Kérem Várjon!
Cikkek
A cabernet franc új világa
Franc&Franc: a konferencia 2.
Győrffy Zoltán
2018 November 24.

A tegnap délután Villányban az Újvilágról szólt. Kalifornia, Chile, Dél-Afrika. Olyan borokkal, amik nem igazán gyakran jutnak hozzánk. Viszont ha komolyan szeretnénk megismerni a fajtát, akkor nem hagyhatjuk figyelmen kívül, milyenek. Kilenc bort kóstoltunk, Peter McCombie MW fajtaismertetőjét követően.

Cabernet franc. A fajta, mely kilépett „csodagyermeke” árnyékából címmel érkezett Villányba Lori és Michael Budd, a Dracaena Wines borászat tulajdonosai Kaliforniából, akik egyébként elindították a nemzetközi cabernet franc nap mozgalmát (ez egyébként december 4-én van).

Draecena Wines Cabernet Franc 2016 

Származási Hely (Dűlő): Paso Robles, Kalifornia

Alkoholtartalom: 14,4 %

A cabernet franc-t 2016. október 5-én szüretelték, összesen 20 hónapos hordós érlelést kapott, 20%-ban új francia hordókban. 2018. július 16-án palackozták. Érett, vastag, krémes gyümölcs és hordófűszer az illatban, sav nem igazán emelkedik ki a hömpölygő fűszeres gyümölcskrémből. Édes érzet a zárásban. 88/100 pont

Draecena Wines Cabernet Franc Reserve 2016 

Származási Hely (Dűlő): Plummer Vineyard, Paso Robles, Kalifornia

Alkoholtartalom: 14,6 %

Dűlőszelektált és válogatott cabernet franc, a Plummer Vineyard terméséből, ami a francia 332-es klón. Kicsit hűvősebben jön, itt is van érett erdei bogyós gyümölcs, van édesfűszer, de mégsem megy el cukrászkrémbe, jobb savak és élénkebb, tartósabb érzet. 89/100 pont

Lang&Reed Cabernet Franc 2014 

Származási Hely (Dűlő): 51% Lake County – High Valley, 29% Lake County – Red Hills, 14%  Alexander Valley, 6% Napa Valley

Alkoholtartalom: 14,5 %

A North Coastra jellemző 214-es klón termése. Nyolc hónapot töltött használt francia barrique hordókban. 2015. júniusában palackozták le, 2017. októberétől van forgalomban. Elég gyümölcsös, feketeribizlis, áfonyás, kevesebb feszesség, nincs krém, kevesebb izgalom. 86/100 pont

A második sort Chile, a sokszínűség kincsesládája – a cabernet franc három meglepő arca címmel Ximena Pacheco a chilei Pulso Wines főborásza vezette fel, aki egyébként volt már itt jó évtizede tanácsadóként a Sauska Villánynál. Az átfogó chilei borászati bemutatót követően három bort kóstoltunk.

Pulso Cabernet Franc 2015

Származási Hely (Dűlő): Lolol, Colchagua Valley

Alkoholtartalom: 13,8 %

Maradék cukor: 1,8 g/l

Sav: 5,4 g/l

Összesen 229 palack készült. A cabernet franc illatában borsos-feketeriziblis, van benne frissesség, ugyanakkor kortyban elég masszív alkoholérzet fogad. Szájban kakaós-szedres, aszalt meggyes, a tannin kicsit szemcsés érzetű, elég határozott. Izgalmas, de talán még nem kész. 87/100 pont

Tabali 'Vetas Blancas' Reserva Especial Cabernet Franc 2015

Származási Hely (Dűlő): Limari Valley

Alkoholtartalom: 14,5 %

Maradék cukor: 3,8 g/l

Sav: 5,4 g/l

A Limari-völgyben, 250 m tengerszint feletti magasságban, 24 kilométerre a Csendes-óceántól található az ültetvény. Alluviális, meszes talaj, amelyen a szőlő mellett olívaligeteket találunk. A szüret április első hetében zajlott, optimális fenolos érettség mellett. A fürtöket gondosan válogatták, majd 8 napig hideg áztatásnak vetették alá 8 ° C-on. A fermentálás kis rozsdamentes acéltartályokban, szabályozott hőmérsékleten zajlott. Ezután egy második maceráció jött, amely 3 napig tartott. A bort 12 hónapig érlelték a francia tölgyfahordókban. 16.000 palack készült. Az illatok pirazinos-paprikás, gyümölcskosárral. Kortyban szárító tanninérzet mellett elég sokrétű zamatok. Szájösszehúzós korty. Nem teljesen értem a szándékot. 85/100 pont

Gillmore Hacedor de Mundos Cabernet Franc Old Vines 2014 

Származási Hely (Dűlő): Maule Valley

Alkoholtartalom: 14,5 %

Maradék cukor: 3 g/l

Sav: 6,9 g/l

A cabernet franc a Loncomilla-völgy egy száraz, partközeli részéről származik, ötven éves ültetvény alacsony hozamú termését dolgozták fel hosszan érlelhető vörösborrá, amelyben a terroir és a fajta is megjelenik. 18 hónap francia hordóban, 20% új. 5400 palack készült. Intenzíven pirazinos-paprikás, friss feketeribizli, csalánosság, piros bogyósok. Kortyban sok gyümölcs, elég tartós, nem a hordó jön, inkább a gyümölcs. Ebben van a leginkább összhang illat és zamat között, a struktúra itt jó arányokkal bír. 88/100 pont

Ezt követően 3 cabernet franc érkezett Dél-Afrikából, amelyeket Peter McCombie MW mutatott be. A dél-afrikai borvidékeket, éghajlatot és egyéb jellemzőket bemutató bevezetőt követen itt is háromboros sort kóstoltunk.

Warwick Cabernet Franc 2014 

Származási Hely (Dűlő): Stellenbosch

Alkoholtartalom: 13,5 %

Öreg tőkék. Hűvösebb délnyugati domboldal. Gránit és agyag. A bort 22 hónapig érlelték francia barrique hordókban. Hűvösebb karakter, megint pirazin, zöldpaprika, feketeribizli. Zöldfűszerek. Kicsit szemcsés tanninérzet. 87/100 pont

Glenelly Glass Collection Cabernet Franc 2015 

Származási Hely (Dűlő): Stellenbosch

Alkoholtartalom: 14,5 %

Maradék cukor: 1,3 g/l

Sav: 5,7 g/l

A Simonsberg hegység lejtőin vannak az ültetvények. A bort 12 hónapig érlelték francia barrique hordókban. Friss bogyósok, sok ribizlivel. Kápia és pritamin paprika, frissen szeletelve. A háttérben kis kókuszkrém. A végén tapadós érzet. 86/100 pont

Gabrielskloof Cabernet Franc The Landscape Series 2016 

Származási Hely (Dűlő): Gabrielskloof, Botrivier

Alkoholtartalom: 14,38 %

Maradék cukor: 1,43 g/l

Sav: 5,39 g/l

15 éves ültetvény, kézi szüret, saját élesztővel erjesztve, 500 literes hordókban érlelve 18 hónapig, plusz 30% francia barrique. A legkedvesebb, érettebb illatok, érettebb gyümölcs, a korty édesebb, bársonyosabb, krémesebb. Kis étcsoki, kis kávé, némi vanília, érett szeder, áfonya. 90/100 pont