Kérem Várjon!
Cikkek
Örök bor
Egy bor: Konyári Páva 2012 (Balatonboglár)
Győrffy Zoltán
2017 May 29.

Ma este egyetlen bor jöhetett szóba. Nem ismertem igazán a megalkotóját, néhányszor találkoztunk mindössze, borversenyen, borkóstolón, pár mondatot váltottunk, többször csak hallgattam. Tiszteltem a borait, az életművét, az embert.

Az első szippantás telt, mély, hosszú. A borral ismerkedni kell, lassan, nyugodtan, időt szánva rá. Ne siessünk, erre tanít, legyen időnk belebújni, magunkévá tenni, érezni.

Igazi cabernet. Benne van a sauvignon nyersebb, masszívabb, erdei gyümölcsös komplexitása és benne van a franc fűszeressége, játékossága, kedvessége is.

Van benne fanyar és édes gyümölcs, kék áfonya, szeder és füstös aszalt szilva. Kortyban gazdag, telt, tartalmas és hosszú, sok gyümölcs, érett, de nem lekváros, dús, mégis friss gyümölcsök ezek, feketeribizli, szedermálna. Sűrű, tömény, sok tannin, de érett és krémes, kávés a korty, feketeborsos, étcsokoládés.

Nagyon masszív, nagyon sok, elég tüzes, mégis jól lavíroz a nehéz terepen, nincs benne elnehezülés, nincs benne túlzás, csak cabernet van, test és lélek. A lélek finomsága teszi mégis könnyedebbé, komplexebbé, szebbé.

Benne van a jövő, most fiatalon nagyon lendületes, nagyon nagy svunggal érkezik meg, de benne van a lehetőség, hogy évek múltán, megnyugodva, összeszedettebben, elegánsabban legyen kifinomult bor.

Koncentrált, izgalmas bor, nagy potenciállal. 92/100 pont.

Konyári János 2017. május 23-án, 66 éves korában, hosszas betegség után elhunyt. Ma, hétfőn volt a temetése, ezzel a borral emlékezünk.