Kérem Várjon!
Cikkek
Leányka és fekete is?
Tizenkét bor, két ország, egy szőlőfajta
Ercsey Dániel
2018 November 07.

A Bormedence nevű rendezvényen Orha-Szakács Imre zseniális Feteasca Neagra borsort hozott magával, egészen elkápráztatva azt a néhány szerencsés flótást, aki bejutott a mesterkurzusára. A lehetőséget innen is köszönjük a szervezőknek!

A CrameRomania és a revino.ro munkája ez a Feteasca fajták romániai elterjedését bemutató térkép

Aki a fajtára kíváncsi, vagy a rendezvényre ahol kóstoltuk a borokat, az kattintson ide és olvassa el az előzményeket. Aki azonban csak bevásárolna fekete leánykából és némi útmutatásra vágyik, esetleg a következő romániai pincetúráját tervezi, az maradjon nyugodtan és folytassa amit elkezdett!

Aurelia Visinescu Anima 3 Fete Negre

Illatában sok szilva és fekete ribizli. Kóstolva nagy test, kerek savak, fekete cseresznye, meggy, szép fűszerkészlet. Elegáns kivitelezés, selymes tanninok, hosszú lecsengés, sok de szép hordóhasználattal. 90/100 pont

Aurelia Visinescu minden bizonnyal Románia legismertebb női borásza. Ő volt az első borász, aki a fajtával nemzetközi díjat nyert Romániának, így népszerűsége törtetlen. A birtok 100 Ha feletti, a stílusra elmondható, hogy kifejezetten kedvelik az új hordókat. A borvidék a jól csengő nevű Dealu Mare, ahol a legjobb területek mészkövön, míg a többi szőlő agyagos talajokon várja a déli lejtőket érő fokozott napfényt. A 3 Fete Negre már debütálásakor legendává vált. Nem véletlen, hogy nincs évjárat, mert a bor három évjárat (2014, 2015, 2016) házasítása.

Corcova Feteasca Neagra 2016

Illatában frissebb mint az előző bor, inkább meggy és sok fűszer jellemzi. Kóstolva igazi gyümölcsbomba, meggy és más piros bogyósok, még málna is felbukkan az ízképben, a lecsengésben kökény, földes jegyek, dohány aromák. Bár kevésbé mutatja az aktuális trendek szerinti fekete leányka képet, nekem mégis jobban tetszett, mint az előző bor, talán az élőbb savak miatt. 91/100 pont

Serban Damboviceanu eredetileg egy 2-3 hektáros hobbi birtokot szeretett volna. A Strasbourgban végzett jogász végül ehelyett kapott egy francia társbefektetőt Michel Roy személyében és 62 hektárnyi szőlőt. A birtok 2009-ban kapott modern borászati épületet, azóta évről évre gyönyörű sauvignon blanc és cabernet-merlot borokkal örvendeztetik meg a nagyérdeműt.

DaVino Monogram 2014

Illatában földes jegyek, pici cékla, sok fekete bors, van benne valami syrah szerű. Jó savérzet, az ízképben meggy, fekete cseresznye, sok fűszer. Jók az arányok, szép és feszes a tannin, a lekvárosság szóba sem jöhet. Izgalmas, jól iható! 92/100 pont

A DaVino a román borászatok koronagyémántja, a borászat amit mindenki országosan a TOP 3-ba nevez. 1997-ben alapította Dan Balaban, az országban csupán a harmadik magántulajdonban lévő birtokként. 2004-ben már 36 hektáron gazdálkodtak, de 2007-ig még vásároltak szőlőt. Napjainkban 70 hektárnyi saját területen dolgoznak és további 17 bérelt hektáron gondozzák a szőlőt. A 60 hektárnyi újratelepítés a társtulajdonos-főborász Bogdan Costachescu érdeme, ő alakította ki a nyugat európai mintára szépen leszűkített fajtaszortimentet is. Feteasca alba, sauvignon blanc, olaszrizling, feteasca neagra, merlot és cabernet sauvignon zöldell a területeiken.

Licorna Wine House Serafim 2014

Illatában édes fűszerek, piros és fekete bogyós gyümölcsök, selyemcukor. Kóstolva enyhén lekváros mediterrán karakter, leginkább fekete bogyósokkal operál, főleg szederrel. A lecsengésben is végig jelen van a cukorérzet. Piacos, de nem elegáns. 86/100 pont

Gabi Lacureanu és a Licorna neve teljesen összeforrt a 2013-as indulás óta. A 22 hektáros butik borászat agytrösztje Romániában majd a franciaországi Burgundiában tanult borászatot, hogy végül az őshonos fajták nagyvezéreként fogjon borászkodásba. Feteasca alba, feteasca neagra és tamaioasa romaneasca a három hívószó a birtokon.

Balla Géza Stonewine Feteasca Neagra 2015

Illatában kávé és szép gyümölcsösség. Kóstolva szép savak, feszes tanninok, sok piros és fekete bogyós gyümölcs, szuper struktúra. Nehezen összehasonlítható a Dealu Mare-ból érkezett borokkal, annyira más stílus. Hosszú lecsengésű, jó arányú tétel. 91/100 pont

Balla Gézát talán nem kell bemutatni Magyarországon, de Romániában sem! Egyetemi professzor, Ménes megmentője és újrateremtője, az egyik legelismertebb szakember Romániában és Magyarországon is, aki nélkül már mind elfelejtettük volna a ménesi kadarkát, a ménesi vörös aszút, a magyarádi mustos szőlőfajtát, de aki nélkül nem született volna meg Románia legszebb cabernet franc bora sem. Igazi mintabirtok az ővé, ahol gyakran még ma is ő maga tartja a kóstolókat.

Cramele Recas La Putere 2017

Illatában édes érettség és medvecukor. A szájban kerek savak és rengeteg gyümölcs, jól iható és selymes, közepes lecsengéssel. Az egésznek van egy nagyon erős Újvilág hangulata, tartály és chips, piacos megközelítés. Ezzel együtt persze hibátlan. 87/100 pont

Fotó: WineSofa

A hazai boros közéletben az erdélyi kisbirtok imázsát őrző “Rékás” valódi arca egy 1100 hektáros gigaborászat és a brit tulajdonosok mellett 2005 óta tevékenykedő ausztrál főborász Hartley Smithers. Solo Quinta boruk a mai napig Románia legtöbbet eladott prémium bora. A fejlesztésekkel sem álltak le, 2017-ben mintegy négy millió eurót költöttek modernizálásra, területvásárlásra, rekonstrukcióra. Borturizmusban is otthon vannak, érdemes ellátogatni hozzájuk!

Liliac Feteasca Neagra 2017

Picit animális illat, a gyümölcsök a háttérben maradnak. A test közepes, kerek de szép savakkal, selymes, de újhordós tanninokkal, édes fűszerekkel és rengeteg édes fekete bogyós gyümölccsel. Jól iható, szép bor. 88/100 pont

Az erdélyi birtok a 2011-es évjárat boraival 2012-ben lépett először piacra, magyar nyelven én írtam róluk először, miután történetük első nemzetközi érmeit kapták (nem csak tőlem) a 2012-es bukaresti borversenyen. Mára 52 hektár szőlőről beszélünk, no meg penge savakról, izgalmas marketingről és évről évre egy csodás édes borról is. A birtok kötelező látnivaló minden erdélybe keveredett borkedvelőnek!

Nachbil Feteasca Neagra 2016

Illatában paradicsom, gombás jegyek, föld, medvecukor, a fajtára jellemző vegetalitás. Kóstolva közepes test, élénk savak, nyugati stílus, de sajnos picit fedett az ízkép, ahol a piros bogyós gyümölcsök mellett egy teás jegy is felbukkan. Egy kicsit bizonytalan az egész korty. 81/100 pont

A Nacbil egy sváb történet erdély peremén, és a Brutler család története Svábföld, Erdély, Magyarország, Románia és Németország között. A birtok 1999-ben született, de 2009-től veszik igazán komolyan magukat. A syrah legendás, de újabban a grünspitz is felkapott lett, az új stílus pedig a szűretlen, sokáig héjon tartott bio borok vonala, megőrizve a penge savakat. A 2017-es borok már az új pincében készültek, ami sokat dobott a minőségen is!

Crama Rasova Imperfect 2016

Illatában fekete bogyósok, enyhe lekváros és kekszes jegyek. Kóstolva nagy test, kicsit lágy savérzet, nagyon érett hangulat sok fekete bogyós gyümölccsel, pici csokival, alkoholédességgel. Az alkohol a végén is melegít, a közepes lecsengésben pici füst is felbukkan. 84/100 pont

Dobrudzsa legmodernebb borászatát 2014-ben alapította meg egy befektetőcsoport, felvásárolva a területeket és megalkotva az ország egyik legszebb modern borászati épületét. 48 hektáron gazdálkodnak, de a borturizmusban is elképesztő adottságaik vannak. Aki erre jár, az nézzen be hozzájuk mindenképp!

Crama Averesti Nativus 2016

Sok meggy, kicsi marcipán, dzsúzos karakter az illatban, ahol még egy kis málna is felbukkan. Kóstolva közepes test, sok gyümölcs és fűszer, kerek savak. A közepes lecsengésben meggy és szilva. 86/100 pont

A birtok alapítása Iacob C. Negruzzi román íróhoz köthető, aki 1874-ben francia fajtákat telepített a vidéken. Napjainkban mintegy 550 hektáron gazdálkodnak a számunkra viccesnek ható Husi régióban, 380 méteres tengerszint feletti magasságon. Főleg a helyi fajtákra fókuszálnak, mint a zghihara, a busuioaca de bohotin és persze a feteasca neagra.

Crama Girboiu Bacanta 2014

Visszafogott illat érett szilvával. Közepesnél nagyobb test, kerek savak, élénk tanninok, sok édes fűszer, új fa. Az ízképben pici puncs, vanília, szilva. Közepesnél hosszabb lecsengés. Kicsit talán rusztikus hangulat. 85/100 pont

Lívia Girboiu irányítása alatt a 250 hektáros birtok kivirágzott. A család 2005-ben vásárolta meg a borászatot, de már előtte is érdekeltek voltak a mezőgazdaságban és az erdőgazdálkodásban is. A fő fajták a regionálisan ismert sarba és plavaie, a borcsaládokat a Tectonic (friss fajtaborok), Cuartz (pezsgők) és Epicentrum (prémium borok) nevek képviselik, hiszen a régió Európa tektonikailag legmozgalmasabb vidéke, állandó földrengésekkel.

Páger Pince Gereg fekete leányka 2017 (hordóminta)

Egyértelműen a legészakibb stílus mind közül, rengeteg fűszerrel az illatban, stílusában valahol a syrah és a kadarka között. Könnyed és friss, jó savú cucc, kevés gyümölccsel és sok fűszerrel, egyértelműen a savak felé billenő egyensúllyal. 84/100 pont

Orha-Szakács Imre és a borok a mesterkurzus végén (Fotó: Bormedence)

Práger Mátyás nevét leginkább onnan ismerhetik a vájtfülűek, hogy Németh Wineflow Richard rendszerint nála indítja Mátra cikkeit, itt kerül marhalábszár a bográcsba és itt zökken a helyére a világ rendje is. Sajnos sokkal több infóval még senki nem szolgált, mindenki kóstolta a boraikat a különböző gyöngyöspatai fesztiválokon, de senki nem ragadott tollat, hogy hosszasan bemutassa a mátrai kispincét. Ezen a boron fellelkesülve mi hamarosan útra kelünk, hogy pótoljuk mulasztásunkat!

A revino.ro térképén a borvidékek mellett a borászati szereplők is fel vannak tüntetve