Kérem Várjon!
Cikkek
A Jánosáldás tündérszálai
Cognac és armagnac kóstolón jártunk
Váncsodi József Oberon
2020 January 08.

Amikor a Jánosáldásra gondolunk, számos film utolsó képkockái pereghetnek le szemünk előtt, sokféle befejezés-lehetőség, amelyek végén nem a stáblistára fókuszálunk, nem is Babitsra, hanem Ady Endre. A cél feltétlenül szentesíti az eszközt, vagy még inkább a lehetőséget, hogy mit viszünk magunkkal, vagy bennünket visz-e majd valaki, a vállán haza, etc. De ez a hely, illetve a szöveg írójának meglett férfi kora (is), inkább már klasszikus értékekre, mintsem holmi májat és lelket tépő sátánfiakra koncentrál. Így lehet, hogy befejezések és Jánosáldások tekintetében a hosszan zengő, klasszikus értékek után ácsingózunk, minden másra ott a szenvedély, amely jó esetben halálos.

Mottó:
„Azt a zenét, amelyet a legjobban szeretünk, nem alázzuk meg azzal, hogy egymás után hússzor föltesszük. Kivételes alkalomként évi négyszer illesztjük tű alá a korongot, és olyankor töltünk egy konyakot. Nem brandyt, konyakot.”
(Szív Ernő, Az Eddie Reim szóló)

Szóval biztosan megesett már az Olvasóval, hogy belekeveredett egy olyan italsorba, amely végén már nem nagyon volt hova továbblépni, mégis kellett valami, amely elvágja a tündérszálakat és békés szárnyakon viszi haza a lelket, no meg a testet is. Ez gyakran nem egyszerű, mert törékeny életeink és törékeny emlékeink könnyedén megfeneklenek egy-egy éjszaka zátonyain.

Ilyenkor, a kérdő tekintetekre válaszul Rektenvald Attila a 19 Bar&Shop alkimistája és tulajdonosa egy armagnac-ot szokott javasolni útravalóul, és elmondása szerint ez általában a boldog vendég megelégedettségét szolgálja.

Talán ezért, meg mert – tudomásunk szerint – Pécsett korábban sosem volt ehhez hasonló, a 19 Barban Cognac és Armagnac kóstoló zajlott, amely valóban klasszikus értékekkel és páratlanul szép ízekkel bástyázta körül a résztvevőket ebben a talán túl gyorsan változó világban.

Egy kis technológiai kitekintő:

Cognac

Már-már közhely szerűen cseng, hogy minden cognac brandy, de nem minden brandy cognac; remélem, evvel nem zavartuk össze a biológus lelkületű olvasóinkat!

Szóval az egyik legszigorúbban szabályozott borpárlatról beszélünk, amely alapját olyan fehérbor képezi, amely nagyon savas, de alacsony az alkohol tartalma, ennek megfelelően borként fogyasztani nem szerencsés, de nem is különösebb gasztronómiai magaslat. Ilyen szőlőfajták az ugni blanc, a folle blanche vagy a colombard, ezekből legalább 90%-ot kell tartalmazni a párlatnak, amelyet rézüstökben, legalább kétszer párolnak le. Az elkészült, 70% erősségű, színtelen párlat minimum 2 évig pihen francia tölgyfahordóban, amelyet követően cognac-nak nevezhető. A későbbiekben desztillált vízzel hígítják 40% erősségűre, illetve a párlatokat házasíthatják, a cognac korát a legfiatalabb összetevő határozza meg.

A BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac) a következő minőségi kategóriákat különbözteti meg:

VS - Very Special - a legfiatalabb összetevője is legalább két évig hordóban érlelt.

VSOP - Very Superior Old Pale - a legfiatalabb összetevője is legalább négy évig hordóban pihent, de az átlagos kora ennél általában jóval magasabb.

XO - Extra Old  - a legfiatalabb összetevő legalább 10 évig érlelt (ez korábban 6 év volt, de módosították a besorolást.)

Armagnac

Nos, az armagnac is brandy. Érdekessége, hogy csupán egy alkalommal párolják le, egy speciális oszlop üstön, így az ízei határozottabbak, intenzívebbek. Csak a Délnyugat-Franciaországból, Gascogne területéről származó borpárlatot hívhatják armagnac-nak, három termőrégiója Bas-Armagnac, Ténaréze és Haut-Armagnac. Borból desztillálják, amelyet általában a szőlőkeverékből állítanak elő, ennek gerincét a Baco 22A, a Colombard, a Folle blanche és az Ugni blanc adja. Az Armagnac Castarède pedig az egyik legrégebbi birtok, a legmagasabban jegyezett armagnacokkal.

No, de vágjunk bele, lássuk a kóstolt tételeket! A kóstolót, a hagyományoknak megfelelően Fülöp András, a www.whiskynet.hu munkatársa celebrálta.

  1. Pierre Ferrand - 10th Générations Cognac

Alk. 46°, Gyártó és palackozó: Maison Ferrand, Űrtartalom: 0,5l, Érlelési idő: 10 év.

Grande Champagne Cognac, kizárólag Ugni-Blanc szőlőből készül, a párlatot francia tölgyfahordóban érlelik, melynek 20%-ában előtte a híres Sauternes desszertbor pihent. Friss és gazdag konyak.

Illat: lágy kifinomult, nem domináns és nem tolakodó, lágy gyümölcsösség és egészen visszafogott fa illata az első impresszió.

Íz: édeskés és mazsolás, krémességgel tölti ki a szánkat, citrussal érint meg, amely finom élbe csap át, amelyből dohányos grillázs, karamell és dió íze bújik elő, a lecsengése hosszú.

A ház 1630 óta készít párlatot, jelenleg a 10. generáció regnál, e párlat stílusát Mademoiselle Henriette személyisége ihlette, aki a Ferrand család utolsó, közvetlen leszármazottja.  A kóstolt cognac az International Wine & Spirits Competition megmérettetésen a Spirits Artwork and Bottle Design kategóriában megkapta a GOLD OUTSTANDING rangos elismerést.

  1. Montifaud VSOP ‘Ariane’ Cognac 

Alk. 40°, Gyártó és palackozó: Montifaud, Űrtartalom: 0,7l, Érlelési idő: nincs adat.

A "Petite Champagne" francia konyak régióból származik, a klasszikus hagyományokat követve állítják elő. Ugyan az érlelési időről nincs adat, de az ital színe a szóbeszéd szerint 8-10 év érlelést követően aranyra hajaz, amely kapcsán „folyékony aranyként” is emlegetik.

Illat: egészen kifinomult gyümölcsös, illat, amelyben almára ismerünk.

Íz: iszonyatosan komplex íz, melyben kakaópor, alma és vanília dominál, a finom kesernye körül alkohol lobban, a korty összességében telt, de száraz érzetet kelt, lecsengése hosszú.

  1. Delamain ‘Vesper’ XO Cognac

Alk. 40°, Gyártó és palackozó: Delamain, Űrtartalom: 0,7l, Érlelési idő: 35 év.

A Delamain kizárólag a la Grande Champagne termővidékről származó párlatokból készül. Színében ámbra világos arany csillogással.

Illat: Az aromák teljessége, bársonyosság, karamell, birsalma, alma, nyomokban fa, száraz bor és vanília.

Íz: Telt, érett, kivételesen lágy, krémes, buja trópusi gyümölcsök, mazsola és vanília. A korty lecsengésében végül markáns felütés, nehézkesség jelenik meg, abban egyezünk meg, hogy „hozta a kategóriát.” Férfias párlat, nem klasszikus leányfogó, konty alá való tétel. Vagy, ha a kisasszony elismerően csettint a kóstolást követően, javasolt elgondolkodni egy sebtiben lefolytatható lánykérésen!

  1. Castaréde XO Armagnac

Alk. 40°, Gyártó és palackozó: Castaréde Űrtartalom: 0,7l, Érlelési idő: 20 év.

A világ legjobb armagnac-jának választották a World Armagnac Awards megmérettetésen. Minimum 20 évig érlelt italokból megalkotott, egészen krémes és mély armagnac.

Illat: karakteres, intenzív illat, telt, gyümölcsös felütés, a kávé mellett tölgy és dohány. A vaníliát mazsolásság fogja körül.

Íz: Karakteres, intenzív, vibráló. Cukrozott gesztenye, szárított bogyók keverednek a pazar tölgyes, valamint a szivaros dobozra és a szantálfára emlékeztető jegyekkel, vanília és mazsola összefonódó komplexitásával.

  1. Castaréde 1984 Armagnac

Alk. 46°, Gyártó és palackozó: Castaréde, Űrtartalom: 0,7l, Lepárlás éve: 1984

Illat: Könnyű és visszafogott, a fűszerességbe belegabajodik a dió és csonthéjasok illata.

Íz: Egy nagy, édes-karamellás buborék, amelyben kis markáns íz-szigetek lebegnek. Kávé, dió, csipetnyi kesernye a lecsengésben.

A Castaréde párlatait a legjobb, legkifinomultabb armagnac-ok között tartják számon, a Cannes-i Filmfesztiválon és az Air France járatain egyaránt kortyolhatjuk őket, ha jó sorsunk úgy akarja. Évjáratos kiadásaik között 1893-ból származó darabot is találunk!

Látható, ezek a tételek: állócsillagok. Az idő nem hajlít, nem mozdít rajtuk, kis túlzással, fityiszt mutatnak korunk instant értékeire. Picit olyanok, mint a klasszikus versformák, vérzivataros időkben: ha a föld lángban és vértóban áll is, a költők biztos sarokkövekbe kapaszkodva, énekükkel az elmenekült istenekre figyelmezhetnek.

Amikor ide ér az olvasó a szövegben, töltsön poharába egy kis cognac-ot, esetleg armagnac-ot, ha nincs készleten, hát szerezze be, és hallgassa meg kedvenc muzsikáját, de szigorúan csak egyszer!

Adataink pontosságát a www.whiskynet.hu, a bortarsasag.hu és a wikipedia oldalain ellenőriztük.