Kezdjük rögtön azzal: mérhetetlenül tisztelem Szabó Zoltánt, a látszatát is kerülni igyekszem annak, hogy az egyenrangúság pozíciójából szóljak hozzá (őhozzá és a témához); annakidején meggyászoltam, hogy abbahagyja, akkori kiáltványát megrendülten igazságbeszédként olvastam – no, nem a gyurcsányi, hanem a Szalai Ádám-i értelemben, ha ez mond valamit. De pár dolgot akkor is, ennek ellenére is muszáj leírnom, ha úgy tetszik, kikérnem a magam nevében is Zalának.
A Zalai borvidéken dolgozó szőlőtermelőként, továbbá úgyis, mint a közösségi médiában a témával kapcsolatos tartalmakat megosztó, és különböző médiumoknak ugyanebben nyilatkozó szakember, megszólítva éreztem magam Szabó Zoltánnak, a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma (FD) kapcsán megjelent írásában.
Rég kapott akkora sajtóvisszhangot szőlészeti hír, mint mostanság a fitoplazma terjedése. A közölt szövegekben némi változtatással ugyanaz volt olvasható legfeljebb másképpen megfogalmazva, esetlegesen megszólítva egy-egy termelőt – tehát nem növényvédelmi szakembert –, aki lehetőleg az apokalipszisről szóló narratívát erősíti, mégiscsak az a hírérték. A közösségi médiában több termelő is a kongatni kezdte a vészharangot: itt a filoxéra 2.0!
Mihai Druta Moldova egyik legismertebb sommelierje, régi barátom a CMB-ről. Amikor megtudtam, hogy Kisinyov központjában, a Nagy Nemzetgyűlés Terén vinotékát nyitott (vagy csak ő a főnök, ez nem derült ki), egyértelmű volt, hogy felkeresem.
Egy 17. századi pince és ki tudja, hogy hány szőlész-borász generáció tudása több mint megnyerően hangzik, a soproni Bónis-Reitter borászat tulajdonos-borásza, Bónis Péter azonban nem elégedett meg ennyivel…
Május derekán egy egész napot szenteltek Szekszárd legfontosabb talajának a borvidék névadó városában. A Lösz Fórumon, illetve a Nemzetközi Lösz Terroir Konferencián tartott mesterkurzusokon maguktól a borászoktól, valamint egy Master of Wine előadótól tanulhattak az érdeklődők, majd Új-Zélandtól Lengyelországon át egészen az egyesült államokbéli Walla Walla-i területek borait elemezve kóstolhatták meg, milyen is a lösz íze a pohárban.