Kérem Várjon!
Cikkek
Irgalmas borok
Klosterkeller der Barmherzigen Brüdern
kenszei
2012 április 17.

A Pécsi Püspöki Pince csapata Kismartonban járt, és ha már arra jártak, természetesen végigkóstolták az eisenstadti Irgalmas Rend saját pincészete  által készített nedűket. A borok igencsak elnyerték a küldöttség tetszését, ezért hoztak is egy kisebb válogatást az aktuális tételekből. A mi szerencsénk pedig az volt, hogy ezeket meg is osztották velünk, így a cirfandlik után ismét a sógorok boraival ismerkedhettünk. Egészen pontosan három fehér és három vörös bor várt borklubunk tagjaira.

Klosterkeller der Barmherzigen Brüder Sauvignon Blanc 2010

Nagyon szép, összetett illatokkal kezd, fűszeres, bodzás, csipetnyi fekete ribizlivel. A szerkezete szikár és erőteljes, nem túl dús vagy éppen gyümölcsös, de éppen annyira arányos, hogy jól essen fogyasztani. Van benne gyümölcs, főleg bodza, erőteljes savak és lendületes lecsengés. Szépen elkészített, kimondottan jóivású sauvignon.

Klosterkeller der Barmherzigen Brüder Olaszrizling 2010

Illata visszafogott, tiszta és alapvetően fajtajelleges, leginkább mandula és némi alma van benne. A sauvignon blanc-hoz hasonlóan szikár a szerkezete, de ez is teljesen letisztult, ízében is elsősorban almás-mandulás jegyekkel. Savai konszolidáltak, megfelelő lendületet biztosítanak a kortynak. Szép munka, nagy izgalmak nélkül.

Klostkeller der Barmherzigen Brüder Chardonnay 2010

Illata még az olaszrizlingnél is visszafogottabb, elsősorban zöld almás és egy csipetnyi citrusos jegy köszön vissza halványan. Savszerkezete kísértetiesen hasonlít a rizlingéhez, de igazán izgalmat vagy komolyabb értéket nem találok benne, nem igazán sarkall még egy pohár elfogyasztására. Egyértelműen ez a tétel volt a leggyengébb láncszem a sorban.

Klosterkeller der Barmherzigen Brüder Zweigelt 2011

Lehengerlő már illatában is, dús fűszeresség és egy nagy adag meggy zúdul ki a pohárból. A teltség megvan ízében is, megint erőteljes fűszeresség párosul a roppanós meggy ízeivel. A savak tökéletesre csiszolva, tökéletesen csúszik, nehezen abbahagyható. Néha már-már oportóra emlékeztetően selymes a tanninszerkezete és pont akkora a teste, hogy folyamatosan újratöltsük a poharunkat. Fűszeres-gyümölcsös örömbor, úgy tűnik, a sógorok nagyon érzik ezt a fajtát.

Klosterkeller der Barmherzigen Brüder Blaufränkisch 2011

Elsőre kellemetlen (almasav bomlástermékre hajazó), bizonytalan az illata, levegőn kiszellőzik némileg, de végig megmarad a bizonytalanság benne, mögötte-mellette alapvetően hűvös, (piros)gyümölcsös illatok jellemzik. A bor korát meghazudtolóan lágy a korty, a savak viszont a helyükön vannak. Érett gyümölcsösség keveredik konyhai fűszerekkel, arányos a korty, jól iható a bor, az illat instabilitása ront csak az összképen.

Klosterkeller der Barmherzigen Brüder Merlot 2009

Megint van elsőre egy kis bizonytalanság az illatban, de itt ez teljesen kisszellőzik. Natúr merlot-s illatoka jellemzik, tejcsokival, pici erdei gyümölccsel és egy érintésnyi fás jeggyel megtámogatva. Teste éppen nagyobb a közepesnél, tanninja letisztult, sima felszínű. Minimális gyümölcs és alapvetően csokis ízek. Lecsengése a testhez hasonlóan a közepesnél valamivel hosszabb. Szépen elkészített, érett és arányos vörösbor, szép fajtajegyekkel és nem csak ünnepi asztalokra.

Legolvasottabb
Legfrissebb