Kérem Várjon!
Cikkek
Mese a Kőrókáról
Nagyrónai László, Kőróka Pincészet
Novák Barna
2019 július 16.

„Itt a Káli-medencében valóban nem lehet meglátni azonnal a kincset. Sokat kell hozzá dolgozni, és alá kell nézni a köveknek. A kincs ott van, csak meg kell látni.” 

Vihar előtt érkeztem a Kőrókához. Még szikrázott a nap, de a Szűcs-hegy felett már tornyosultak a fekete felhők. Nagyrónai László, a hat hektáros birtok tulajdonosa, mosolyogva fogad. Büszkén vezet körbe birtoka most épülő részén, ahol komoly munkálatok folynak. A régóta megálmodott fejlesztések rövidesen valóra válnak, így a jelenlegi kispince mellé tágas tároló és feldolgozó épül, sőt bővül a vendéglátó rész is.

A falak és a tetők már állnak, így nyárra talán készen is lesznek, de addig még rengeteg a munka. Most is épp megérkezik egy teherautó, így házigazdám rövid időre elköszön, leültet a nagy diófa alá, ahol egyedül maradok öt palack különféle Kőróka borral és a birtok két kedves kutyájával. 

A fél óra, amíg egyedül várakozom, életem egyik legkellemesebb várakozása. Közben összebarátkozom a borokkal, az előttem elterülő, zöldellő káli tájjal, Bátorral és Buksival. Úgy érzem, mintha mindig is idevalósi lennék, és nem holmi bebíró (azaz jöttment), ahogy itt mondják. 

Ahogy Laci visszatér, a megjósolt vihar is megérkezik. Az eső alaposan rákezd és miközben a borok történetét hallgatom, szüntelen staccatóban ott kopog a fejünk fölötti szaletlin. Micsoda derűs idill, sóhajt fel bennem a költő…       

Nyitóborunk, a Levi szürkebarát 2017, Laci négy fiúunokája közül a legidősebb nevét viseli. Elegáns, gyümölcsös bor, szép savakkal. A szőlő a Mindszentkálla melletti háromhektáros Kopasz-hegy Homoki-dűlő termése. Ahogy neve is sejteti, homokosabb itt a talaj, alapvetően agyagos, jobb vízáteresztő képességgel. Jó ivású, fiatalos, ízletes bor.

A Vastag Margó Olaszrizling 2017 ugyanennek a dűlőnek a termése. Másfél literes retrós palackján ott vigyorog Villon vaskos szerelmének képe. „Nagy test, nagy élvezet”, mondja Laci. Aki egy jót akar inni, annak ezt ajánlja és nem is fog csalódni. Citrusos reflexek élénk, vibráló savakkal, maga az olaszrizling ez teljes testi valóságában…  

Mire a Bebíró Olaszrizling 2016 poharamba kerül, az eső is alábbhagy. A diófa ágairól lassan csepeg le a meleg tavaszi eső. Laci végigmutat az alattunk elterülő egyhektáros ültetvényen: „Innen való ez a szőlő, ez a Szűcs-hegy. Igaz, hogy csak domb, de nekünk hegy. Isten áldotta terület ez: déli lejtő, mediterrán hatással a Balaton felől, így korábban tud beérni a szőlő.” A bor halvány zöldessárga árnyalatú, itt is citrusos jegyekkel, élénk savakkal, mégis sokkal simább, sokkal elegánsabb. (A bor a 2018-as Szegedi borfesztivál legszebb fehérbora címét kapta.)

Következő nedűnk a BOR Badacsonyi olaszrizling 2015. Színében halványsárga, elegánsan gyümölcsös, mégis karakteres, finom savakkal, kellemesen kesernyés, ásványos lecsengéssel. Illatában, zamatában sárga húsú gyümölcsöket, érett sárgadinnyét, mangót is érezni. Igazi elegáns BOR ez CSUPA NAGYBETŰVEL, pedig a helyiek szimplán így rövidítik a badacsonyi olaszrizlinget már évszázadok óta. Termőhelye, a kéthektáros Bács-hegy már Badacsonyhoz tartozik. Ez más talaj: bazaltos, de a bazalt nem kövek, hanem finom por formájában van jelen. Ennek egy részét szívja fel a növény, és lesz tőle ásványos, összetett a bor, magas érési potenciállal.

Helka Badacsonyi Rajnai rizling félszáraz 2017 bora már teljesen új világba repít. A későn szüretelt, töppedt szemű rajnai a nemesgulácsi Stiglicz-birtok termése. Mindössze két sor szőlő, ami évente más jellegű bort ad. Idén például száraz lesz a Helka, mondja Laci (és lehet, hogy nem is ez lesz a neve, hanem valamelyik másik unokáról nevezi el). Ez a Helka félszáraz (4 g/l maradék cukorral), igazi csajos bor: friss virágos, citrusos, keserű mandulás illattal, ízzel. Mindehhez behízelgően kellemes, mézes-birsalmás, aszalt gyümölcsös aromák társulnak. A címkén a híres balatoni rege aranyhajú Helkája jelenik meg Regős Ágnes grafikus tervezésében (a többi címke is az ő munkája).  

Mivel a nap újra kisüt, Lacival készítünk egy fotót a ház előtti rozmaring bokor előtt, a Kőróka felirattal. A fényképre odaszaladnak a kutyák, ők sem akarnak lemaradni. A fotót visszanézve arra leszek kíváncsi, miért Kőróka a birtok neve? Erre a kérdésemre Laci odahívja Robit is (egyik munkását), pihenjen le ő is és üljön le hozzánk a diófa mellé, amíg elmeséli a Kőróka történetét.

(…)

A mesét mi sajnos nem mesélhetjük el. Laci kérésére azt csak ott a diófa alatt lehet személyesen. Így most csak annyit, hogy a csattanónál Robi is az asztalra csap. Én kortyolok egyet a boromból, Laci pedig nevetve hozzáteszi: „Itt a Káli-medencében valóban nem lehet meglátni azonnal a kincset. Sokat kell hozzá dolgozni, és alá kell nézni a köveknek. A kincs ott van, csak meg kell látni.” 

Akit érdekel a mese a Kőrókáról és a rejtélyes kincsről, járjon utána itt a pincében.

Búcsúzóul Laci kitölt egy 2015-ös Kelén félédes Cabernet Sauvignon-t, ami ugyanúgy a Homoki-dűlő termése, mint a Levi és a Vastag Margó. A mélyborostyán színű, aszalt szilvás, mazsolás zamatú Kelén Helka méltó párja! Pont, mint a balatoni regében… 

De ez már egy másik történet, amit Laci biztosan szívesen elmesél majd a Kőrókával együtt egy jó pohár bor mellett, itt a nagy diófa alatt… 


Aki kíváncsi a Káli-medencére, annak földrajzára, történelmére és boraira, szálláshelyeire és éttermeire, az keresse az újságárusoknál a Pécsi Borozó nyári számát, amiben Pálffy Gyulát, a Káli Kövek borászatot, Trombitás Tamást (Mi a kő? és Trombitás Borház), a Káli Art Inn-t és a Kővirágot, valamint a Sárga Házat látogattuk meg.

Legolvasottabb
Legfrissebb