Kérem Várjon!
Cikkek
Szemtelenül szép
Egy bor: Jekl Flóra Il Primo Selection 2012 (Villány)
Győrffy Zoltán
2018 July 24.

Hogy július derekán egy hatéves, déli vörös kerül a pohárba? Tizenöt fok van és esik az eső. A nyár elmaradt, itt az ősz, jöhetnek a vörösök. Bár holnapra már jobb időt ígérnek és nyarat, ma este még egy feketehegyi válogatást bontok.

Anno pár éve az Il Primo bekerült a Pannon Borégió Top25 bora közé (2011-et írtunk és a 2007-es évjárat jött ki akkor), akkor kaptuk fel a fejünket, hogy Jekl Flóra neve alatt is kóstolhatunk borokat, kicsit más stílusban talán, mint amit a Jekl Béla által jegyzett, korábban megismert tételek képviseltek.

Illata már hordozza az érettséget, de mellette sok gyümölcsöt is kapunk, szeder, meggy, és igazi, lassan főzött szatmári szilvalekvár. Csokoládé és vanília. Folyamatosan nyílik, egyre teltebb.

Kortyban is így vagyok ezzel, egyre több impulzust kapok. Fűszeres, mentás csokoládé, fügés keksz, friss kávé, épp egy ristretto - elég intenzív, elég magával ragadó. Ugyanakkor nem túl erőszakos, nem agresszív.

A gentleman villányi, a megszelídített vad, tele energiával, tűzzel és elemi eleganciával.

Szép test, jó arányok, a hordó nem nyomja el, a tannin érezhető, de nem szárít túlzóan, krémesség és tartós ízek, zamatok. Amikor szobahőmérséklet (azaz 18 fok) fölé kerül, akkor üt át az alkohol, akkor tudatosul, hogy van benne azért nem kevés.

Válogatott termés, válogatott hordók, mint a Fekete-hegyről, cabernet franc és merlot, ha jól sejtem. Izgalmas, tartalmas, elég rétegzett, elég hosszú, van benne még lehetőség, érlelhető, eltartható. Jelen állapotában 89/100 pont.