Kérem Várjon!
Cikkek
Egy tucat cirfandli
Radó vertikális a Szerdai Borklubban
kenszei
2012 április 08.

Bő két hónappal ezelőtt gumpoldskircheni cirfandlikat kóstoltunk a borklubban, próbáltuk feltérképezni a sógorok zierfandlerét, ők mire képesek a fajtával. Nem sokkal később Radó Istvánnak köszönhetően közeli ismertséget köthettünk a Radó Pince évjáratos cirfandlijaival, egészen a 2001-es évig visszaröpülve az időben. Valószínűleg egyedülálló a borvidéken egy ilyen borsor prezentálása, ezúton is köszönjük még egyszer a lehetőséget. Összességében a tervezett tizennégy palack helyett tizenkettőt tudtunk megkóstolni, kettő palack esetében (2004-es félszáraz és 2001-es édes) sajnos a dugó nem állta ki az idők próbáját, a többi cirfandli viszont nagyon szépen teljesített.

Radó Cirfandli 2011 (száraz)

Fiatalsága okán még rendezetlen, de nagyon szép alapanyag. Nagyon dús, erőteljes az illata, egészen buja, túlérett gyümölcsökkel, a magas alkoholtartalom is megjelenik. Ízében is a trópusi gyümölcsök dominálnak, szépen megőrzöttek a savai, erőteljes a szerkezet, a végén az alkohol alaposan befűt. Nagy potenciál van benne.

Radó Cirfandli 2010 (száraz)

Nem sokan vállalkoztak a 2010-es évből cirfandli készítésére, alaposan megsínylette a fajta az évjárat viszontagságait. Tiszta, visszafogott illat, alapvetően gyümölcsös, letisztult. Szájban érezhetően vékonyabb az átlag cirfandlinál, de itt is teljesen tiszta, markáns, de nem bántó savakkal és kedves gyümölcsös ízekkel. Alapvetően arányos, jól fogyasztható tétel, az évjáratból többet talán nem is lehetett kihozni.

Radó Cirfandli 2009 (száraz)

Fiatalon is volt hozzá szerencsém, robosztus, nagy tetű bor volt, már akkor is egy kissé kevés díszítőjeggyel. Az idő még jobban lecsupaszította, a nagyon nagy test és a robosztus szerkezet továbbra is megvan, de most még kevesebb díszítőelemet véltem felfedezni benne. Illatban már jönnek a palackérett jegyek, gyümölcsök csak halványan. Ízben krémes, picit lomha, a lecsengésben szépen jön a cirfandlis kesernye. A száraz cirfandlik közül ez mutatta a legkevesebbet a kóstolón.

Radó Cirfandli 2008 (száraz)

Pontosan az előző ellentéte, fiatalon is nagyon szép bor volt, a palackérlelés pedig még szebbé tette. Egyszerre érett és buja az illata, sok-sok gyümölcs, méhviasz és mézes jegyek. A kortyban van még bőven lendület, nagyon szépek a savak, (palack)érett ízek vezetik, de akad még benne gyümölcsös íz is, lecsengésben szépen jön a kesernye. Nagyon arányos a szerkezete, már most is minden részlete pontosan a helyén, de érezhetően még mindig van hova fejlődnie, az este legszebb borai között van mindenképpen.

Radó Cirfandli 2007 (száraz)

Itt is a palackérett jegyek dominálnak, egészen érett, szamorodnis jegyek vezetik. Mindenképpen túlérett, aszalt gyümölcsök jellemzik az illatát, sokat ígér. Ízben kicsit visszaesik, kezd egy picit megkopni a lendülete, a túlérett gyümölcsök megjelennek, picit kevés támogatást kapnak a savtól. A lecsengése egészen hosszú és édes gyümölcsöket hagy a szájban. Szépen korosodó tétel, talán picit már lefelé tart.

Radó Cirfandli 2006 (száraz)

Cirfandlinál ritkán tapasztalható ásványosság van az illatában, nem is kevés. Mellette egy nagy adag petrolos jegy, vakon lőném is rajnai rizlingre szépen. A levegőn jön még egy kis mézes illatjegy is, egészen egyedi, izgalmas az illata. Szerencsére kóstolva sem csalódunk, kapunk ásványosságot, nagy adag gyümölccsel és nagyon jó savakkal megtámogatva. Érett ízei vannak, de mégis nagyon fiatalosan mozog a szájban, vibráló, élő anyag. Hosszan kitart a lecsengése, emlékezetes tétel egy emlékezetes évjáratból.

Radó Cirfandli 2005 (száraz)

Gyönyörű illatokkal nyit, rengeteg trópusi gyümölcs, kései jegyek, birs(lekvár), és megint nagyon szépen jelenik meg az érettség, a kor. Töppedt ízek vezetik, savai nagyon élőek még mindig, nagy lendületet biztosítanak a kortynak. A lecsengésében szépen jön a kesernye, a zárása viszont egészen élénken gyümölcsös ízt hagy a szájban. Dús és nagyon élő a szerkezete, abszolút nem érződik rajta a kor. Megint egy gyönyörű száraz tétel.

 

Radó Cirfandli 2011 (félédes)

Gyümölcsökben tobzódó, gazdag, édes illatok jellemzik. Ízében gömbölyű gyümölcsök, maradékcukor és extrakt édesség, megfelelő savakkal párosulva. Nagyon tömény anyag, természetesen még nem letisztult szerkezettel, nagyon nagy testtel és rengeteg gyümölccsel. Érdemes lesz figyelemmel követni a pályáját, nagyon nagy potenciál rejtőzik benne.

Radó Cirfandli 2008 (félédes)

A családi legendárium szerint hosszú időre (és nem szándékosan) elfelejtett hordóból palackozott tétel. Illatában narancshéj, szegfűszeg, hordós jegyek, szépen korosodó szamorodnira emlékeztet. Ízében még erőteljesebbek a fahordó jegyei, van benne egyfajta oxidáltság, ami viszont nagyon jól áll neki. Nem a ma divatos trendeket követő bor, de egészen egyedi aromával és ízekkel bír, izgalmas a kóstolása.

Radó Cirfandli 2007 (félédes)

Illata elsőre egészen hűvös, botrytis-es jegyekkel megtöltve. Pici pirított cukor és mézesség is társul hozzá. Kóstolva visszafogott a cukor, szépek a savak. Alapvetően karamell, dió és lecsengésében a méz a meghatározó íz jegyei. Nagyon hosszú bor, édes lecsengéssel. Alapvetően szépen egyben van, és érettséget sugall magából, egy pici plusz izgalom, lendület hiánya róható csak fel neki.

Radó Cirfandli 2003 (édes)

Illatában enyhe oxidáltság, diós és teás jegyek, a levegőn viszont nagyon szépen nyílik, jön egy kellemes sárgabaracklekvárra emlékeztető jegy és szép mazsola is. Ízében ugyanezt az utat járja be, alapvetően a mazsolás jegyek határozzák meg. Az alkoholérzet meglepően magas, főleg a lecsengésében melegíti alaposan a nyálkahártyát. Jó lett volna látni, hogy mit hoz ki belőle a hosszabb levegőztetés, akinek van még belőle, mindenképpen adjon jó pár órát a kóstolás előtt.

+1 kontrollminta:

Eberhardt Mohácsi Cirfandli 2003 (édes)

Egészen intenzív, édes gyümölcsös illat, a levegőn pár perc múlva egy pici szúrósság is megjelenik a háttérben. Ízét is a visszafogott édes érzet és a szépen (túl)érett gyümölcsök határozzák meg. Savai egy kicsit laposak, nem tudják maradéktalanul elkísérni a kortyot, lecsengése hosszú és töppedt ízeket hagy a szájban. Kicsit vékony a korty közepe, és fáradóban van, megkopott már kissé a lendülete.

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programok
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
2021. 01. 27. 19:00 - 20:00
Zoom Pécs, Online
28
29
30
31