Kérem Várjon!
Cikkek
Színesen szürke
Egy bor: ZULL Lust und Laune Rot 2013
zoranka
2015 november 02.
Ma a délután jó részt a pincében töltöttem, borokat válogatva a maribori VinDel bor és gasztrofeszten tartandó mesterkurzusra. A téma a portugieser, állítólag túl sokat beszélek róla, de van miről, hiszen csak hosszas belső viták után tudtam magamat meggyőzni, hogy nem kell 15 tételt vinni, 60 percben 10 bort is bőven nehéz lesz bemutatni. De ez a fajta sokkal több, mint hiszik általában, így vinnem kell frisset, tavalyit, hogy ne csak a legjobbak legyenek, évjáratosakat, akár 2008-ig, mert még akkor is tud izgalmas lenni. És akkor a kezembe akadt ez a palack.

Korábban a Lust und Laune Blauer Portugieser volt, meg is tévesztett, mikor az idén rendeltem egy sot a Wein und Co. kínálatából, hozzápakoltam ezt a bort is, de csak itthon vettem észre, hogy hoppácska, ez már egy cuvée. Ráadásul az oportó kimaradt belőle teljesen, 80 % zweigelt és 20% pinot noir lett a 2013-as bor összetétele.

De ha már idekerült, itt az alkalom, hogy rá is kóstoljak. Nagy csalódás nem ért, nem is vártam túl sokat. Én 7.19-ért vettem, pincétől 6 euró. Alapszéria, van zöldveltelini és rozé tesója is. Színes címke, nem annyira színes tartalom.

Illatban nem annyira kristálytiszta, nem annyira osztrákosan egyenes. Van benne kis fedettség, bár érezhetően van egy piros gyümölcsös alapkaraktere, de aztán kortyban is azon gondolkodom, lehet-e, hogy enyhe dohosságot érzek a borban? Acéltartályban volt elvileg végig, nem nagyon került kapcsolatba hordóval, akkor az alapanyaggal lehetett gond? Annyira nem zavar, hogy hibát kiáltsak és menjen a lefolyóba, csak motoszkál benne és bennem is valami.

Kortyban egy kissé lágy, könnyed gyümölcsösségű, egyszerű struktúrájú bor, ha a sarki kocsmában kérném ki, nem lenne gondom egy szál se, és tudom, hogy Ausztria és más árak, más viszonyok, de itthon kettőezer környékén több izgalom érkezik a palackban. Jó esetben persze.

Szóval kedvet nem kaptam a Lust und Laune sorozat többi tagjához, eggyel feljebb érdekelne, tudnak-e többet, igazándiból meg a portugieser érdekelt volna, de hát lecserélték szegényt francos pint noirra, de az osztrák borcég keresőjének is tudnia kellene, mert még most is oportóként adja ki. Mindegy, letudtuk. Egy osztrák, ami nem jött be, mostanság ilyenből van kevesebb. 79/100 pont.

Legolvasottabb
Legfrissebb