Kérem Várjon!
Cikkek
Lovaspóló és filharmonikusok
Rejtett kincsek Szentbékkállán
Tüske Gyöngyi
2019 július 14.

Köveskáltól alig 5 kilométerre található a festői szépségű, körülbelül 200 állandó lakossal rendelkező kis falu, Szentbékkálla. Ezt a helyet még nem érte el a „hype”, pedig itt is lenne mit reklámozni. Maga a falucska olyan képet fest, mint egy skanzen, vannak házak, amelyek még az 1800-as években épültek, gyönyörű helyekre lehet innen kirándulni és meglepően aktív a közösségi élet. 

Szentbékkálla a Káli-medencéhez tartozó település, a medence északi, a Boncsos-tető, a Fekete-hegy, Sátorma-hegy által körbefont térségét foglalja el, a 71-es főúttól északra. Közelében található a híres kőtenger is. A település elhelyezkedéséből nem csupán a különleges panoráma és sok természeti látnivaló adódik, hanem olyan viszonylagos éghajlati védettség is, melynek következtében évente mintegy kétezer órányit süt a nap. 

Fotó: I love Szentbékkálla

A falu nevének első fele attól a Nursiai Szent Benedektől származik, akinek szerzetesei a legtöbbet tettek a Kál- és Vérbulcsú-ivadékok megmentéséért. A község első templomát Szent Benedek tiszteletére emelték. (forrás: www.szentbekkalla.hu)

Kőtenger (Fotó: Istvándy Jenő pincészete)

Szentbékkállán van az ország egyik lovaslóló klubja, akik minden évben augusztusban rendezik meg a helyiek körében is nagy népszerűségnek örvendő Bor és Polo (Wine&Polo) borkóstolóval egybekötött lovaspóló mérkőzést. Az Olaszrizling csapat csap össze a Cabernet csapattal, nem ritka, hogy külföldről is érkeznek lovak és lovasok, a borokat pedig a helyi borászatok szolgáltatják a meccsek közötti hosszított szünetekben. Dvoracsek György az esemény szervezője azokra is gondolt, akik esetleg nem ismerik a játékot, ugyanis a mérkőzéseken narrátor ismerteti a szabályokat és kommentálja az eseményeket. 

A vájtfülűek nyaranta Kovács Géza, a Nemzeti Filharmonikusok főigazgatója által szervezett Templomi Koncertsorozaton élvezhetik a komolyzenét. Tavaly fellépett többek között Oravecz György Liszt-díjas zongoraművész és Oláh Vilmos Liszt-díjas hegedűművész, de volt Fiatal Művészek Estje és vendégeskedett itt a müncheni Bach-kamarakórus is. 

Fotó: A Káli-medence a Balaton-felvidéki NP térképén

A könnyűzene rajongói a Pegazus étterem kínálatából csemegézhetnek, akik a koncertek mellett kertmozikat, kiállításokat, workshopokat és design piacot is szerveznek. Ha mindez még nem volna elég, van itt a színjátszókörtől elkezdve mindenféle kézműves szakkör vagy táncórák. A nyugalomra vágyók jógázhatnak vagy felkereshetik az itt élő Jeszenszky István „guru” spirituális központját. 

Fotó: Istvándy Jenő Pincészete

Van itt mindig valami izgalmas: Pünkösdi Bortúra, Káli Vigazságok és Szüreti felvonulás, a programok időpontjáról a falu honlapján vagy Facebook oldalán lehet tájékozódni. 

Az egy lakosra jutó borászatok száma igen magas, egymástól alig 300 méterre két tehetséges fiatal borász is tevékenykedik, Istvándi Tamás Istvándy Jenő pincészetnél és Káli Balázs, róluk és boraikról később részletesen beszámolok. 

Aki kíváncsi a Káli-medencére, annak földrajzára, történelmére és boraira, szálláshelyeire és éttermeire, az keresse az újságárusoknál a Pécsi Borozó nyári számát, amiben Pálffy Gyulát, a Káli Kövek borászatot, Trombitás Tamást (Mi a kő? és Trombitás Borház), a Káli Art Inn-t és a Kővirágot, valamint a Sárga Házat látogattuk meg.