Kérem Várjon!
Cikkek
A december, a Le Gourmet és a whisky
Czeczon Enikő
2019 december 22.

Az év utolsó hónapja rohanó és zsúfolt. Néha azonban meg kell állni és feltöltődni. Ezért karácsonyi vásárba járunk, forralt bort fogyasztanunk, beülünk valahova barátokkal egy önfeledt beszélgetésre, esetleg különféle programokra látogatunk el. Nem volt ez máshogy velem se. Kikapcsolódásként a Le Gourmetban rendezett whisky kóstolóra látogattam el Mikulás napján. A bárban egyszerre élvezhettem a könnyed, gasztronómiai fogásokat valamint a sherry hordóban érlelt párlatokat.

A spiritek ízlelését Jenei Dávid, a budapesti Tuk Tuk bár headbartendere és az Edrington itthoni brand nagykövete vezényelte le. Előadása során érezhető volt a whisky és rum iránti szeretete, ami még élvezetesebbé tette az ottlétet.

A tételsor első szereplője a Macallan Amber volt. Ezt az italt könnyed, közepesen testes jegyek jellemzik. Megtalálhatóak benne a zöldalma, a citrom ízei, valamint a karácsonyra oly jellemző fahéj, illetve gyömbér aromái. A lágyabb ízvilág kedvelőinek igazi ínyencség.

A második kóstolópohár kézbevétele előtt, beszélgettünk a “double cask” kifejezés jelentéséről. A párlatok esetében ez azt jelenti, hogy két hordóban érlelték. Egy amerikai és egy európai tölgyfahordóban. Ez igaz a 12 éves Macallan whiskyre is, aminek színe mély aranysárga. Ezt a hordóknak, valamint a bennük töltött hosszú érlelési időnek köszönheti. Illatában aszalt gyümölcs, karamella, míg ízében mézet, narancsot és enyhén fahéjat vélünk felfedezni. Lecsengésében pedig a vanília és a mazsola aromái dominálnak.

A harmadik pohárban még egy Macallan várt ránk, ami már tizenötéves, három hordós érlelést kapott. A szesz megfordult sherry fűszerezett európai és amerikai tölgyfahordóban, valamint egy amerikai ex-bourbonben. Ezt a whiskyk esetében igazi szentháromságnak tekinthetjük. Színe, az előző tételével összehasonlítva világosabb, élénk sárga. Illatában enyhe fahéj és rózsa érezhető. Ízében a csokoládé és a narancs emelkedik ki, ami a karácsonyra emlékeztettheti a kóstolót. Csak a sütőből kivett mézeskalács aromája hiányzott a levegőből.

Azonban panaszra nem volt ok, hiszen jobbnál-jobb falatokat szolgáltak fel a spiritek mellé.  Látványban és ízben is azt adták, ami elvárható volt.. Elsőként a füstölt sajttal töltött aszalt datolyát kóstoltam meg. Annak ellenére, hogy nem igazán szeretem az aszalt gyümölcsöket, ez a fogás mégis elnyerte a tetszésemet.. Ugyanígy, a kéksajt aszalt sárgabarackkal kréker alapon is finom volt. Ízlelhettünk még aszalt paradicsomos serrano sonkát fügével és brie sajttal, fűszeres mozzarella golyókat olivával, illetve camembert falatokat zöldalmával és mézes dióval.

Míg a zamatos mannákat fogyasztottuk, Dávid áttért a Highland Park whiskyre és annak történetére. Elmondása szerint ez egy olyan párlat, amit könnyen meg lehet szerettetni az emberekkel. Elegendő egy-két érdekes történet róla. Ilyen például az, hogy a szigeten, ahol magával a whisky előállításával foglalkoznak, minden harmadik lakos viking leszármazott. És valljuk be ezekért a harcosokért még mai napig rajonganak az emberek. Elég csak a Vikingek című sorozatra vagy Thorra gondolnunk. 

A megkóstolt tételek között szerepelt a 12 éves Highland Park, enyhén füstös ízvilágú párlat, valamint a Highland Park Dark Origins.  Előbbire nem csak az égetett tőzeg illata, hanem a méz édeskés aromája is jellemző. Ízében is hasonló jegyek dominálnak. Ez az ital meglepő módon, a nők tetszését is elnyerte, hiába a füstös jelleg.

A Highland Park lepárló eredete kissé sötét, hiszen egy csempész alapította, még pedig Magnus Eunson. Ezen sötét múlt, illetve színe miatt viseli az utóbbiként említett whisky a Dark Origins nevet. Több hordóban is érlelik, aminek sötét borostyán színét köszönheti. Íze pedig olyan, mint egy süteményé, fűszeres, csokoládés, vaníliás. Lecsnegésében pedig a füstös étcsokoládé dominál, ami az igazi pikantériáját adja eme blendelt whiskynek.

Az említett italok képviselője bónuszként és az est megkoronázásaként egy rumot is a tétel sorra tett. Ez pedig a Brugal 1888, ami szintén sherry hordóban érlelődött. Mind illatban és ízben is fellelhető a csoki és a fahéj. Azonban mellette, piros gyümölcsös jegyek is érezhetőek. Előbbi aromákat az ex-bourbon hordó, míg utóbbi eszenciákat az ex-sherry hordó adja az italnak.

Szakmabeliként, valamint whisky- és rumkedvelőként egy olyan eseményen vehettem részt, amin plusz tudást szerezhettem, valamint jól is érezhettem magam, hangulatilag és gasztronómiailag is elégedetten távoztam.

Legolvasottabb
Legfrissebb