Kérem Várjon!
Cikkek
Nagy pince, nagy bor
Egy bor: PP Orahovica Frankovka Vrhunska 2013 (Horvátország)
zoranka
2017 August 31.

A kékfrankos közép-európaiságát senki nem vitatja, elvileg már tudjuk, innen is származik, itt érzi magát a legjobban és ha jól gondozzák, szép eredményeket ad. Horvátország kontinentális felén is elég elterjedt fajta, de sokáig nem számított igazán minőségi bornak, talán csak néhány termelő kezdett el az utóbbi években komolyabban foglalkozni a frankovkával.

A PP Orahovica lényegében a hatvanas években létrehozott kombinát utódja, amely összességében tízezer hektáron gazdálkodik, ebből közel 190 hektáron termesztenek szőlőt, elsősorban fehér fajtákat: a pincészet első számú favoritja a zöldszilváni, ezen kívül van itt szürkebarát rajnai rizling, olaszrizling, chardonnay és sauvignon blanc is. A vörösek közül pediglen a kékfrankos az egyeduralkodó, bár hallottam már kísérletekről más fajtákkal is, de ezekkel még nem jelentek meg.

A bor illatában egyértelműen kékfrankos, bár a meggy mellett a szilva, a fűszeres erdei gyümölcs is megjelenik, egészen erőteljes, telt. Kortyban szépen integrált hordó, van benne alkohol, van benne melegség, de belefér - 13 százalék mellett még teljesen jól iható, a gyümölcsösség győzedelmeskedik, korrekt, sőt egész határozott savháttér, van benne még frissesség is. Kis édes kedvesség, érett gyümölcsök, sütemény és finomra reszelt tejcsokoládé.

A ma is használatban lévő régi pince 1894-ben épület, Martin Pl. Nagy építtette, aki a kor híres szőlőtermelője és borásza volt. Azt nem tudom, akkor volt-e vajon kékfrankos, de az biztos, hogy most jól bánnak vele. Ivana Nemet főborász a zöldszilvánival néha igazi csodát tud tenni, a 2013-as és a 2015-ös is zseniális bor, plusz a Jezerac nevet viselő 2015-ös kései szüret igazi különlegesség. De a kékfrankoshoz is van érzéke, jó időben szüretelt, jól készített és jók érlelt bort tett le az asztalra.

Magyarországon a Pannon Borbolt forgalmazza, 3790 Ft. Ha déli szomszédainknél vesszük (kb. 60 kuna), ár/érték arányban verhetetlen, de így is megéri az árát. 89/100 pont.