Kérem Várjon!
Cikkek
Syrah, Szekszárd, szakkör
Borszakkör a Bormúzeumban
szaboberni
2014 december 17.

Új fejezetéhez érkezett Szekszárdon a Bormúzeum története: borszakkörökkel áll a borkedvelők szolgálatába. Tematikus kóstolóival (amelyeket kolléganőnk, Kovács-Szabó Bernadett és a Bormúzeum motorja, Hefner Gábor szerveznek) jobbára a fiatalabb korosztályt célozza meg. Azokat, akik érdeklődnek a borok iránt, akik szeretik tudni, hogy mi van a poharukban, valamint mélyebb ismereteket szeretnének az egyes fajtákról. Nem titkolt cél az ismeretnyújtás, így a szakkörök középpontjában tulajdonképpen ez áll. Havi rendszerességgel egy-egy fajtát vesznek górcső alá, a kóstolt tételek során a hangsúly a szekszárdi borokra helyeződik, de a határon túlról is bele-bele csempésznek a borsorba.  

A debütálásra, azaz a Bormúzeum és Pécsi Borozó koprodukciójában megrendezett első estre december 5-én érkezett el az idő, ahol a főszereplő a syrah avagy a shiraz volt. Azt gondolom, ezzel a mérce elég magasra került. A hét tételesre tervezett borsort 4 szekszárdi pincészet syrah-ja képviselte, valamint kitekintésként Argentína, Dél-Afrika és Spanyolország egy-egy tétele mutatta meg, hogy milyen is a syrah másik arca. A választék ugyan ismert volt, a borokat azonban vakkóstolással kellett beazonosítani, hogy melyik borvidék melyik termelőjénél járunk.

A majd’ egyórás előadás keretein belül szó esett a syrah eredetéről - mind származási helyét, mind genetikai eredetét tekintve -, fajtajellemzőiről és aromajegyeiről. Sorra kerültek a főbb termőhelyek, Franciaország, Ausztrália, Chile, Egyesült Államok, Dél-Afrika stb., illetve a magyar viszonylatok egyaránt. Borok esetében lényeges szempont a gasztronómiában való elhelyezése, így az előadás záróakkordjaként erről is esett szó.

Az est borászvendége Németh Janó volt, aki pár szóban beszámolt a syrah-hoz fűződő viszonyáról, saját tapasztalatairól, és meglepetésként két bort is hozott magával. 

NJP Deviant 2012

Illatában borsos-csokis, rengeteg erdei gyümölccsel, pici bőrösséggel. Ízében ugyanúgy jönnek az erdei gyümölcsök, a fűszeresség, a bors és a keserűcsoki. A 2011-es évjáratnál egy kicsit testesebb.

Twickel Domaine Gróf Zichy Szekszárdi Syrah 2012

Borsos, szegfűszeges illattal köszön a pohárban, melyet a keleti fűszerek, étcsoki, fekete ribizli, aszalt szilva, és egy kis dohány egészít ki. Ízében áfonya és feketeribizli dominál, borssal, csokoládéval és édesfűszerrel megtámogatva. Szép, hosszú lecsengésű bor.

Vesztergombi Shiraz 2013

Fűszeres-borsos szikár karakterű bor, telt ízekkel, sok bogyós gyümölccsel.

Takler Syrah 2013

Illatban szilva, áfonya, étcsoki, édesfűszerek és bors jelentkezik. Ízében megtalálhatóak a fekete bogyósok, de inkább a fűszeresség és a rengeteg bors dominál.

Simonsig Estate Shiraz 2011 (Dél-Afrika - Stellenbosch)

Feketeerdő torta fekete cseresznyével díszítve. Illatában szépen jönnek a fekete bogyósok vaníliával megspékelve, valamint a fehérbors és a fahéj kettőse. Ízében is a fekete gyümölcsök, az édesfűszerek és az édesgyökér jelentkeznek. Lekerekedett tanninok, szép egyensúly jellemzi.

Trapiche Oak Cask Range Syrah 2012 (Argentína - Mendoza)

Erőtejes fekete bogyós illatok, rengeteg fűszerrel. Kicsi animális jegy is megjelenik, mellette medvecukor, dohány és csoki. Ízében is hozza a fenti jegyeket.

Raices - Bodegas Fernando Castro Syrah 2006 (Spanyolország - Valdepenas)

Illatában a pirosbogyós gyümölcsök medicinális, karamelles, vaníliás jegyekkel egészülnek ki. Közepes test és savak, masszív tannin jellemzi. A kortyban a gyümölcsök mellett borsos, fűszeres, dohányos, fás ízek jönnek.

+2:

NJP Deviant 2011

Janó Deviant-jai a syrah egy könnyedebb arcát mutatják. Laza, fiatalos, illatában és ízében is rendkívül gyümölcsös. Nem sallangos és túlgondolt borok, egy soha ki nem ürülő gyümölcskosár, kellemesen meghintve egy kis fűszerrel.

NJP Syrah 2009

Komolyabbra hangolt syrah, tartalmas, tömény korttyal, jelentős tanninnal. Áfonya, feketecseresznye és bors. Tüzes, szép egyensúlyú bor. 

Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy egy klassz borsort sikerült összeállítani, ahol a syrah szép arcait tudta bemutatni. Az előadást illetően talán azok is, akik most ismerkednek a fajtával, úgy térhettek haza, hogy használható, kézzelfogható ismeretekre tettek szert, a syrah világát pedig sikerült egy kicsit közelebb hozni mindenkihez. Januárban folytatás következik. 

Legolvasottabb
Legfrissebb