Kérem Várjon!
Cikkek
Krémes beolvadás
Egy bor: Pannonhalmi Apátsági Pincészet Hemina 2015
Győrffy Zoltán
2017 August 20.
Tulajdonképpen vöröset kerestem, lévén odakinn elég hűvösre sikeredett ez az augusztus huszadika, de aztán kezembe akadt egy Hemina. Most már az egy évvel frissebb van forgalomban, ezt még kollégáimtól kaptam ajándékba, ünnepre kaptam, ünnepkor bontom.

A Hemina az a mennyiség, amit egy szerzetes Szent Benedek szerint egy nap alatt megihat. De egzakt mennyiség ez valójában? Szent Benedek elsősorban nem mértékegységre gondolt. A hemina kinek-kinek saját ajándéka, az a mennyiség, amit nyugodt lélekkel, tiszta lelkiismerettel megihat. Szent Benedek ezt másképp így fogalmazta meg:  “A hemina az a mennyiség, amit ha megiszol megtalálod Istent, de még nem kisért meg az ördög.

Nos, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet 2015-ö Heminájából nem túl sokat iszik az ember. Nem azért, mert nem jó bor. Igencsak jó bor ez. Viszont nem könnyű nyári bor, szerencse, hogy lehűlt a legevő, odakinn 20 fok is alig van, a borban meg 14,5 százalék az alkohol, legalább felfűt kicsit.

A Hemina minden évben chardonnay alapú házasítás, pinot blanc, sauvignon blanc és viognier szokott kisebb százalékban mellé kerülni. Hordóban erjedt és érlelődött a chardonnay, ennyit bizonyosan tudunk Liptai Zsolt főborász nyilatkozataiból.

Azt meg érezzük, hogy illatában a hordófűszeresség viszi a prímet, szegfűszeges, fahéjas, őszibarackos, mézes illatok jönnek elsőre. Telt, krémes korty a folytatás, a hordó adja a keretet, a sztorit viszont a fűszeres, szaftos gyümölcs mondja el. Vajas, lédús őszibarack és érett citrusok, finom ásványosság a háttérben. 

Van az a pillanat, amikor ezt kívánjuk, hogy a bor fonjon körbe, simuljon kedvesen és hízelegjen. Nem szikár, nem überminerális, nem világmegváltó bor kell akkor. Viszont egy jól elkészített, következetes, stílusos bor. Mondjuk épp ez. 88/100 pont.