Kérem Várjon!
Cikkek
Nem menekültök, libák!
Gasztroturisták és borkalandorok heti kalauza
bori
2009 november 09.

Egyszerűen nem tudunk mást ajánlani, viszont a libulást és újborozást - ahogy Tibi mondaná - gatyamadzag-szakadásig! Ehetünk libát múzeumban, pincében és odahaza, hidegen és melegen, minden részét felhasználják, választhatunk kedvünkre. Néhányat kiemeltünk, a többi meg a jobb csíkban, könnyű megtalálni, csak a dinamikus nyakhosszúságú libát kell keresni!

November 14-én, szombaton rendezi a múzeumok őszi éjszakáját a Természettudományi és a Néprajzi Múzeum Pécsett. Programjaikat a „Szent Márton” gondolat köré csoportosították. Magyarországon a Szent Márton napi hagyományok több évszázados múltra tekintenek vissza. A múzeumok szeretnék feleleveníteni az újborhoz és lúdhoz kötődő szokásainkat, valamint Szent Márton legendáját.

A programsor:

NM: 16.00 – 18.00 Kézműves foglalkozás (üveg, gipsz mécsesek , mécsestartók festése, díszítése)
TM: 16.00 – 18.00 Saját készítésű töklámpások bemutatója, versenye (az otthon készült lámpásokkal nevezés 15.30-ig)
NM: 16.00 – 22.00  „Szent Márton a bornak bírája”- folyamatos borkóstoló, borvásár (Roth Pincészet, Holland Sajtház), újbor bemutatása, borbírálat, gasztronómia
TM: 16.00 – 18.00  „Libaterelgetés”, Márton csacsi simogatása - a Misina Természet- és Állatvédő Egyesület támogatásával
TM: 18.00 - Tábortűz, libazsíros kenyér-kóstolgató
NM-TM: 18.00  Mécseses, fáklyás, jelmezes felvonulás, „Szent Márton érkezése” /Néprajzi Múzeumból a Természettudományi Múzeumba/
TM: 18.15 – „Szent Márton bevonulása Amiensbe” – jelmezes, lovas látványosság. A „Szent Márton legenda” bemutatása.
TM: 19.00 – „A vadludak élete” – Csonka Péter előadása
NM: 20.30  A PISZT (Pécsi Ifjúsági Színjátszó Társulat) Márton-napi előadása
TM: 20.30 – „A csillagászat mitológiai vonatkozása” – Gyenizse Péter csillagász előadása
NM: 24.00 Időjóslás a Márton-napi liba mellcsontjából

Belépő: Diák/ Nyugdíjas 200 Ft/fő Felnőtt 400 Ft/fő.


A hétvégén már szinte minden pincészet és étterem speciális liba-menüt kínál. Nils Holgersson nem ismert annyi libát, ahányféleképpen elkészítik a ludat Tolnában s Baranyában.

Pécsett az éttermekben érdemes Márton-lúd leszármazottait felkutatni, ajánlatunk a Pezsgőház, ahol ebédre vagy vacsorára is lehet választani az elég széles libakínálatból.

Villányban a legszélesebb a spektrum. A Mandula étteremtől a Maulig, a Gere Tamás és Zsolt boraira hangolt ételektől a Wunderlich kínálatáig felsorolni is nehéz a választékot. Villányba letévedhetünk csak úgy is, de azért hétvégén nem kevesen lesznek, érdemes asztalt foglalni.

Megyénk legnagyobb Duna-parti városa sem marad ki a mártonozásból. A mohácsi Szent János Hotelben Márton–napot rendeznek 2009. november 14-én, szombaton 18 órától. A hotel éttermében élőzenés vacsorával egybekötött borkóstolás lesz, melyen a Pécsi Püspöki Pincészet, az Eberhardt Pince és a Planina Borház (Horváth Zoltán) fogják bemutatni újboraikat.

Szekszárdon a pincék és borházak már pénteken, november 13-án is gazdag gasztronómiai programajánlatokkal várják az érdeklődőket. Másnap, szombaton délután ünnepélyes megemlékezés Babits Mihályról a Babits pincénél, majd a Belvárosi Katolikus Templomban történik az ünnepélyes termény- és boráldás. Este az újbor jegyében Borbál kerül megrendezésre a PTE IGYFK aulájában.

További programok egy kattintásnyira!