Kérem Várjon!
Cikkek
Végül is hárman maradnak
A bor filozófiája és Vylyan borok
kenszei
2009 november 09.

November 5-én este hárman maradtak, hárman állítottak emléket a géniusznak, és egyik legnagyobb művének Pécsett a Művészetek és Irodalom Házában. Szerencsére a Fülep Lajos teremben nem nagyon maradt üresen szék, nagy volt az érdeklődés. A „Bizonyos tekintetben” - Hamvas Béla most , Hamvas életművet bemutató kulturális programsorozat harmadik felvonásában Rátóti Zoltán színművész olvasott fel részleteket a mára klasszikusnak számító „borkézikönyvből”, A bor filozófiájából. Természetesen a borok sem nem hiányozhattak egy ilyen rendezvényről, a Vylyan pincészet borait Iványi Emese mutatta be a közönségnek.

http://images.google.hu/imgres?imgurl=http://www.terebess.hu/keletkultinfo/img/hamvas_bela15.jpg&imgrefurl=http://www.terebess.hu/keletkultinfo/hamvasbela2.html&usg=__MpF0R3bYw3o3tRm0M80N9FkzXjA=&h=350&w=464&sz=53&hl=hu&start=1&sig2=GEOe2QhBm1P24uaIJ98k2g&um=1&tbnid=GwCldX4buRF4fM:&tbnh=97&tbnw=128&prev=/images%3Fq%3Dhamvas%2Bb%25C3%25A9la%26imgsz%3Dm%26hl%3Dhu%26rlz%3D1T4SKPB_enHU270HU270%26um%3D1&ei=lBb3SsC5E6aGmwOWnrGsAw

A felolvasások között, valamint a borok kitöltése alatt pedig Huzella Péter Kossuth-díjas gitárművész az alkalomhoz válogatott dalokkal valamint megzenésített versekkel szórakoztatta a nagyérdeműt, nagy sikerrel. Hamvas mellett kaptunk egy apró részletet Márai Sándor rizling-hitvallásából, valamint boros gondolatokat Petőfi Sándortól Villonon keresztül Zalán Tibor költő-dalszövegíróig.

A bor filozófiájának nem kell reklám, aki olvasta, az még biztosan sokszor újra megteszi, aki még nem, az gyorsan pótolja be ezt a lemaradást. Olyan „kézikönyv” ez, amely nem csak a borról szól és tanít, de magához az élethez, a boldogsághoz és a szerelemhez szolgál hasznos tanácsokkal. A mai őrült és rohanó világban is emberi életet élni próbálók számára megszívlelendő sorok ezek.

Fotók: Tóth László

A borok sem maradtak el az est színvonalától, nagy részükről írtunk is már. A sort a 2008-as Vylyan olaszrizling nyitotta, majd egy idei tétel, a 2009-es Bogyólé következett, aztán az Ördög maga, 2008-as házasítás formájában, zárásként pedig a 2006-os Cabernet Franc, amely már nem egy díjat gyűjtött be rövid élete során.

A valamivel több, mint másfél órás program végig nagyon gördülékeny és szórakoztató volt, kiadós szellemi táplálékkal, kitűnő borokkal és borkorcsolyával és az egész közönséget megmozgató, humoros néha kissé pajzán, de a bortól mindvégig el nem szakadó muzsikával. Rátóti Zoltán kitűnően tolmácsolta a hamvasi gondolatokat, nem először tette ezt, a mű hangos könyv változatában is az ő hangjával találkozhatunk. Aki jól figyelt, hasznos borkóstolási tanácsokkal is gazdagodhatott, és számtalan bor mellé illő dalt tanulhatott.

És valószínűleg nem csak a szerző érezte úgy, hogy egész éjjel képes lenne csak ülni, hallgatni és bort kortyolni. Mert „Végül is ketten maradnak, Isten és a bor.”

Legolvasottabb
Legfrissebb