Kérem Várjon!
Cikkek
Mindenhez passzol?
Egy bor: Dogliani Nebbiolo d’Alba 2017
Ercsey Dániel
2021 február 12.

Piemont önálló bor-univerzum, melyben a nebbiolo a Nap és körülötte keringenek a barberák és dolcettók mint önálló bolygók. Persze a képet árnyalja, hogy jó latinokhoz méltóan minden szőlőfajtából több dolgot is csinálnak, de ha ilyen egy egyszerűbb nebbiolo, akkor a világ meg van mentve!

A nyitókép Ercsey Dániel fotója

Az egész úgy alakult, hogy paradicsomos pennéhez (nem csípős!) és articsókás pizzához akartam gyorsan bontani valamit és véletlenül nem a kadarka-portugieser kettős után nyúltam. Nem bántam meg, főleg úgy, hogy a bor napokon át kiszolgált minket, jó volt a rakott karfiolhoz, a tepertőkrémes kiflihez, de a feleségem még egy édeskés és lédús narancs mellé is belekortyolt és nem fintorgott hozzá.

A pincészet borai a Facebook oldalukról

Ebből persze az is kiderült, hogy egy palack boron egy hétig nyammogunk, vagyis még véletlenül sem a piemonti világmegváltás alapszabályait követjük, mely szerint minden nap egy palack bort kell inni tisztán, utána pedig sok salátát kell enni, a helyi népek szerint ez a hosszú élet titka és még az is lehet, hogy igazuk van.

Csodás tájon terem a nebbiolo (fotó: a pincészet Facebook oldala)

Piemont amúgy izgalmas elegye a francia és az olasz kultúrának, kiegészülve egyéb népekkel és nyelvekkel, vagyis éppen annyira olaszok ők, mint a szicíliaiak, vagy a toszkánok. Bizonyos értelemben semennyire. Másfelől viszont éppen a helyi Szárd-Piemonti királyság képezte az alapját a későbbi olasz egységnek, nélkülük még mindig görög lenne a délolasz, arab a szicíliai és holmi kuruzslókkal cimboráló élvhajhász a velencei.

Nebbiolo d'Alba DOC határai Langhe boros honlapján

No de nem ezt akartam írni, sokkal inkább a borról áradoznék, ami a pincészet honlapja szerint 8,80 Eurós pinceáron szerezhető be, ami kicsivel kevesebb mint 3200 forint, amit viszont ad cserébe, az szó szerint lenyűgöző, sőt! Nézzük csak:

Dogliani Nebbiolo d’Alba 2017

Közepes rubin szín. Az illat lehengerlő, benne meggy, málna, kevés cékla és érintésnyi szeder, pici grafittal és vaníliával, csipetnyi borssal. Kóstolva közepesnél nagyobb test, vibráló savak, feszes tanninok, az ízben az illatból megismert gyümölcsökkel és fűszerekkel, talán egy picivel több málnával. Nagyon fiatal még, szinte végtelen lecsengéssel. 93/100 pont

Forrás: a pincészet Facebook oldala

Azt hiszem itt az ideje lezárni ezt a lockdown időszakot és nyakunkba venni a világot, ha pedig így teszünk, ne hagyjuk ki a terveinkből Piemontot sem!

Monforte d'Alba látképe a Villa Beccaris hotel teraszáról. Itt terem a borunk alapanyaga.

Címkék