Kérem Várjon!
Hírek
Érmek és érdemek Villányból
bori
2018 May 02.
Eseménydús hónapot tudhat maga mögött a Villányi borvidék. Mint minden évben áprilisban, idén is megrendezésre kerültek a nagy hagyományokkal bíró, mind a gazdák mind a szakmai plénum előtt komoly értéket képviselő borversenyek. Ahogy a borvidék 1 egység, de két kisebb, meghatározó térség, úgy a versenyekből is körzetenként 1-1 kerül megszervezésre ebben az időszakban, ott voltunk például a médiazsűriben Villányban, Siklóson még bizottsági elnököt is adott a Pécsi Borozó.

Több szempontból is kivételesnek mondhatók ezek az események az idei évben. Egyrészről, míg a Villányi Hegyközség versenye immár jubileumi 50. alkalommal került megszervezésre, addig a Tenkes, (azaz Siklósi) Hegyközség 35.-ször hívta versenybe a térség borait. Kivételesen nagy érdeklődés mutatkozott a gazdák körében a versenyeken való részvételre. A 2018-ban összesen 184 termelő 632 bora szállt ringbe a borvidék szakmai megmérettetésein, amelyből 193 fehér, 86 rozé és 353 vörös bormintát neveztek a térség kisebb és nagyobb bortermelői.

A Villányi borvidék a közelmúltban, több ízben is együttműködéseket alakított ki horvát borászati közösségekkel, amelynek köszönhetően szép számmal képviseltették magukat a határ túloldaláról érkező borok is. 22 termelő összesen 57 db mintát nevezett Horvátországból, izgalmas fűszert adva ezzel a borbíráknak, akik több, korábban egyáltalán nem, vagy csupán ritkán kóstolt fajtákkal is találkozhattak az értékelés során. (Kerner, Manzoni)

A Villányi Hegyközség borversenye 2018. április 18-án zajlott le a Villányi Művelődési Házban, majd április 24-én a Szent György-napi borverseny lebonyolítására a Siklósi Várban került sor. Minden évben nagy hangsúlyt fektet a Borvidék arra, hogy a helyi bírák mellett országosan is elismert szakembereket vonjon be a borok érzékszervi minősítésekor. Most sem történt ez másként. A borbírálatot segítették: Horkay András, az Országos Borszakértő Bizottság elnöke, Prof. Dr. Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke, Légli Ottó, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa elnöke és még sokan mások.

Ahogy az értékelésekből összegezhettük, a Villányi borvidék versenyein összesen 32 oklevél, 101 bronz, 356 ezüst és 130 aranyérem született. Nagy arany díjazásban 13 bor részesült illetve a borvidék Champion díjas bora a Bock Borászat 2011. évjáratú Capella cuvée-je lett.

Elismerve a sajtóban dolgozó kollégák nélkülözhetetlen munkáját, hagyományteremtő szándékkal került megalapításra a „Villány Média Bora” kitüntetés. Ennek apropóján egy külön bizottságban a média képviselt szakembereiből álló „csúcs zsűri” választhatta meg a számukra legjobban tetsző aranyérmes bort. „Villány Média Bora” így első alkalommal Ősi Gábor Pincészetének 2015. évjáratú Cabernet Sauvignon-ja lett. A győztes termelő a sajtó felajánlásának jóvoltából értékes megjelenési lehetőségekkel gazdagodott.

A nagy érdeklődésre való tekintettel 2018. május 12-én 15:00-tól első alkalommal szervezi meg a Borvidék a „Villányi Aranykóstolót”, ahol a villányi és siklósi gazdák top boraival találkozhatnak az érdeklődők. A pécsi Jókai Rendezvényházban megrendezésre kerülő sétáló kóstolóra limitált 150 db jegyet értékesítenek a szervezők, amely elővételben 3000 Ft-ért, a helyszínen 4000 Ft-ért vásárolható meg. Jegyértékesítő pontok: Főtér borbár (Pécs), Jókai cukrászda (Pécs).