Kérem Várjon!
Cikkek
Magyar és német portugieser-championok
IV. Portugieser du Monde 2016
bori
2016 április 03.
A Portugieser du Monde borversenyen immár negyedik éve választják ki a legjobb portugieser borokat Pécsett. A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin felhívására évről-évre több bor érkezik a versenyre és egyre több a külföldi pincészet a kóstolófesztiválon is. Az első versenyre 4 országból 62 bort, majd 2014-ben már 6 országból 72 tételt, míg tavaly 8 országból 67 bort neveztek a versenyre. Idén minden rekord megdőlt, hiszen 9 országból érkeztek nevezések, 96 bort küldtek el Pécsre, a nevezések közel fele külföldről érkezett.

A borászok a megmérettetésre fiatal, 2015-ös portugieserekkel, régebbi évjáratos portugieserekkel, minimum 25%-ban portugiesert is tartalmazó házasításokkal és idén először portugieserből készített fehérborokkal, rozéborokkal és pezsgőkkel is jelentkezhettek. 

A versenyt április 1-én rendezték meg a pécsi Zsolnay Negyedben, ahol 9 ország rangos szakértői vizsgálták meg a borokat, kóstolták végig a benevezett mintákat. A nemzetközi zsűri tagjai voltak idén: Ivan Dropuljić, Ivo Kozarčanin, Vito Andrić (Horvátország); Wolfgang Junglas (Németország); Sebestyén Csilla, Horkay András, Kosárka József  /a zsűri elnöke/, Susann Hanauer, Tamás Róbert, Labancz Richárd (Magyarország); Pier Paolo Lorieri (Olaszország); Maria Joao Almeida (Portugália); Igor Luković, Csévári Róbert (Szerbia); Jože Rozman, Milan Stojičević, Staša Cafuta Trček, Drago Vovk (Szlovénia); Baek Nan Young (Dél-Korea); Mar Galván (Spanyolország).

A borok többsége jó minőséget mutatott, az egynegyedüket kimagaslónak ítélte meg a bírálóbizottság. Közülük került ki a négy legjobb bor, az idei év bajnokai:

Portugieser du Monde 2016  Champion a fiatal portugieserek kategóriában:
LELOVITS TAMÁS PINCÉSZETE PORTUGIESER VÁLOGATÁS 2015 (VILLÁNY, HUNGARY/MAGYARORSZÁG)

Portugieser du Monde 2016 Championok az évjáratos portugieserek kategóriában:
GÖHRING PORTUGIESER RÉSERVE TROCKEN 2012  (RHEINHESSEN, GERMANY/ NÉMETORSZÁG)
&
GÜNZER TAMÁS PINCÉSZETE OPORTONE 2013  (VILLÁNY, HUNGARY/MAGYARORSZÁG)

Portugieser du Monde 2016 Champion a portugiesert tartalmazó házasítások kategóriában: 
NEUPERGER BALÁZS VILLÁNYI CUVÉE 2015 (VILLÁNY, HUNGARY/MAGYARORSZÁG)

Az összesített éremtáblázaton is a házigazdák voltak a legeredményesebbek:

  1. Magyarország 3 champion, 9 arany, 33 ezüst
  2. Németország 1 champion, 5 arany, 2 ezüst
  3. Horvátország 3 arany, 9 ezüst
  4. Csehország 2 arany
  5. Szlovénia 1 arany, 4 ezüst
  6. Szlovákia 1 arany, 3 ezüst
  7. Ausztria 1 arany, 2 ezüst
  8. Szerbia 1 arany, 1 ezüst
  9. Olaszország 1 ezüst.

Részletes éremlista pontszámokkal itt.

A nemzetközi zsűri a bírálatot követően elutazott a portugieser magyar fővárosba, Villányba, ahol Günzer Tamás Pincészetét látogatták meg, ugyanitt több villányi pincészet (Bock Pince, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Polgár Pince, Csányi Pincészet, Mokos Pince, Wassmann Bormanufaktúra, Jackfall Borászat) is bemutatta portugieser és cabernet franc, azaz Villányi Franc borait.

A zsűrihez itt csatlakozott a horvát Plesivica borvidék borászküldöttsége, akik Zágráb megye Idegenforgalmi Hivatalának támogatásával idén először vettek részt a versenyen, majd a szombati közönségkóstolón is. Az összesen mintegy ötven külföldi vendég a szervezők és villányi borászok vezetésével bejárták a villányi pincesort, megismerkedtek a péntek esti villányi hangulatokkal, borokkal, majd egy hangulatos kemencés csülökvacsorával zárták az estét Günzer Tamásnál.

Szombaton délután először a díjak átadása, majd a díjazott borok kóstolása volt napirenden a szokásos portugieser kóstolófesztiválon a Zsolnay Negyedben. A vendégeket dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere és rendezvény fővédnöke köszöntötte, majd dr. Kosárka József, a zsűri elnöke értékelte a versenyt. Győrffy Zoltán versenyigazgatóval hárman adták át ezt követően a díjakat, 4 champion, 23 arany- és 54 ezüstérmet. A championoknak Manno Pál, a Trust Hungary és a Cellarius képviseletében különdíjakat adott át.

A napsütéses időben sokan látogattak el a rendezvényre, mintegy kétszázötvenen kóstolták meg a portugiesereket és más érdekességeket a 34 kiállító pincészet kínálatából, több mint 100 bort lehetett megízlelni magyar, horvát, szlovák, szerb és olasz pincészetek jóvoltából. A délután zenei hangulatát immár hagyományosan a Jazzimpair biztosította.

A szerezők már most bejelentették, 2017-ben is lesz Portugieser du Monde, az ötödik világversenyt április 21-én és 22-én rendezik meg, szintén Pécsett.

Legolvasottabb
Legfrissebb