Kérem Várjon!
Cikkek
Koch Csaba, Hajós-Baja/Villány

Az Év Bortermelője díj 2019-es győztese hosszú utat tett meg, amíg elnyerte ezt a kitüntetést. Folyamatos minőségi fejlődés, némi szerencse és földtől a pohárig szemlélet az, ami eljuttatta idáig. A Hajós-Bajai és a Villányi borvidékről, borversenyekről, együttműködésről és új pincészetéről kérdeztük Koch Csabát (interjúnk a 2020. tavaszi számban jelent meg nyomtatásban).

Jenei Balázs
2020. augusztus 3. 13:52:32
Cikkek
Tettünk egy rövid kört a Föld körül

Aligha gondoltam volna, amikor a legutóbbi rumkóstoló emlékmozaikját rakosgattam történetté a frangepánik lázat hozó illatában, hogy lényegében rövid időn belül bezár a bazár. Aztán körülvett bennünket valami alaktalan félelem, amely stációi, a félelem-dinamikának megfelelően váltogatták egymást: tanácstalan várakozás, eltúlzott rettegés, definiált realitás, megcsömörlött spleen, hurráoptimista végjáték-várás, most pedig valamiféle billegés, a hogyan tovább libikókáján. Bárhonnan vizsgálom a kialakult helyzetet, látható, hogy megváltoztunk, azaz más emberek lettünk, de félek, nem lesz elégséges a változás tartalmisága, valami valóban nagyszerűhöz.

Váncsodi József Oberon
2020. július 29. 09:31:07
Cikkek
Kenyérkörkép Baranyában

Reneszánszát éli a kovászos kenyér-fogyasztás és -készítés az utóbbi időben. Miközben ennek nyomán fővárosunkban gyors ütemben nyílnak a kovásszal dolgozó pékségek, Pécsen és környékén látszólag nincs ilyen könnyen elérhető kínálat. Utánajártunk, mit tehet, aki Baranya megyében szeretne minőségi kenyérhez jutni. (Cikkünk a Pécsi Borozó 2020. tavaszi számában jelent meg, változtatás nélkül közöljük.)

Koncz Petra
2020. július 28. 08:59:56
Cikkek
Félúton Lelle és Révfülöp közt

A tavaszi karanténidőkben történt még, hogy Bujdosó Ferenc dél-balatoni borász barátunk megemlítette, jobbak ezek az online kóstolók, mint várta, de azért a Balatonon vitorlázva, naplementében, mégiscsak élvezetesebb kóstolni. Szaván fogtuk. Amint az ifjabb Bujdosó Ferenc hazatért Új-Zélandról, megszervezett nekünk egy rendhagyó balatoni sauvignon blanc kóstolót.

Győrffy Zoltán
2020. július 25. 07:07:01
Cikkek
Avagy szóljatok a Köpcösnek

Úgy hozta a Sors (igen, az a nagybetűs), hogy Léder Zoltánnal, a Köpcössel január 22-re sikerült megbeszélnünk boros találkozónkat Csengődön. Ez a dátum duplán is jeles nap, hiszen nem csak a szőlőművesek védőszentjének, Vincének az ünnepe, de a Magyar Kultúráé is: Kölcsey ekkor vetette papírra a Himnuszt. Nemzetünk imádságának harmadik strófája ugyan nem egészen így szól, de csengődi napom végén számomra ilyen új jelentést nyert. De ne rohanjunk annyira előre. (Cikkünk a Pécsi Borozó tavaszi számában jelent meg.)

Novák Barna
2020. július 24. 08:00:14
Cikkek
Kitekintő: Ausztria

Tudták, hogy Ausztria legkisebb borvidéke Bécs mellett – egészen pontosan Bécs felett – fekszik? 700 hektáron 630 termelő készít bort, így az osztrák fővárosban elég magas az egy lakosra jutó borosgazdák száma: 3000 főre jut egy. A 19. kerülethez tartozó Grinzing városrész romantikus, kisvárosi hangulatú utcácskáin sétálgatott Beethoven, Pippal vagy éppen Freud, ahol számtalan egyedi hangulatú „heuriger” (borozó) várja a látogatókat, alig 20 percnyire a Városházától (Schottentor). És azt tudták, hogy Bécsben látogatható egy több, mint 300 éves pezsgőpincészet? Olvassanak tovább és állítsák össze saját boros kiruccanásukat! Cikkünk eredetileg a Pécsi Borozó idei tavaszi számában jelent meg.

Tüske Gyöngyi
2020. július 23. 09:34:12
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (4. rész)

Az alábbiakban öt-öt villányi és burgenlandi tétel kóstolási jegyzete és összefoglaló tapasztalatai következnek, abból a célból, hogy egyrészt testközelből lássuk és érezhessük a hasonlóságokat és különbségeket, remélhetőleg ezzel megerősítve a piacon lévő tételek kóstolási bírálataiból készítette aromavizsgálati elemzéseket.

Jakab Tamás
2020. július 14. 15:38:37
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (3. rész)

A földrajzi és a történeti/emberi áttekintésből az az alapvető következtetés adódik, hogy mindkét terület kiválóan alkalmas a vörösborok készítésére, ezt a termelők nagyon pontosan tudják, és ez irányban fejlesztik tovább birtokaikat, szőlőiket. Míg Burgenlandban továbbra is meghatározó a kékfrankos, addig Villány, bár szintén hosszú korszaka volt, amikor ez a szőlőfajta volt a meghatározó, inkább a bordói fajtákra tett, azon belül is egyre kiemeltebben a cabernet franc-ra.

Jakab Tamás
2020. július 12. 12:17:01
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (2. rész)

A természetföldrajzon kívül a terroir alakításában legalább ugyanakkora szerepe van az embernek, ha nem még nagyobb. Ebben a dolgozatban azt tekintjük át, hogyan alakult a két borvidék történelme, hogyan kerültek a francia fajták a fókuszba, azon belül pedig hogyan került szóba a cabernet franc.

Jakab Tamás
2020. július 11. 07:19:54
Cikkek
CF: Villány & Burgenland (1. rész)
Burgenlandi cabernet franc-okat felfedezve és abból kiindulva, hogy erről a híres és történelmi bortermő tájról (Ruszti Aszú, azaz Ruster Ausbruch, Welschriesling Trockenbeerenauslese, vörösek sokfélesége, kiemelten a Blaufränkisch-sel, Zweigelttel, stb.) adódott egy gondolat; mi lenne, ha megnéznénk egy olyan terület franc-jait, ahol finoman szólva sem ez a fő sodorvonal, ugyanakkor szép számmal foglalkoznak vele a nagyobb termelők. 
Jakab Tamás
2020. július 10. 22:07:47
Első Előző
1 2 3 4 5
Összesen 1925 db találat. 1/193 oldal.
Legolvasottabb
Hirdetés
Legfrissebb