Kérem Várjon!
Cikkek
Mi? Trák cabernet!
Egy bor: Yamantievs Cabernet Sauvignon Grand Reserve 2016 (Bulgária)
Győrffy Zoltán
2020 May 26.
A déli országok borait rendszeresen kóstolom, a bolgár borok mégis ritkábban jutnak poharamba, mint szeretném. Merthogy eddig elég jókat kóstoltam, mondjuk főleg akkor, amikor beépített ember hozta onnan. Úgyhogy megörültem a Kóstolom csapatától kapott kis csomagnak, amiben kettő bolgár vörös kapott helyet. Rögvest a súlyosabb palackkal kezdtem.

Maradjunk tehát annyiban, nem vagyok bolgár borspecialista. Annyit tudok, hogy olyan 65.000 hektáron gazdálkodnak ők is, viszont alig 300 pincészet tevékenykedik a piacon, a termelt borok kétharmada országon belül fogy el. Van 2-3 pincészet, amelynek a borait jobban ismerem, többször kóstoltam, ezeken az oldalakon írtunk már bolgár borokról itt, itt, itt és itt is akár. A többi szinte néma csend.

A palack impresszív, van súlya. A borászat weboldala nem igazán tűnik frissnek, ebből a rezervából épp a 2010-es évjárat van fenn. Facebookon találok aktívabb oldalt is. Főleg onnan vannak a fotók. Keresgélek, rákérdezek bolgár boros ismerősöknél.
A pincészetet egy házaspár alapította  a kilencvenes évek végén a görög-török-bolgár hármashatár közelében, megvásárolva egy addigra kissé lerobbant, szocialista borüzemet. Telepítettek vagy 70 hektárt, olyan 400 méter tengerszint felett a csúcs, 2006-ra kész lett az új üzem is, a feleség beletanult a borászkodásba és nagyjából ennyi, amit kiderítettem. Sok minden nem befolyásol.

Masszív illatok, sok hordófűszerrel és sok alkohollal. Bonbonmeggy és likőrös áfonya. Kortyban van édes gyümölcs, erdei bogyósok, némi aszalt áfonya, feketeribizli dzsem, de aztán a hordó elég határozottan takar be mindent, fekete csokoládé, olaszos pörkölésű kávé, egy kis bakelit. A tannin elég erőteljes, viszont déli létére vannak egész jó savak is a kortyban.

Önmagában nagyon is intenzív, nagyon erőteljes. Kellene hozzá egy határozott hús is, de vasárnap este kilenckor erre már nem is gondolok. Fiatal jegyeket mutató, erőteljes, széles, masszív, izmos cabernet sauvignon, ami mutat ugyan fajtajelleget, de erősebb nála a hordó és az alkohol hatása. Sok dél-pannon cabsav mutat rokonságot ezzel a stílussal. Hiba nem nagyon van benne, de a stílusa csiszolható jegyeket mutat.

A bor itthon a Kóstolom Borbárban vásárolható meg, 4300 forintos áron. Ha a pincészetben kóstolom, 13 leváért, jobban ízlik. Egyébként meg az a tapasztalat, hogy sok időt kér, ahogy melegszik a pohárban, nyílik, egyre kedvesebb. Nem én iszom egyre többet, az értékítélet nem így variábilis, még mindig a második szűkre mért pohárnál tartok. De megadom a 86/100 pontot.