Kérem Várjon!
Cikkek
Nagyon keleti viszkik
19 Bar&Shop – Ázsiai whisky kóstoló
Váncsodi József
2018 April 23.

Talán kevés olyan ital fogyasztható hazánkban, amellyel kapcsolatban annyi meggyőződéssel átszőtt sztereotípia keringene, mint a viszkivel. Hiszen ahogy meghalljuk a szót, elkezdenek a lelki szemeink előtt bólogatni az olajkutak, felzúg a mélyből a rétfúvós csapat és Jockey Ewing mosolya öleli vaspántként a pillanatot, amelytől Chuck Norris is idegessé válik. Aztán eszünkbe jut a viszkis, akinek egy ország szurkolt, majd a kóla, amely farmerunkra fröccsen, illetve az, hogy nem szeretjük.

Aztán amikor az emberfia először kóstol egy minőségi párlatot, akkor valami ott kinyílik: ha akkor sem ízlik, akkor más után kell néznie, de, ha az temérdek fantasztikus íz kapcsán szikrát kap a rendszer, akkor a prizma színeire bonthatja a fényt. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert a városban már bő egy éve működő 19 – Bar&Shop missziós zászlójára tűzte a szándékot, mely szerint minőségi párlatokkal gazdagítja a pécsiek életét. Talán a viszki a hangsúlyosabb profil, de akik cizellált ginekre, rumokra, sörökre, borokra vágynak, térjenek be bátran a Király utcai üzletbe, biztosan nem fognak csalódni!

A 19 – Bar&Shop csapata nem ül a babérjain, veregetve a saját vállát, hogy valami újszerűt sikerült feltűzniük Pécs változékony gasztro térképére, hanem lehetőséget biztosítanak az érdeklődőknek az önképzésre: ennek egy újabb állomása volt a két felvonásban lezajlott Ázsiai whisky kóstoló, amely során a felkelő nap országaiból érkezett 5 kóstolható ital, majd a szokásokhoz hűen egy meglepetés a legvégére. A kóstolót a budapesti székhelyű WhiskyNet munkatársa vezette, átfogó képet adva az Ázsiában zajló viszki forradalomról, illetve a kiválasztott italokról.

Kóstolt sor:

  1. KAVALAN – Single Malt
  2. AKASHI – Meisei – Blended
  3. NIKKA – Coffey Grain – Single Grain
  4. HIBIKI – Japanese Harmony – Blended
  5. AMRUT – Peated – Single Malt

Az ázsiai vonal más, mint a hagyományos, amely elsősorban a klímából, a jóval magasabb átlaghőmérsékletből és vélhetően az uralkodó kulturális különbségekből adódik.

Taiwanon a hőmérséklet miatt az éves viszki párolgás (angyalok része) 10-15% is lehet, ebben a felpörgetett kémiai miliőben (Brown-mozgás), egy naptári év 4-5 európai naptári évnek felel meg érés tekintetében. A Kavalan esetében a hordó Európából, a tőzegelt árpa Skóciából származik. Az ital egzotikus, könnyed, gyümölcsös éles vágási pontokkal.

Japánban Masataka Taketsuru áldozatos munkássága és ügyes házassága kapcsán indult el a komolyan vehető viszki készítés, amelynek köszönhetően a kétezres évekre több világverő párlatot is összehoztak a saken és zöldteán szocializálódott viszki mesterek. A kiváló vízkészletük és a lehetetlent nem ismerő humán-erőforrásaiknak köszönhetően stabil, kiváló viszkikkel állnak elő évről évre. Az elveszett jelentés című film japán szálai és Murakami Haruki viszkit szürcsölő főhősei egyaránt sokat tettek a szigetország népszerűségéért… A kóstolt Akashi, Nikka és Hibiki a fentieknek megfelelően korrekt, letisztult, virágos, helyenként tölgyes, édes-mézes, de mindenképpen szerethető italok voltak.

A sort India zárta, ahol túlnyomóan melaszból készítenek viszkit, amit a világban természetesen nem lehet viszkinek nevezni, így az csak a szerény 1 milliárdos piacon szivárog el. Az Amrut az első, világviszonylatban ismertté vált indiai viszki. Skót alapanyagokkal dolgoznak, így az ökológiai lábnyomuk sem elhanyagolható. Az egyetlen füstös (peated) viszki volt a sorban, kerek, élvezhető, barátságosan tőzegelt, hosszan zengő és melegítő korttyal.

A sor végi meglepetés egy japán gerincű Whiskey Sour koktél formájában érkezett, amely azon túl, hogy jeges-gyümölcsös karakterével jól asszisztált a szakmaiból barátiba fordult beszélgetéshez, pillantásunkat az alkonyban pezsgővé vált Király utcán túl, a közelgő, forró nyárra emelte, amelyben ugyanúgy tökéletes társ lehet, akár a 19 – Bar&Shop Ázsiai whisky kóstolóján. Várjuk a folytatást!