Kérem Várjon!
Cikkek
Elkezdtünk élni újra
Tettünk egy rövid kört a Föld körül
Váncsodi József Oberon
2020 July 29.

Aligha gondoltam volna, amikor a legutóbbi rumkóstoló emlékmozaikját rakosgattam történetté a frangepánik lázat hozó illatában, hogy lényegében rövid időn belül bezár a bazár. Aztán körülvett bennünket valami alaktalan félelem, amely stációi, a félelem-dinamikának megfelelően váltogatták egymást: tanácstalan várakozás, eltúlzott rettegés, definiált realitás, megcsömörlött spleen, hurráoptimista végjáték-várás, most pedig valamiféle billegés, a hogyan tovább libikókáján. Bárhonnan vizsgálom a kialakult helyzetet, látható, hogy megváltoztunk, azaz más emberek lettünk, de félek, nem lesz elégséges a változás tartalmisága, valami valóban nagyszerűhöz.

A visszatérés örömét viszont tilos elfelednünk! Például az első bátortalan integrációs kísérletet a mindennapokba, egy olyan estén, amikor karneváli hangulatot idézve utcabállá szilajodott az emberek jókedve Pécs belvárosában. Ráadásul éppen ugyanezekben az órákban rázta le magáról a SpaceX Dragonja Földünk gravitációs láncait, így látható, hogy módfelett sok energia szorult ebbe az estébe. Tisztán emlékszem arra, ahogy beléptem kedvenc báromba, megöleltem a barátommá lett, pult mögött serénykedő Attilát és rendeltem egy G&T-t, amolyan ’klasszik szombat’ gyanánt. (Ekkor készült a szövegbe ágyazott második fotó; mondhatni egy történelmi pillanatban.)

Aztán pedig egy viszkikóstoló ürügyén tettünk egy biztonságos kört a Föld körül, hat tételen átszűrve a létezést, egy kört, amely szárnyakat adott a kóstolónak, de jól definiált hovatartozásunkat egy pillanatra sem kérdőjelezte meg.

Ha a szöveg megírásának pillanatában szétnézek a világban, akkor színeket, színes országhatárokat látok, miközben a világ sokszínűsége egyre esetlegesebb. Ilyenkor ajánlják a sokat látott bölcsek, hogy olyan értékek után nyúljunk, amelyek stabilitása, morális örökmozgása nem válhat esetlegessé; kézenfekvő tehát, hogy kóstoljunk párlatokat, pláne, hogy antivirális hatásukat tudományosan is bizonyították. Tartson velünk a Kedves Olvasó, egy olyan, az arany árnyalataiban fürdőző színes világba, amelyet követően garantáltan nem merül fel senkiben, a karantén lehetősége, maximum annyi, hogy tölt még egy pohárkával, mert a viszki szép volt, és érdek nélkül tetszett.

  1. Svédország/Mackmyra – Brukswhisky, Alkohol: 41,4%

Ez a svéd viszki egy amolyan klasszikus svéd sztori: A srácok békésen iszogattak a helyi kocsmában, lehet, hogy éppen a hosszú sötétség napjainak bonthatatlan csillagbörtöne, vagy egy fehér éjszaka lelket marcangoló inszomniája terelte össze az ivócimborákat, de ez részletkérdés eleve, szóval felvetődött a társaságban vagy az első pohár előtt, vagy az utolsó után, hogy „Miért nincs svéd viszki?!” A kérdés olyannyira elevenbe vágott, hogy a közösség, akár egy tettre kész lakossági fórum, nyomban döntést is hozott: Lepárlót alapítanak! Ennek megfelelően 1994-ben meg is építették a hagyományosan letisztult külső jegyekkel rendelkező, 35 méter magas épületet, amely rézüstös jellegű (pot still) lepárlásra ad lehetőséget. Elvhűen ragaszkodnak a svéd alapanyagokhoz, így a kristálytiszta helyi vízből készült párlat nem csupán amerikai bourbon hordókban, hanem svéd tölgyfadongák ölelésében nyeri el végleges formáját. A lepárló beindításához hordó részvényességi programot indítottak, amely a világ más pontjaihoz hasonlóan itt is sikerre váltotta a koronákat. A párlat átlagéletkora 10 év körüli.

Szín: Halvány, szalmasárga

Illat: Markáns alkohollal köszön ránk a pohárból, holott erre nem számítunk. Amikor hagyjuk kitombolni (értsd: kicsit dekantáljuk a poharunkban), elkezd muzsikálni a vaníliának, a nagyi szeretett porcukros süteményének, a szárított datolyának és a tarkószegleten harapásra csábító szénás pajtának az illata. Száraz illatában egyértelmű, újhordós jegyek.

Íz: Semmi drámaiság, egy letisztult, svéd életérzés köszön ránk, könnyed aperitif-jellegű élménnyel, érett alma íze, amelyben csipetnyi fűszeresség kezd táncolni, az újhordós érlelésnek köszönhetően. A korty először selymesen tölti ki szánkat, majd az alkohol ezer, apró vágás által átveszi az uralmat.

Lecsengés: Közepes hosszúságú, a végén kissé lobogó alkohollal.

  1. Wales/Penderyn – Legend, Alkohol: 43%

Ahogy a koronának sem kell szégyenkeznie a legszebb gyémántja kapcsán, így a penderyni lepárlónak sem kell pironkodnia sárkányos címkével felvértezett viszkije kapcsán. A vörös sárkány amolyan nemzeti rituális állat, mint a magyarországi vizes vébé pulija, csak egy sárkányleheletnyivel jobban sikerült. A nemzeti vörös hüllő amúgy a cselekvésre ösztönzés szimbóluma az országban, amely azért is beszédes, mert ennél a lepárlónál is részvényes rendszerben indultak 2004-ben, az első párlat pedig 2007-ben került üvegbe. Érdekes adalék, hogy női lepárlómesterekkel dolgoznak, az érleléshez pedig többek között madeirai boroshordókat használnak, amelyekben átlag 5-7 évet tölt a viszki. Ennek megfelelően egy könnyed gyümölcsös ízű és illatú párlat kerül a poharunkba, amely akár nyáron is örömére lehet a fogyasztójának.

Szín: Muskotályos borra emlékeztető.

Illat: Meglepően intenzív, amelyben elsőként animális jegyek ébrednek, kéksajtos felhangokkal, amely a szellőzés során finoman átcsap citrusok és alma édeskés illatába, amelyet könnyed málnás cukorka illata fog körbe, de közben nem válik tolakodóvá.

Íz: A hordóhasználatnak megfelelően édeskés, vaníliás, reduktív borra hajazó íz fut szét a szánkban, amelyben felfedezzük az illatból ismerős citrusokat és almát, amely egy gyümölcsös cukorka kedvességével döngicsél.

Lecsengés: Visszafogott lecsengés, nem rövid, nem túl hosszú. Többen megjegyzik, hogy egy amolyan „jó ivású viszki”, amit szinte bármikor fogyasztanának.

  1. Olaszország/Puni – Nova, Alkohol: 43%

Érthető, hogy a viszki nevét meglátva a csapaton finom izgalom lett úrrá, amelyben azért benne lehetett, hogy már a harmadik tételnél jártunk, és ilyenkorra már kialakul a csapatkohézió, illetve irodalmi hagyományaink miatt eszünkbe jut, hogy tégla, habarcs, Kelemenné; szóval valami Nő. Jól jellemzi ezt az izgatottságot, hogy bármit is teszünk, azért nyelvében él a nemzet; na nem úgy, hanem amúgy! Az izgatottságon átbillenve a párlatra koncentráltunk megint, amely egy igazi „itáliai malt”, azaz olaszországi árpából, rozsból és búzából áll össze. A lepárló földrajzi helyzetének megfelelően újhullámos és stílusos is egyben: 13x13 kocka építőelemből áll össze, amelyet a régióra jellemző tradicionális istálló ablakok alakja ihletett. A lepárlás egy skót lepárlóüstben történik, majd a párlat érlelését amerikai és francia tölgyfahordókban végezik 3 évig, szóval egy filigrán ital kerül a poharunkba.

Szín: A rövid érlelésnek köszönhetően világos, szalmasárga, láthatóan nem kapott utószínezést.

Illat: Könnyed gyümölcsös, kissé muskotályos, mézes, banános, amely vilmoskörtébe és előbb puncsfagyi, majd rózsavíz illatába csap át.

Íz: Érdekes módon az íz kesernyés és sós egyszerre, amely megosztja a kóstoló közönségét, majd arról folyik a diskurzus, hogy kinek mennyire csúszik jól a párlat. Közben a viszki íze sárga körte kesernyés héjának ízét idézi fel bennünk, amelybe belevegyül egy kis dohány íze, finoman magára húzva egy muskotályos jelleget.

Lecsengés: Közepesnél valamivel hosszabb, száraz szájérzettel a végén.

  1. Franciaország/Eddu – Silver, Alkohol: 40%

Franciaország a világ egyik legnagyobb viszki fogyasztója, az országban legalább 40 műhely készíti az italokat. A csavar a párlat kapcsán, hogy az alapanyaga, a szokványostól eltérően hajdina, amely 80%-a zöld, azaz nem csíráztatott, és csak 20%-a csíráztatott, azaz malátázott. Az i-re az teszi fel a pontot, hogy az italt az országban eleve hegyekben álló konyakos hordókban érlelik. A lepárlást amúgy a konyakhoz hasonlóan Charentais-rézüstökben történik, kétszer, majd ezután kerül a Brocéliande erdejéből származó hordókba, így, a folyamat során születő párlat lényegében felfogható a skót és francia hagyományok szerelemgyermekeként.

Szín: Halványarany.

Illat: Harsány, kesernyés-orvosságos, amely medvecukorrá szelídül, szép virágos fodrokkal ölelve. A virágok mellett előbújik levendula, sárgadinnye, mangó és ciroksöprű illata.

Íz: Mézes-fűszeres, borsikafű, bors, kesernyés-fás jelleg, amely egy selymes kortyba csomagolva érkezik.

Lecsengés: Egészen hosszú.

  1. Új-Zéland/New Zealand Whisky - 16yr Double Wood, Alkohol: 40%

Az ital egy picit időutazás is, ugyanis, a hajdanában a magát a világ legdélebbi lepárlójának mondható főzde mára bezárt. A tételek egy hangárban pihentek hosszabb ideig, majd a The New Zealand Whisky Company felvásárolta azokat, és a hordókat átszállította saját, tenger melletti érlelőjébe, Oamaru kisvárosába, ahol a békés hullámtörésben értek tovább, magukba szívva a Csendes-Óceán jelenlétét is. A viszki blended tétel, 70% single malt és 30% prémium gabonaviszki keveréke, amely 6 évig érlelődött amerikai bourbon hordóban, majd francia másodtöltésű tölgyfahordókba került 10 évre, amelyekben korábban új-zélandi cabernet sauvignon és pinot noir borok értek késszé.

Szín: A hosszú érlelésnek köszönhetően sötét.

Illat: Érezhetően a hordó fája az első impresszió. Majd rumosdiós piskóta, a cukrászdákban randevúzók somlóigaluskát említenek, vanília, szárított gyümölcs, fűszeresség és az óceán sóssága nyomokban.

Íz: Fás, fűszeres, édes ízek, Édesanyám zserbója jut eszembe róla, egyértelműen kiérződik belőle a boroshordó hatása, bogyósgyümölcs kompót formájában.

Lecsengés: Hosszú, a végén lobog az alkohol.

  1. Ausztrália/Hellyers Road – Peated, Alkohol: 46,2%

Egy igazán érdekes koncepció a kóstoló záróköve, amely Ausztráliából érkezett: A tőzegelt malátát Skóciából vásárolják, az árpa helyi termelőktől származik, a párlatokat pedig kizárólag bourbon hordókban érlelik, amely érés a helyi, hűvösebb környezeti viszonyoknak megfelelően, lassabban megy végbe. A csapat ténykedése illetve törekvése nem nevezhető elhibázottnak, hiszen 2010-ben az ausztrál Malt Whisky Society "Awards for Excellence" különdíját kapta a lepárló.

A tétel kormegjelölés nélküli, a palackozás nem hűtve szűrt technológiával készült, így szárazanyagtartalma magasabb.

Szín: Halvány óarany.

Illat: Meglepő első impresszióként lótrágya, lószőr és szalma illatát érezzük, majd finom füst és szivar illata lengi körül a poharunkat.

Íz: Citrusosság, majd egy intenzív füves-tőzeges íz, krémes karamellával, sötét pörkölésű kávés jegyekkel, amely felülírja a korábbi ízeket.

Lecsengés: Hosszú, füstösség dominál a lecsengésben.

A fotókért, a másodikat leszámítva, köszönet illeti: Andrási Máté fotográfust.

A kóstolót Fülöp András, a whiskynet munkatársa celebrálta.

A kóstolónak a 19 Bár and Shop adott otthont, Pécsett, a Király utca 19-ben.

Adataink pontosságát a https://www.whiskynet.hu weboldalon ellenőriztük