Kérem Várjon!
Hírek
Vince-napi bormustra Mohácson
bori
2015 január 30.

Idén már hatodik alkalommal hirdették meg Mohácson – az önkormányzat és a hegyközség közös rendezésében - a Vince-napi borversenyt, amelyen 31 termelő 73 bormintája mellett szerkesztőségünk is részt vett, a zsűriben szavaztak nekünk bizalmat. Két bizottság, tíz zsűritag és a vártnál talán több jó bor. Röviden ennyi, de érdemes hosszabban is kifejteni.

Egy nehéz, de nem reménytelen évjárat volt a 2014-es, ahol sok odafigyeléssel, mind a szőlőben, mind a pincében több munkával azért születhettek nagyon korrekt, sőt akár kiemelkedő borok is. A kedvezőtlen időjárás miatt sokan nagyon gyenge évjáratnak könyvelték el a tavalyit, ami azért hiba, mert nem mindenütt, nem minden fajtánál és nem minden termelőnél igaz ez a megállapítás. Érdemes óvatosan bánni az általánosításokkal.

A Vince-napi Bormustra zsűrije a 73 borminta közül 15 bort értékelt aranyérmesnek, 27 tétel ezüst-, míg 23 bronzérmet kapott, nyolcat oklevéllel ismertek el.

A Termelői Nagydíjat idén a mohácsi Planina Borház érdemelte ki, hiszen Horváth Zoltán hat benevezett borfajtája közül három arany és három ezüst minősítést kapott.

A Busóudvarban rendezett újborértékelő eseményen a rozék aratták a legnagyobb sikert, hat rozé is aranyérmet kapott, a legmagasabb pontszámot összesítésben is a Planina Borház néró rozéja kapta. A legjobb fehérbor a dunaszekcsői Hauk István fehér cuvée-je, míg a legjobb vörösbor a mohácsi Eberhardt Pincészet cabernet franc tétele lett.

A részletes eredménylista innen letölthető.