Kérem Várjon!
Cikkek
Mitől Villányi a Franc?
Franc&Franc: a konferencia 1.
Győrffy Zoltán
2018 November 23.

Negyedszerre gyűltek össze a Villányi borvidéken a cabernet franc fajta termelői és rajongói, a Franc&Franc nemzetközi szakmai fórum évről-évre több érdeklődőt vonz Baranyába. A pénteki konferencia idén a Villányi Franc mellett az újvilági borokra helyezi a hangsúlyt.

Jó érzés ilyenkor baranyainak lenni - mondta el köszöntőjében Madaras Zoltán a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke és egyet kellett vele értenünk. A rendezvény nulladik napján már előmelegítettünk a külföldi újságírókkal és borászokkal, a Siklósi Várba hét környékbeli pincészet hozta el borait, nagyobb hangsúly került itt a fehérborokra. És milyen jól tették, hogy olaszrizlingeket, hárslevelűket hoztak el a gazdák, remek felvezetése volt a hétvégének, a frisstől az érleltig sok jó élményt kaptunk. A vár ehhez kiváló kulissza volt, több is egyszerű háttérnél, hiszen innen a ködös idő ellenére jól beláthattunk a borvidék nyugati részét.

Villányban folytatódott a kóstoló, Gere Tamás Zsolt pincészetében ismét hét borászat mutatkozott be, a hangsúly a Redyken volt, de természetesen akadt még siller, portugieser, kadarka, kékfrankos is. Az új villányi brand, az ipszilon generációnak ajánlott, de sokkal szélesebb körben megkedvelt Redy a szakma érdeklődését is felkeltette, jó véleményeket hallottunk.

Az első borászvacsorán a Mandula étteremben újabb pincészetek borait kaptuk a fogások mellé, Gere Attila friss, gyümölcsös olaszrizlingje jó alap volt, hogy aztán kapjunk fűszeres kadarkát Polgár Zoltántól, fekete járdoványt Gere Attilától, kékfrankost a Csányi Pincészettől, majd a komolyabb boroknál a fiatalabb Heumann Terra Tartaro vagy Gere Solus mellett a Bock Capella 2007 volt a legtöbb elégedett hümmögést kiváltó bor.

A nulladik nap után következzék az első. Azaz a konferencia, a szakmai fórum, ahol idén közel 180 vendég hallgathatja az előadásokat, illetve kóstolhatja meg a válogatott villányi, kaliforniai, chilei és dél-afrikai borokat. Az első részben a villányi sort mutatjuk be, aztán majd a nap végén a külföldi szekciót is felvonultatjuk.

Bakonyi Péter Makár Villányi Cabernet Franc 2016

Kategória: DHC Villány Classicus

Származási hely (dűlő): Siklós, Makár dűlő

Alkoholtartalom: 14 V/V%

Maradék cukor: 0,9 g/l

Sav: 5,3 g/l

Készítésének folyamata: Érlelés palackozás előtt 8 hónapig 2/3 részt használt burgundiai kishordóban, 1/3 részt acéltartályban. A siklósi, löszösebb, organikusan művelt területekről másfél kilós tőketerheléssel szüretelt bor friss, gyümölcsös illatokkal indít. A végén az alkoholérzet nekem picit erősebb a vártnál, az illat és a korty lendületessége nagyon szép, borsos-áfonyás, hozza a fajtát. 89/100 pont

Lelovits Tamás Pincészete Villányi Cabernet Franc 2016

Kategória: DHC Villány Classicus

Származási hely (dűlő): Bocor-dűlő

Alkoholtartalom: 14 %

Maradék cukor: 2,0 g/l

Sav: 4,9 g/l

Készítésének folyamata: Irányított erjesztést követően 15 hónapos hordós érlelés következett másod, illetve harmad töltésű hordókban. Érettebb, visszafogottabb illat, bársonyosabb, picit vastagabb test. Van benne lendület is azért, kedvesség is. A villányiasabb karakter, érettebb bogyósokkal,  de még a jól ihatóságot szem előtt tartva. 87/100 pont

Rácz Miklós Tamás Villányi Cabernet Franc 2015

Kategória: DHC Villány Classicus

Származási hely (dűlő): Diósviszló – Likos dűlő

Alkoholtartalom: 14,0 %

Maradék cukor: 0,9 g/l

Sav: 4,9 g/l

Készítésének folyamata: Bogyózás, erjesztés héjon, préselés, MLF, érlelés, szűrés, palackozás, érlelés palackban. A bor szép, érett, gyümölcsös illatokkal nyit. Kortyban nekem a tannin itt érdekes módon kevésbé csiszolt. Szép állapot, a tartályos franc villányi verziója. 87/100 pont

Domaine Mondivin Villányi Franc Quintessence 2015

Kategória: DHC Villány Premium

Származási hely (dűlő): Sterntal (Csillagvölgy)

Alkoholtartalom: 13,16 %

Maradék cukor: 1,1 g/l

Sav: 4,9 g/l

Készítésének folyamata: Kézi szüret hajnaltól kezdődően legkésőbb kora délutánig befejezve, kis ládákba szedve; a fürtök szelektálása már itt elkezdődött. Kézi válogatás, bogyózás, visszafogott zúzás. Erjesztés acéltartályban 22-25 Celsius fokon kíméletes extrakcióval, héjontartás összesen két hétig; almasavbontás részben itt, részben hordóban. Érlelés magyar 3000 literes, másod és hároméves ászokhordóban másfél évig, majd egyéves palackos érlelés. A Tiffán Ede, Erik Sauter és Jan van Lissum közös boros vállalkozásában készült cabernet franc elég tartalmas, fűszeres illatokkal indít, de nincs benne túlzás. Kortyban az áfonyás, érett feketeribizlis jegyek mutatkoznak, visszafogott hordó, jó arányok. 90/100 pont

Koch Csaba VinArt Pince Villányi Franc 2015

Kategória: DHC Villány Premium

Származási hely (dűlő): Villány

Alkoholtartalom: 13,5 %

Maradék cukor: 1,5 g/l

Sav: 5,5 g/l

Készítésének folyamata: Egy év kisfahordós érlelés követően már közel két éve palackban érik. Még nincs forgalomban. Illatban itt jön először a hordófűszeresség, a vaníliás-csokoládék-kávés vonal. Kortyban az érett erdei gyümölcsök és a keleti fűszerek, plusz kókuszos csoki. A savak egész korrektek. Még nagyon friss, viszont a palackérlelés jót tehet neki, most erőteljes és feszes, majd pár év múlva lesz elegánsabb. 89/100 pont

Heumann Pincészet Trinitás Villányi Franc 2015

Kategória: DHC Villány Premium

Származási hely (dűlő): Siklós

Alkoholtartalom: 14,5 %

Maradék cukor: 1 g/l

Sav: 5,8 g/l

Készítésének folyamata: Szüret után aprólékos bogyóválogatás következtében kikerülnek a kocsányok és éretlen szemek. Ezt követően 4 napos áztatás következik, majd 3-4 hetes tartályos erjedés. Következő lépés a préselés, majd 24 hónapig hordós érlelés. Nagyon egyben van, az illat kissé visszafogott, viszont elegáns fűszerezettséggel bír, szép, érett gyümölcsöket kapunk. Feszes struktúra, kicsit magas alkoholérzet. 91/100 pont

Stier Pincészet Villányi Franc 2015

Kategória: DHC Villány Premium

Származási hely (dűlő): Siklós Városhegy dűlő

Alkoholtartalom: 14,5 % vol.

Maradék cukor: 0 g/L

Sav: 5,6 g/L

Készítésének folyamata: A hozamkorlátozott szőlőt mindig teljes fenolos érettségnél szüretelték le, ami október közepére, végére tehető. Az irányított erjesztésnek köszönhetően mindig nagytestű, tanninban gazdag, de egyben gyümölcsös és bársonyos vörösborok születnek. Az érlelés tradicionális 225 literes barrique hordókban történik. Ismét erőteljesebb hordófűszerezettség, de élénk gyümölcsökkel is. Kortyban élénk, friss, még nagyon vibráló, hosszabb távra tervezett bor, most még inkább a harsány, intenzív puncsos-konyakmeggyes, madeirába áztatott áfonyás, étcsokis szedres jellege viszi a prímet, de értékes, szép, tartalmas anyag. 90/100 pont

Ruppert Borház Villányi Franc 2013

Kategória: DHC Villány Premium

Származási hely (dűlő): Diósviszló

Alkoholtartalom: 14,5 %

Maradék cukor: 1,5 g/l

Sav: 6,3 g/l

Készítésének folyamata: Diósviszló szőlőhegy, déli kitettség, alacsony tőketerhelés. Kézi fürt- és bogyóválogatás után nyitott kádban erjedt kézi csömöszöléssel majd 18 hónapig érett részben új és használt 225 literes magyar tölgyfahordóban. Erőteljes, masszív, de mégis könnyen megkedvelhető, kortyban jó savháttér, hosszú zárás. A korát letagadhatná, frissesség is van benne, szép érett erdei gyümölcsök mellett. 91/100 pont

Polgár Pincészet Cabernet Franc Kopár Szelekció 2012

Kategória: DHC Villány Premium

Származási hely (dűlő): Kopár dűlő, Villány

Alkoholtartalom: 14,5 %

Maradék cukor: 1,3 g/l

Sav: 5,6 g/l

Készítésének folyamata: Október végi szüretelés, irányított erjesztés, tölgyfa hordós érlelésű prémium vörösbor. Illatban érett, sőt túlérett jegyek, már a mazsolás, konyakmeggyes dominancia jelentkezik. Egy nagyon meleg évjárat elég vastag, jó savú bora, ami még tartja benne az energiát. Nem biztos, hogy sokáig tartogatnám, most még ad élményt. 88/100 pont

Gere Tamás és Zsolt Pincészete Villányi Franc 2012

Kategória: DHC Villány Premium

Származási hely (dűlő): Várerdő-; Kopár-; Csillagvölgy-dűlők

Alkoholtartalom: 13,5 %

Maradék cukor: 1,3 g/l

Sav: 6,0 g/l

Készítésének folyamata: A pincében bogyózás után a szőlő zárt kóracél tartályba került közel 2 hónapra. Majd erjedés után a bor 30 hónapot töltött magyar és francia hordókban, melyek között megtalálható volt új (20%) és használt, valamint 225 literes, 5 hl-es nagyhordó is. Palackozás után az érlelő pincében további 1 évet töltött palackban. Nagyon bonbonmeggyes, nagyon rumpuncsos, kókuszos krémesség van a kortyban, illatban. Vastag, testes, korrekt savak mellett. Talán az évjárat teszi, de itt is kicsit koraérett jegyeket figyelhetünk meg. 89/100 pont

Gere Attila Pincészete Ördögárok-dűlő Villányi Franc 2015

Kategória: DHC Villány Super Premium

Származási hely (dűlő): Ördögárok

Alkoholtartalom: 14,5 %

Maradék cukor: 1,5 g/l

Sav: 4,2 g/l

Készítésének folyamata: Az alkoholos erjesztés acéltartályban történt, az almasav-bontás pedig fahordóban. Új barrique hordóban érlelődött 16 hónapig. Jó test, kis bőrös kakaó, érett szederlekvár, áfonya. Elég feszes struktúra, széles korty, mély korty. Picit dohányos, kávés. Lassan hömpölygő bor. 91/100 pont

Riczu Tamás Borászata Villányi Franc 2015 

Kategória: DHC Villány Super Premium

Származási Hely (Dűlő): Siklós, Akasztófa-dűlő

Alkoholtartalom: 13,5 %

Maradék cukor: 0 g/l

Sav: 5,5 g/l

Készítésének folyamata: A cabernet franc 1 kg szőlő/tőke terheléssel szüreteltük, Kézi szüret, fenolos érettségben 2015. október 15-én, bogyóválogatás mellett. Irányított erjesztés, körfejtve 8 napig, majd közvetlen préselés. 18 hónapig első töltésű 225 l bordeaux-i típusú hordókban érleltük. A palackozás 2018 januárjában történt meg. Erőteljes, masszív korty, nagy test, kicsit tanninérzet emelkedett, gyümölcs, kávé, szegfűszeg, dohány. A vége szárít, ez vesz le az értékéből. Komoly bor ugyanis. 91/100 pont

Az impresszív villányi sort követően Pauli Zoltán (Palkonyha) mutatta be a helyi alapanyagokra építkező helyi konyhai lehetőségeket. Az egy villányi villányi koncepció, a falatkák, előételek, kóstolófalatok új generációját mutatta be, ahol vókányi Trinitás sajttatár, Triflafater palkonyai fehér szarvasgombával került a tányérra, mellé Heppenheimer céklás tarhonya saláta házi orda sajttal a palkonyai Nagypál gazdaságból, valamint két kevésbé vegán komponens, ahogy Zoli fogalmazta, azaz Fekedi Stifolder két verzióban. Az ételekhez Bock és Mokos Redyket kaptunk. Szó volt még a villányi marketing-stratégia mentén építkező akciókról, 2018-ban a gasztronómia áll fókuszban, jövőre a portugieser és a Redy kap (még) kiemeltebb figyelmet. Itt mutatták be a Villányi borvidék legújabb kisfilmjét, ami már a közösségi médiában megtekinthető.

Ruppert Ignác némi francia kitérő után az utolsó percekben érkezett meg előadását megtartani. Tavaly már volt egy érlelési hordókísérlet, idén erjesztési mintákat vonultatott fel a Cellarius ügyvezetője. Volt egy megelőző Villányi Franc vizsgálat, elég átfogónak mondható, 2011-2017 közötti borokat analizáltak, 28 pincészet 40 tételét vizsgálták be aromakromatográffal. A mikrovinifikációs kísérletnél egy 700 kilós mennyiség volt az alapanyag, a Sauska Kopár-dűlőben található 2007-es telepítésű ültetvényéről, 6 verziót mutattak be, izgalmas változatosságot vehettünk észre a minimális beavatkozások során is, legyen az ph-módosítás vagy élesztő különbözősége. Ezt a részt talán a borászok élvezték leginkább, a hard szakmai részét erősítette a fórumnak.

Három és fél óra azért jelentős figyelmet igényelt, plusz a 20 bor kóstolása sem volt piskóta. Délután még legalább 9 újvilági borral és egyéb részletekkel jelentkezünk.