Kérem Várjon!
Cikkek
Tud valamit
Egy bor: Francois Meyer Riesling Vieilles Vignes 2009
zoranka
2012 április 11.

Hosszasan töprengtem az idén, mi is legyen a nagyszombati bor. Sonka mellé olaszrizling, kenszei kolléga nem ismer tréfát, ugyanakkor vacilláltam a rajnai rizling is jó lenne ide, gondoltam. És akkor rátaláltam erre a borra. A tavalyi elzászi kirándulásunk maradéka a borhűtő biztos hűvösében rejtőzködött eddig. Itt az ideje, hogy megbontsuk. Így lett ő a nagyszombati bor. Hogy megérdemelte-e? Hogy megérdemeltem-e?

Nem hűtöttem be túlzottan és így tetszett a legjobban. A citrusos kezdés az illatban nem vitte el a bort a virágzó citrusligetbe, inkább az érettség kezdett erőteljesebb lenni, a grapefruit és mandarin mögött egyre intenzívebb őszibarack és ananász töltötte be a poharat. Kortyban is telt, citrusos és zöldalmás frissesség, kis krémesség, úgy tud édesgyümölcsös lenni, hogy közben száraz a bor. 

(Blienschwiller, Alsace)

És ami az illatban is feltűnik, de a korty végére erősödik fel igazán, az egy határozott ásványosság, kis petrolos felhanggal. Az egész struktúra elegáns, nem egy nagyratörő bor ez, de igazából belekötni se nagyon tudunk. nem is szeretnénk. Ráadásul még emlékek hada is köt a jókedvű elzászi szakállas rumcájszhoz, akivel a templomi kórust hallgattuk meg egy kimerítően precíz és teljeskörű borkóstoló után, majd a koncertet követően hajnalig kóstoltuk össze a sajtokat az elzászi borokhoz. 

A bor azonban minden személyes kötődés ellenére remek. Még három nappal nyitás után is remek. Élvezetes. Megérdemeltük egymást és a húsvéti vacsorát, a sonkát, csak a wasabis torma ne lett volna...

Ha jól emlékszem, 7 euró 20 cent volt az ára.

Legolvasottabb
Legfrissebb