Kérem Várjon!
Hírek
A Balatoni Borrégió legjobbjai
bori
2023 June 22.

Június 14-én Veszprémben, a Megyeháza Szent István termében került sor a Balatoni Borrégió legnagyobb borversenyének, a XX. Balatoni Borok Versenyének díjátadójára. A Balatoni Szövetség a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programmal együttműködve 2021-ben új alapokra helyezte a borrégió egyik legrangosabb szakmai mustráját, ez az együttműködés folytatódott tovább az idei évben is.

A bírálatra a Balatoni Szövetség szervezésében, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség szakmai segítségével került sor 2023. május 24-én Balatonfüreden, a Hotel Annabellában. A verseny támogatói -a Veszprém-Balaton 2023 EKF program mellett- az Agrárminisztérium, a Balatoni Fejlesztési Tanács, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a Balatoni Borrégiós Tanács voltak.

A bírálók névsorát a régió borászai mellett neves szakírók, borakadémikusok gazdagították, a szakmai zsűri elnöke dr. Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus volt. Letölthető katalógus itt.

A versenyen a Balatoni Borrégió mind a hat borvidéke képviseltette magát: érkeztek tételek a Badacsonyi, a Nagy-Somlói, a Zalai, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki és a Balatonfüred-Csopaki Borvidékről. Idén 58 termelő jelentkezett 230 bormintával. Az eredmények: 40 arany, 169 ezüst, 18 bronz minősítés és 3 okleveles elismerés.

A XX. Balatoni Borok Versenye fődíjas borai:

  • A Balatoni Borrégió Legjobb Fehér Bora 2023. címet a Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet Cirkáló rajnai rizling 2022. bora nyerte.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Vörös Bora 2023-ban a Garamvári Szőlőbirtok Sínai hegy Cabernet Franc 2019. bora lett.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Rozé Bora 2023-ban a Szabó és Fia Borpince Kékfrankos rozé 2022 bora.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Pezsgője 2023. címet a Garamvári Szőlőbirtok Garamvári Lellei Furmint Brut 2019. pezsgője kapta.
  • A Balatoni Borrégió Legjobb Desszert Bora 2023-ban Mészáros József sárgamuskotály 2021. bora lett.

  • A Balatoni Fejlesztési Tanács különdíját -a versenyben legmagasabb pontszámot elért bor- a Villa Gyetvai Borbirtok Kékfrankos 2021. bora kapta.
  • A Balatoni Borrégió Tanácsának különdíját a verseny legeredményesebb termelője, a Garamvári Szőlőbirtok kapta.
  • Veszprém Város különdíját a Konyári Pince Kékfrankos 2021. bora nyerte.
  • A VEB2023 Európa Kulturális Fővárosa különdíját a Fodor Borbirtok Aszófői rajnai rizling 2021. bora kapta.