindennapi fogyasztásra vagy könnyedebb alkalmakra. Az esemény rávilágított arra, hogy a boroknak nem mindig kell dominálniuk a kóstolót; néha az egyszerűség és az egyensúly is elegendő egy emlékezetes élményhez. A Villa Gyetvai borai egyenletesen jó minőségűek voltak, jól illeszkednek a vendéglátó egységek kínálatába, ahol a megbízhatóság és könnyed fogyaszthatóság az elsődleges szempont. A rajnai rizling viszont kiemelkedő tétel, amely akár komolyabb nemzetközi figyelmet is érdemelne. Ez a bor egyértelműen mutatta a borászat ambícióit, és reményt ad arra, hogy a jövőben további kiemelkedő borokkal is gazdagodik a kínálatuk. 

Hmm. Ennyi tehát a gép beszámolója. Szerintem ahhoz képest, hogy a ChatGPT még sosem kóstolt bort, sőt, igazából a kóstolón sem járt, egészen jó beszámolót kerekített. (Sok függ persze a kérdéstől, finomítható a dolog bármeddig.)

Szóval nem rossz így elsőre, mindazonáltal én fűznék még hozzá pár gondolatot:

Az első a Gyetvai borok illata. Számomra meglepő volt, hogy ezen a kóstolón minden bor illatos volt. Persze a jó boroknak mindig van egy fajtára jellemző illatuk, nem véletlen, hogy ez az összetevő olyan fontos a »hivatalos« kóstolások során is. Azonban itt valahogy minden illat kicsit markánsabb, erőteljesebb volt, mint vártam volna. 

Aztán szintén említésre érdemes a borászat széles portfóliója A kóstolón összességében tucatnál is több bort kóstoltunk. A fehérek között például az olaszrizling esetében a normál verzió mellett volt egy dűlőszelektált is, a Hajnóczy Olaszrizling, amely Paloznak határából származik, és a dűlőről kapta a nevét. A talaj errefelé extrém magas mésztartalmú, ahogy megtudtuk, ez egyfajta természetes terméskorlátozást is okoz. Ez valóban jól sikerült tétel volt, a rajnai mellett talán a másik kedvencem a sorból. Mindenképp érdemes kipróbálni!

Érdekes volt még egy Rosso nevű bor. Mostanában sokat olvasni/hallani a borágazat gondjairól, nevesül arról, hogy folyamatosan csökken a borfogyasztás, ezért sokan próbálnak új utakat keresni, amivel új célcsoportokat, fogyasztókat találhatnak. A Rosso is ilyen indíttatásból születhetett, egy kifejezetten könnyű balatoni vörös, kékfrankos és syrah borokból. Célzottan a nyár könnyen fogyasztható »bulibora« hűtve, akár jégkockával kortyolva kiváló nyári frissítő. 

Igazából sokáig lehetne sorolni a tételeket, de ahogy a jegyzeteim nézve felidéződnek a kóstolón érzett érzéseim, megint csak a „Megbízható minőség” szókapcsolat ugrik elő. Tényleg van úgy, hogy egy bor nem kell elvigye a teljes show-t egymaga. Nem kell minden bornak szólistának lennie, szükség van megbízható tagokra a zenekarban is, akik mindig pontosan annyit tesznek hozzá mondjuk egy vacsora hangulatához, amennyire szükség van. Ebben pedig a Villa Gyetvai borai nagyon is jók, jól mondta ChatGPT kollégánk.