Kérem Várjon!
Cikkek
Villány 52
A hegyközségi borversenyen jártunk
Szünder Dezső
2020 március 13.

Villányban 52. alkalommal rendeztek borversenyt. Elképesztő szám, több mint egy fél évszázad. Akinek kétségei lennének, hogy hazánk boros történelmének hol van az egyik origója, elég ha csak végiggondolja, mit is jelent mindez egy borvidék történetében.

A jó hangulatú rendezvényen jól látható és érezhető volt, hogy itt szinte minden egyes villányi termelő megjelent borával, sokuk személyesen is. Ezért aztán egyáltalán nem meglepő, hogy a nevezett borok száma a 300-at is meghaladta (308 egész pontosan). Ebből 58 fehérbor volt, az összes többi vörös szőlőből készült rozé 33 tétel –, illetve 215 vörösbor.

A zsűri asztalainál nagy tempóban, lendületes munka folyt. Ennek eredményeképpen 6 bor nagyaranyat, míg további 81 tétel aranyérmet kapott. A villányi vörösborok minőségét kitűnően érzékelteti ez a szám, hiszen az összes nevezés harmada /nagy/aranyérmet nyert. Idén a champion díjat a Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet Duennium Cuvée 2012 bora érdemelte ki.

A rendezvényen megjelent média külön asztalt kapott, ahol a legjobb villányi tételek közül közösen választották ki a legjobbat, aki elnyerhette a Villány Média Bora címet. Idén a jól elvégzett munka eredményeként a Szende Pince vehette át ezt a díjat 2016-os évjáratú Kopár Villányi Franc boráért.

A győztesek mellett a nagyaranyat nyert pincészetek és boraik megérdemelnek annyit, hogy egyesével is kiemeljük őket, mintegy elismerve a szőlőben és a pincékben végzett professzionális munkát.

A 2020-as villányi borverseny nagyaranyat nyert borai abc sorrendben:

  • Bock Borászat, Villányi Franc 2015
  • Günzer Tamás Pincészete, Mátyás Cuvée 2017
  • Polgár Pincészet, Elixír Cuvée 2012
  • Riczu Tamás Borászata, Symbol Cuvée 2017
  • Stier Pincészet, Birtok Cuvée 2017
  • Szende Gábor, Hédi Cuvée 2017

Gratulálunk minden résztvevőnek, díjazottnak!

A részletes eredménylista itt tekinthető meg.

A borversenyen a Tenkes Borvidékfejlesztő Np. Kft. és a Villányi Hegyközség meghívására vettem részt, akik minden követ megmozgattak, hogy a jelenlévők kifogástalan vendéglátásban részesüljenek. Az ebéd és az eredményhirdetés közti „holt időben” pedig egy igazi terepjárós kiránduláson vehettünk részt, a Günzer Családi Birtoktól Günzer Norman vendéglátónk jóvoltából. Azt hiszem sokunknak felejthetetlen és sokáig emlékezetes pillanatok marad az az idő melyet az Ördögárok környékén egy pohár rozével a kezünkben élhettünk meg és át.