Kérem Várjon!
Cikkek
Cabernet-merülés
Borszakkör a Bormúzeumban 2.
szaboberni
2015 február 12.

Gyors és rövid visszatekintést végzünk a legutóbbi borszakkörünkről. Csupa szép emlék él bennünk. Egyrészt mert majdnem duplájára nőtt a látogatóink száma, ami nagyon jó érzéssel tölt el bennünket. Úgy érezzük, sikerült megszólítanunk az embereket, sikerült jó borsort összeállítanunk decemberben, így akik az első alkalommal ott voltak, visszatértek, sőt újabb borszakkörösökkel gyarapodtunk. 

Jó érzés az is, hogy egyre több borászt köszönthetünk a vendégeink sorában, így újra eljött Németh Janó, valamint Márkvárt János, Gódor Attila és Göndöcs Lajos is velünk poharazott. Külön öröm számunkra, hogy a szakkörös kis csapatunk a kóstoló után szinte kivétel nélkül együtt maradt, és egy közös nagy pizzázással zártuk az estét az egyik helyi étteremben.

"Brettes a bor, mi lesz most?"

Másrészről a cabernet sauvignon egy kicsit a szívem csücske. A borsorunkkal sikerült bemutatni a fajtát, szép, fajtajelleges borok paradéztak az este folyamán, kitekintésként pedig a semmivel össze nem téveszthető chilei bor belopta magát a közönség szívébe. Az olasz borunk a brett iskolapéldája volt, úgyhogy még ez is külön örvendezésre ad okot a maga kissé faramuci módján.

Azt is elmondhatjuk, hogy a borászok most már második alkalommal kedveskednek plusz borokkal a szakköröseinknek, így a tervezett borsoron kívül további tételek kerülhetnek a poharakba. Ezúttal az egyik Németh Janó 2013-as hordómintája volt, amit kifejezetten nekünk töltött palackba, illetve Schieberék szintén ‘13-asa. Mindkettő csupa gyömölcs: egy nagy kosárra való áfonya, szeder, feketeribizli és cseresznye. “Pult alól” kaptunk még Göndöcs-féle 2009-est is. Remek lesz, ha palackba kerül, nagyon várjuk a hivatalos megjelenését.

És akkor a borsor:

Németh Janó Cabernet Sauvignon 2012: A fajta megvan, szépen hozza a papírformát. A gyümölcs főként erdei bogyós, szeder és feketeribizli, a fa arányos, jó hordófűszerek. Fiatal még, érlelhető, de akár most is bontható.

Márkvárt Cabernet Sauvignon 2012: Az egyetlen reduktív tétel a sorban. Erdei gyümölcsös vonal, de azért a fa elég markánsan uralkodik. A tannin szikár, erőteljes, még várni kéne vele, kicsit még kócos.  

Schieber Solutio Perfecta 2011: Feketebogyósok húzzák a szekeret, étcsokival, fűszerekkel megpakolva. Nagy test, jelentős tannin, szép harmónia, összetettség jellemzi. Érdemes rájuk odafigyelni, sauvignonból például nagyon hozták, amit elvárunk.

Eszterbauer Tivald 2011: Tartalmas, összetett bor. Szeder, szilva, áfonya és feketeribizli, mellette csoki, vanília, bors és kávé. Csupa gyümölcs, csupa fűszer. A tannin erőteljes, de jól integrált, a test erőtől duzzadó, a sav nagyszerűen adja a hátteret. Sokrétű és tartalmas. Nem mellékesen jegyezzük meg, hogy idén több mint 90 tétel közül Budapest Borának választották meg. 

"Hozom, iszom?"

Vesztergombi Cabernet Sauvignon Válogatás 2011: Illatában rendkívül intenzív, zamatos feketebogyósokat vonultat fel. Nagyon gazdag, nagyon koncentrált bor. Ízében is a kirobbanó gyümölcsösség jellemzi, csokoládéval, fűszerrel zár. Elfogódottan írok most róla, úgy ahogy akkor örültem neki. A sorban a legszebb példa volt a sauvignonra, legalább is ami engem illet, az ízlésemnek ő volt a legmegfelelőbb partner. Egy palack azóta bezsákmányolva, és várom a tökéletes alkalmat az újabb “randevúra”.

Fantinel Borgo Tesis Cabernet Sauvignon 2011: Olasz csődörként hivatkozhatunk erre a borra, a brettesség iskolapéldája volt. Sajnos ő már túlment azon a határon, amikor az ember még “Szeretem az animalitást!” felkiáltással élvezettel kortyolgatná és kedvét lelné benne, sokkal inkább volt kellemetlen, mint szórakoztató. De minden jó valamire, ha másra nem hát elrettentő példának, így végülis nem bántuk, hogy bekerült a sorba.

Santa Carolina Cabernet Sauvignon 2012 Reserva: Különös, már-már kissé perverzióba hajló vonzódásom a chilei borokhoz nem véletlen, a Santa Carolina gyönyörűen hozta a terroirt. Közepes test, határozott tannin, feketribizli fantasztikus cédrusossággal körülölelve. Egyben közönségkedvenc lett, főként mássága miatt. Hiába, a különbözőség mindig gyönyörködtet.

Február 20-án pedig világkörüli borkalandra invitálunk mindenkit, ahol az Óvilág és az Újvilág közt kalandozunk, számos fajtát megkóstolva. A poharakba kerül chenin blanc, malbec, sangiovese, zinfandel, tempranillo, valamint carmenére, és kicsit részletesebben is megismerkedünk ezen fajtákkal és jellemzőikkel.


Fotók: Kovács Viktor

Legolvasottabb
Legfrissebb
Programok
Programajánló
2021. Január
H
K
Sz
Cs
P
Sz
V
 
 
 
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
2021. 01. 25. 20:00 - 21:00
Zoom Pécs, Online
26
27
2021. 01. 27. 19:00 - 20:00
Zoom Pécs, Online
28
29
30
31