Kérem Várjon!
Cikkek
Gasztrotúra Zágrábban
Ideális megálló tenger felé, tengerről jövet
Iva Novosel
2017 August 08.
Szinte minden magyar turista elviharzik mellette, a körgyűrűt már ismeri, mint a tenyerét, de a városba még mindig csak kevesen merészkednek be. Zágráb felfedezésre vár, gyönyörű parkokkal, remek állatkerttel, van folyó, van hegy, nyüzsgő belváros, hangulatos óváros, no és egyre jobb gasztronómiai kínálat. Zágrábi kolléganőnk kedvcsináló írása következik.

Ha elindulunk a zágrábi főtértől (Trg bana Jelačića) bármelyik irányban is, nem kevés érdekes kávézóval, kiváló kézműves sört kínáló utcai gyors ételbárral, borbárokkal, hagyományos étteremmel találjuk szembe magunkat. Valamint nagy teraszokkal rendelkező kávézókkal. Menet közben szembeötlő lehet egy érdekes tény, különösen a melegebb hónapokban. A kávézók bármely napszakban tele vannak emberekkel.

A zágrábiak tudniillik imádnak kávézgatni. Ha érezni szeretnénk, hogyan lélegzik a város, illeszkedjünk bele a légkörbe, mert a kávéivás rituáléjában Zágrábban legkevésbé fontos ez a finom nedű. A kávét barátkozás és csevegés céljából isszák, kávézás közben munkamegbeszélések zajlanak, projekteket beszélnek meg, új szerelmek születnek és barátságok köttetnek. Ha a helyiek közül valaki kávézni hív minket, biztosak lehetünk benne, hogy szívesen látott vendégek vagyunk.

Egy különleges élményért csúcsidőben látogassuk meg a Bogovićeva utcát, itt szombaton 10 és 14 óra között korzózás helyetti kávézás zajlik - elsősorban azok számára, akik szeretnek nézelődni és látva lenni. Öltözzünk a legjobb holminkba, tegyük fel a legjobb napszemüvegünket és amennyiben sikerül helyet találnunk valamelyik itteni kávézóban, rendeljünk egy kávét és csak szemlélődjünk. És máris beilleszkedtünk Zágrábban.

Igazi gasztro-élményben nem lehet részünk egyik városban sem anélkül, hogy ne látogatnánk meg a helyi piacot. A városi főtértől néhány lépésnyire északra, Jelasics bán lovának farkától balra vegyük az irányt a Dolac nevű piac felé. Ez a város szíve. A Dolac nyitott területén zöldséget és gyümölcsöt árulnak, a piac bal oldalán található a város legjobb halpiaca, húst és tejtermékeket pedig a fedett földszinten kínálnak. A piacot könnyen felismerhetjük az egyedi piros napernyőkről, melyek további dinamikát és elevenséget kölcsönöznek a térnek. A reggeli órákban minden nap a Dolacon gyűlnek össze a közeli éttermek séfjei, hogy kedvenc kofáiktól kiválasszák a legjobb alapanyagot napi menüikhez. A kofákat is nyugodtan megkérhetjük, hogy ajánljanak nekünk egy jó éttermet. Ők majd egy kicsit elégedetlenül, mert hogy minden változik és már senki nem főz „régiesen“, le fogják írni a tipikus zágrábi ebédet, amely magába foglalja a túrót, tejfölt, a zagorjei levest, a pulykát sült tésztával („mlinci“-vel) és a štruklit (amelyeket feltétlenül kóstoljunk meg édes és sós túrós verzióban is). A különböző hatások, melyeknek Zágráb ki volt téve a történelem során, egyedi konyhát hoztak létre, melynek osztrák és magyar elemei is vannak és amely egy kissé mediterrán jellegű is, sőt még keleties jegyeket is hordoz. Az éttermek effajta keverékét találhatjuk meg Zágrábban a világ különböző specifikus konyhái mellett.

Ha meg akarjuk tapasztalni, hogy is élnek az igazi zágrábiak hétvégén, csomagoljuk össze a hátizsákunkat és induljunk el a Zágráb melletti hegyre, a Medvednicára, ahol telente rendezik meg a „Hókirálynő“ nevezetű hagyományos síversenyt, hétvégenként pedig a legmagasabb csúcsáig, a Sljeméig mászik fel számos helyi lakos. Az erdőn át vezető sétát az egyik hegyi (turista)házban fogjuk befejezni kolbászos bab és hideg sör társaságában. Nem úgy tűnik, mint egy különleges ajánlat? Higyjék el, semmi sem olyan finom, mint a kolbászos bab, amely a Sljemén bármelyik évszakban tökéletesen jólesik a hegyi túrázás után, és ezt bármelyik zágrábi vagy kalandvágyó turista igazolni tudja.



Népszerű kávézók:

Johann Franck, Trg bana Josipa Jelačića

Nikola Tesla Power House caffe bar, Varšavska ulica 4

Velvet caffe, Dežmanov prolaz 9

Palainovka, Ilirski trg 1

Booksa Club, Martićeva 14d

Eliscaffe, Ilica 63

Najgora kava u gradu, Prolaz sestara Baković

Szinte nincs utca Zágráb központjában, amelyben ne lenne legalább egy kávézó, de minden városrésznek megvan a szórakozóhelyet jelentő kávézója is, gyorsan és könnyen meg fogjuk találni kedvencünket.

Bárok és éttermek:

Dežman bar, Dežmanov prolaz 3

Coffee bar, wine bar, whiskey bar, sandwich bar, tapas bar... vajon nem tűnik túl soknak? Semmiképp, a Dežman bárban mindez kifogástalanul működik. Csak élvezni lehet a környezetet és légkört. Kiváló itallap.

Bistro Duck , Teslina 17

Az étterem, melynek az újbóli megnyitására napokig vártunk, kínálatában csak néhány napi étel és desszert található, melyek a tábláról úgy tűnnek el, ahogy fogy az étel. Csúcsminőségű alapanyag, rendkívüli feldolgozás és fantáziadús ételkombinációk, mindez kiváló árak mellett a garancia arra, hogy sokáig fogunk várakozni a helyünkre a Duckban. És a végén elégedettek leszünk, hogy vártunk.

Time, Petrinjska 7

Ázsiai fúziós étterem, amely állandóan tele van, vacsora közben kétszer is vendégeket cserél, éjfél után pedig kiváló zenét szolgáltató városi klubbá válik, a legnépszerűbb helyek egyike a városban.

Vinodol, Teslina 10

Finom, házias zágrábi konyha, amely csúcsminőségű és friss alapanyagokon alapul, óriási adagok, melyek igazi értéket képviselnek a pénzünkért, zárt terasz és kellemes környezet Zágráb közvetlen belvárosában. Az étterem, amelyet nem szabad kihagyni gasztro útitervünkből.

Rougemarin, Folnegovićeva 10

Attól a pillanattól kezdve, ahogy megnyílt a volt Izzógyár helyiségeiben, ez a hely vonzza a zágrábiakat függetlenül attól, hogy a városközponton kívül helyezkedik el. A jó sörkínálat és a csúcsminőségű, találékony burgerek elég okot szolgáltattak arra, hogy az ember beüljön az autójába, beindítsa a motort és elvezessen a Rougemarinig. Mára a menű kibővült, rendszeresen változik és még nagyobb számú kiváló, ámde nem drága ételt kedvelő vendéget vonz.

Apetit City, Obrtnički prolaz 10

Városi étterem kötetlen ebédekhez és kellemes vacsorákhoz, amely a középeurópai konyha magas színvonalú készítményeivel fog minket meglepni mediterrán hangulat által kísérve.

Dubravkin put, Dubravkin put 2 

A tuškanaci erdő tökéletes környezetében annyira rabul ejt minket Priska Thuring séfnő konyhája és az ő fantáziadús kóstolómenűi, hogy azt is elfeledjük, valójában a város központjában vagyunk.

Okrugljak, Mlinovi 28

Az egyik a leghagyományosabb zágrábi éttermek közül, a fontosabb családi ünnepek és különleges alkalmak megünneplésének színhelye, soha nem okoz nekünk csalódást a híresen jó zágrábi konyha kínálatával. Ez az a hely, ahol meg kell kóstolnunk a pulykát vagy kacsát mlincivel (sült tésztával), a tipikus zágrábi specialitásokat.

Hegyi házak a Sljemén:

Puntijarka, Runolist, Grafičar, Grofica.



Fotók: Zágrábi Idegenforgalmi Hivatal, Damir Fabijanić