Kérem Várjon!
Cikkek
Y furmint
Furmint Február Budapesten
kenszei
2017 February 20.
A Furmint Február piros betűs ünnep minden évben, a rendezvény színvonala számomra messze kiemelkedik a tematikus kóstolók sorából, és a jól ismert furmint termelők mellett eddig minden évben sikerült új kedvenceket felfedeznem. Idén tudatosan a fiatal generáció tételeit kóstoltam tüzetesebben, hosszabban jegyzetelve, természetesen nem elhanyagolva a már jól megismert, stabilan magas minőséget készítő termelőket.

Ennek megfelelően egy 2015-ös Pálffy furminttal kezdtünk Köveskálról. Nagy ígéret, meglepően magas savtartalommal, majdnem 10 gramm maradékcukorral, ami a sav mellett szinte érzékelhetetlen, érdemes lesz rá figyelni! Eddig minden évben Bott Juditék aktuális dűlős furmintja volt az egyik kedvencem, a 2015-ös Határi sem szakította meg a sort, éteri tisztaság, nagyfokú elegancia, nagy test, de mégis szórakoztat. Az egyik legszerethetőbb, legkedvesebb furmintot kóstolhattuk a Gilvesy standnál, a 2015-ös szűztermés formájában, nagyon koncentrált, egyszerre sós-gyümölcsös ízű furmint, 5 grammnyi maradékcukorral. A 2016-os tartályminta nekem még meggyőzőbb volt, jóval magasabb savakkal, nagyon ígéretes tétel.

A nehézsúlyú kategória furmintjai közül három pince emelkedett ki számomra. Dénes Tibor két 2013-as tételt hozott a Ság hegyről, mindkettő harapható vastagságú, egyszerre vonultatnak fel (túl)érett gyümölcsöket és szikár ásványosságot, a válogatás tétel 16 gramm maradékcukorral lenyűgöző párja lehet az ázsiai konyha ételeinek (is). Abszolút újdonságként szólt nagyot a Jakab Pince két tétele 2015-ből, a Kulcsár és a Padi-hegy dűlőkből. Pár száz palacknyi készült mindkettőből, Homonna Attila hathatós közreműködésével. Elképesztően erőteljes ásványosság jellemezte őket, hosszasan szálazható rétegekkel. Csite Norbert 2012-es és 2013-as tétele is hosszú percekig lefoglalta az érzékszerveimet. Felvállaltan oxidatívabb (még abszolút pozitív értelemben) stílusban készített furmintok ezek, nem akarnak kedveskedni, szikárak és teljes egészében a termőhely talajáról szólnak, a 2013-as tételnél egészen különleges egyensúlyt jegyeztem fel, a nagy test ellenére is nagyon élvezhető volt a korty.

A legtöbb időt egyértelműen a Tokaj Y Generáció standnál töltöttük. Öt fiatal tokaji borászt tömörít a csoportosulás (Homoky Dorka (Homoky Pincészet, Tállya), Zsirai Kata (Zsirai Pincészet, Mád), Varkoly Ádám (Árpád-Hegy Pince, Szerencs), Kvaszinger Laci (Kvaszinger Borászat, Olaszliszka) és Dávid Rémusz (Budaházy Fekete Kúria, Erdőbénye), az összekötő kapocs pedig az életkor, a csapat legidősebb tagja is épphogy elmúlt 30 éves. Kezdésnek Kvaszinger Hatalos jött 2015-ből, vibráló illat, ropogós ízek, az egyik leggyümölcsösebb furmint a kóstolt borok közül. A Budaházy-Fekete Rány szintény 2015-ből érkezett, összetett ízvilágú, nagyon ásványos, valahogy mégis folyamatos kortyra csábít, kitűnő egyensúly. Homoky Dorka Bártfai 2015-öse az egyik legkomolyabb szerkezetet vonultatta fel, tiszteletet parancsoló test, feszes savak, komoly furmint. A délután egyik legszebb furmintját kóstoltuk az Árpád Hegy Pincénél, 2015-ös Mézes Mály lehengerlően gyümölcsös, hömpölyög a szájban, de semmiképpen sem légies, egészen kivételes szerkezete már-már osztrák csúcs fehéreket idézett, nagyszerű bor. Nem kevéssé tetszett a 2015-ös Király dűlő furmintja, hasonló stílusban, de sokkal nagyobb beltartalommal. Zsirai Kata két tétele közül egyértelműen a Betsek dűlő termése vitte a prímet, a fiatalok közül talán itt jelent meg a legkevesebb gyümölcs, helyette viszont nagy adag ásvány és feszes savak szórakoztattak. Nagyszerű élmény volt egymás mellett, sorban kóstolni a fiatalabb generáció furmintjait, izgalmas borokra számítottam, de a tételek magas színvonala egészen meglepett! (Nem mellékes az sem, hogy a “nagy” nevek hasonló dűlőkből származó furmintjaihoz képest töredék áron beszerezhetőek.)

Fiataloktól fiatalokig: Vincze Tomi 2015-ösét szívesen vinném furmint tanórára, tiszta fajtajelleg, arányosság, letisztultság, jól iható és könnyen értelmezhető tétel. A fiatalokhoz szervesen kapcsolódva kell megemlékeznem a kóstoló számomra legnagyszerűbb tételéről, amely szintén egy fiatal borász hölgy keze munkája. A mádi Barta Pince nem is oly régóta új főborásszal dolgozik Újvári Vivien személyében, aki gondolt egy merészet és az Öreg Király dűlő legfelső teraszainak bakművelésű tőkéinek termését külön tételként készítette el 2016-ban. A Teraszok névre hallgató furmint (még?) abszolút nem kapott hordós érlelést, tartálymintaként érkezett. Az élményt nehéz volt papírra vetni, a gyümölcsösség és a dűlő ásványosságának egészen hihetetlen játéka szinte csilingelt a szájban. Végtelenül letisztult, harmonikus, lecsengése örömet okoz és hosszú percekig időz a szájban. Kivételes minőségű furmint.

Kóstolónk szakmai részének végére hagytuk a mádi terem legnagyobb tömeget vonzó standját. Lenkey Géza “10 év” néven 2016-ban piacra kerülő hat tétele közül hozta el a négy 2006-os furmintot (a másik kettő tétel hárslevelű). A tömeg forgatagában végigkóstolva is felejthetetlen élményt nyújtottak, de az is hamar egyértelművé vált, hogy ezeket a borokat ekkora hangzavarban és ennyi idő alatt nem lehet normálisan kóstolni. Annyit minden esetre feljegyeztem, hogy ezek a furmintok a korukat meghazudtolóan frissek voltak, sőt a legtöbben még élő gyümölcsökkel találkoztunk.  A prímet - kevéssé meglepő módon - az Úrágya termése vitte, tökéletes zárásaként az estének.


Fotók: Furmint Photo / Furmint Február