Kérem Várjon!
Cikkek
Az első évtized
Royal Tokaji 1990-1999
Ercsey Dániel
2019 január 22.
A Royal Tokaji nem csak Mád, vagy a Tokaji borvidék ikonikus pincészete, de az egyetlen magyar borászat, amelyik az elmúlt évtizedben szinte állandó tagja a minden évben megválasztott “a világ ötven legismertebb borászati márkája” összeállításnak. 

Ennek a fontosságát mintha nem lehetne felmérni igazán, hiszen a hazai fogyasztók többségének a Royal Tokaji aszúk ugyanolyan drágák (pedig dehogy) mint a többi nagy borászaté a vidékről, ezzel szemben a szakemberek számára a nem dűlőszelektált aszúk (a legendás kék címkés) a bázis aszúk sorába tartoznak, amiről kevesebb szó esik. Pedig éppen ez az a kategória, ami miatt a Royal Tokaji ott tart, ahol, amivel ők diktálják a nemzetközi aszú-ízlést, ami miatt a megfizethető ámde prémium minőségű tokaji aszú ott lehet minden érdeklődő brit, amerikai, ausztrál, kínai és chilei család asztalán.

Aszú 5p Betsek 1990

(50% hárslevelű, a bort Szepsy István készítette)

Dohány, birs, kávé, kakaó, keleti fűszerek, idős meggylikőr az illatban, a háttérben narancshéjjal és aszalt szilvával. A korty szélesen szétterül a szájban, de nincs igazi mélysége, legalábbis a ma megszokott, sűrűre struktúrált aszúkhoz képest. A savak élénkek, az ízképben a tercier aromák uralkodnak, fekete bors, dohány, a lecsengésben idős szilvalekvárral. 91/100 pont

Hogyan is kezdődött mindez?

A nyolcvanas évek vége felé, amikor már lehetett látni, hogy hamarosan változások lesznek a politikában, egyre több külföldi, jórészt nyugat-európai befektető és borszakíró bukkant fel Tokajban. A Royal Tokaji nem a borvidéken megszokott módon létrejött nagybirtok, vagyis nem az egykori állami borkombinát feldarabolt területét vásárolta meg egy befektető, hanem a mádi kistermelők Szepsy István vezetésével (63-an) egy szövetkezeti rendszert létrehozván próbáltak maguknak új piacokat találni (1989-ben). Az első, egyébként dániai befektetőt még a legendás borszakíró Hugh Johnson hozta, aki maga is részvényese lett a cégnek, szobra a borászat udvarán áll. (Vicces lehet, amikor az embernek már életében szobrot állítanak…)

Aszú 5p Betsek 1991

(a bort Szepsy István készítette)

Az előző borhoz képest erősen visszafogott illat, szinte csak tercier jegyekkel. Nagyobb test, magasabb extrakt, érezhetően sok tannin. Az ízképet egy meggymagos kesernye és étcsokoládés jegyek uralják. Telt bor, de sajnos a lecsengés is keserű. 87/100 pont

A későbbi részvényvásárlásokat követően

mára a cég legfontosabb embere (aki a legtöbb részvényest képviseli) Damon de Laszlo brit üzletember, akinek a nagyapja Hugh Johnson nagyapjával egy zárkában ült az első világháborúban. Philip de László, merthogy róla van szó, egy Magyarországon méltatlanul elfeledett portréfestő, akinek az életrajzát már csak regényessége okán is érdemes olvasgatni, hiszen a Budapesten, Laub Fülöpként született kisfiú később Lotz Károly tanítványa lett, egy Guiness lányt vett feleségül, majd Angliába költözve az ottani arisztokrácia portréfestőjeként először Viktória renddel tüntették ki, majd Ferenc József nemesi rangra emelte. Műveit, köztük Ferenc József, Erzsébet királyné (Sisi), XIII. Leó pápa, Theodore Roosevelt és a mostani brit Erzsébet királynő gyerekkori portréját nemesi családok és neves közgyűjtemények őrzik.

Aszú 5p Betsek 1992

(a bort Samuel Tinon készítette)

Sokkal világosabb arany szín, mint az 1990-es vagy az 1991-es esetében, az alkohol is alacsonyabb (11%). Illatában menta, aszalt kajszi, keleti fűszerek. Nagy test, teljesen betölti a szájat, kerek savak, az ízképben még érezhető érett citrusosság, aszalt gyümölcsök, fehérbors és egy izgalmas minerális jegy is. Közepesnél hosszabb lecsengés. 92/100 pont

A kezdeti kistermelői apport

mellett a tulajdonosok saját területeket is vásároltak, így került a Royal Tokaji birtokába a Mézes-mály dűlő. A birtok szőlészének, Pataky Dezsőnek nem kis szerepe volt ebben, erről már írtam is egyszer, a Pécsi Borozó olvasói talán emlékeznek rá. Az más kérdés, hogy a birtok történelmi dűlőként hivatkozik a Mézes Mályra, holott az ősi Mézesmál (ahogy ebben a Hétszőlős cikkben már pedzegettem is) egy promontórium volt, vagyis a tokaji hegy déli-délnyugati oldalát jelentette és bizony egyes kutatók szerint véget ért Tarcal határában, így a mai Mézes-mály nem csupán nem azonos vele, de talán még a részét sem képezte soha. Ez persze fikarcnyit sem von le a dűlő értékeiből, ahonnan évről-évre izgalmas borokat palackoznak a Royal Tokaji műhelyében!

Aszú 5p 1996

(a bort Áts Károly készítette)

Óarany szín barnás reflexekkel. Mély és komplex illat, lekváros jegyekkel, csipkelekvárral, szilvalekvárral, meggylekvárral(!), aszalt fügével, kakaóval, mentával, sáfránnyal. Közepesnél nagyobb test, penge savak, redkívül koncentrált tanninszerkezet. Az ízképben érett citrusok, tercier jegyek, fekete tea. A lecsengés hosszú, de a tannin miatt kesernyés. 90/100 pont

Aszú 6p Nyulászó 1996

(a bort Áts Károly készítette)

Menta, ananász, vanília, kókusz, aszalt őszibarack és kajszi a rendkívül összetett és friss illatban. Nagy test, élénk savak, szép tanninszerkezet. Az ízképet még a citrusosság és a hordófűszerek uralják, ananász, narancs és narancshéj, vanília, szegfűszeg, szerecsendió. Végtelen lecsengés. Ez a bor más ligában játszik mint az eddigiek! 95/100 pont

Ahogy olvashatták,

a borok mellett feltüntettem a főborász nevét is, hiszen míg az elején Szepsy István, majd Samuel Tinon készítette az aszúkat, úgy később Áts Károly, aki tagadhatatlanul emblematikus alakja volt a Royal Tokaji történetének (1995-től 2012-ig). Az alatta kialakult aszú stílus a jellemző ma is a pincészet aszúira, nem véletlen, hogy a váltás után ő lett a Tokaj Kereskedőház, majd a névváltoztatás után a Grand Tokaj főborásza. Hozzá köthető továbbá az egy időben rendkívül sikeres Áts Cuvée megalkotása is, amely a jó ár-érték arányú late harvest szinonímájaként öregbítette a Royal Tokaji márkanevet Áts Károly mádi regnálása alatt.

A 107 hektár, a rendkívüli dűlők (Mézes-mály, Betsek, Nyulászó, Birsalmás, Szent Tamás), az évi 250.000 palack azonban mind nagy felelősséggel is járnak. A cég 2017-ben határozta el, hogy az első évtizedben (1990-1999) született aszúkat mind újrapalackozza, már amelyik bor még megérdemli ezt a lehetőséget. Így született újjá 1746 palack aszú 0.375l-es kiszerelésben.

Aszú 6p 1999

(a bort Áts Károly készítette)

Kerek, kissé talán púderes illat, szilvásgombóccal, aszalt birssel és gombás jegyekkel. Az évjáratra olyannyira jellemző élék savak szárazra söprik a szájpadlást, a bor feszes, friss és élénk, citrusokkal, rendkívül arányos gyümölcsösséggel. Szinte végtelen lecsengés. 96/100 pont

Az elmúlt években

új főborászok és új birtokigazgató is felbukkant a Royal Tokajinál, de a borok minősége szerencsére változatlan maradt. A birtokközpont falán ma már emléktábla hirdeti az épület és a környékbeli szőlők egykori zsidó tulajdonosának a nevét, miközben a Royal Tokaji borok tovább építik a múltban egyszer már majdnem szétfeslett történet szövetét, a középpontban a tokaji aszúval és Mád valamint Tarcal híres dűlőivel.

Legolvasottabb
Legfrissebb