Kérem Várjon!
Cikkek
Bor és keksz
A borkorcsolyák új generációja
PROMÓCIÓ
2018 szeptember 21.

Keksz és bor párosítás? Talán furcsán hangzik, még sincs benne semmi kacifántosság. Csak egy ötlet, hogy a jó borhoz a nassolnivaló is valami finom és különleges legyen. Az ötletből végül egy trendi borkorcsolya lett, melyet már hatféle ízkombinációban kóstolhatunk. Zsíroskenyér, chips, esetleg sós földimogyoró van mindenütt, de a Borkeksz valami olyan, ami könnyű, passzol a borhoz, és valami izgalmat is hoz a kóstolásba.

Hiszen ezekben a ropogós kis kekszekben minden benne van, amit borokhoz egyébként is szívesen kínálunk: kistermelői sajtok, dió, mandula és esetenként aszalt gyümölcs.  

A kekszek és borok párosítása jó játék. Volt alkalom, amikor a Pécsi Borozó főszerkesztője, Győrffy Zoltán és a kekszek megálmodója, Wirth Gabi közös bor-keksz kóstolást szerveztek.

- Izgalmas játék volt, annyi biztosan kiderült, hogy a kekszek rendkívül finomak, és az is, hogy általában nem csak egyféle borhoz passzolnak jól – vélekedik Győrffy Zoltán. – A kéksajtos-mandulás keksz aszalt kajszival például az édes cirfandli partnerének készült, de a természetes, édes borok szinte mindegyikéhez javasolhatom.

A vörösborok esetében sokan kedvelik a nagyon csokis, vörösboros, édes borkekszet, de az egyik legizgalmasabb párja a komplexebb, nagy vörösöknek mégis a bivalysajtos-fokhagymás, olívaolajos keksz lett.

A hatféle íz közül a legtöbb borhoz találunk megfelelő párost: az édes kecskesajtos remekül megy a pezsgőhöz vagy habzó borokhoz, az érett kecskesajtos-diós a testesebb vörösökhöz, a cheddaros pedig az ütősebb rozékhoz.

- Nem volt könnyű az arányokat kidolgozni, ráadásul már az elején elterveztem, hogy különféle bortípusokhoz fogok kekszeket készíteni, tehát sokféle sajt, gyümölcs, de magvak, fűszerek is kerülnek a kekszekben és így mindegyik kicsit máshogy készül- nyilatkozta Wirth Gabi.

A borkekszekkel ma egyre több borászatban is találkozhatunk, egyedi címkével, alkalmasint a saját borokra készített receptúrákkal.

- Az egyedi Borkeksz készítés a legizgalmasabb. Megkóstoljuk a borokat, a borászok is elmondják az elképzelésüket, milyen alapanyagokat, ízeket képzelnek el a borukhoz, közben nekem is elkezd kattogni az agyam. Több kísérleti keksz is készül, összekóstoljuk őket a borral, és a borásznak leginkább tetsző kerül majd az egyedi dobozokba– mondja Gabi. Ezeket a vendégek is nagyon kedvelik.

A Borkeksz nagyon sokrétűen használható: nagyszerű megoldás, bároknak vagy pincészeteknek, és mivel nagy kiszerelésben is rendelhető, kínálhatjuk őket konferenciákon vagy megnyitókon, de változatossá tehetünk velük egy szülinapot, vagy akár az esküvőnket is.


Borkeksz - kézműves borkorcsolya
borkeksz.hu
facebook.com/borkeksz

Legolvasottabb