Kérem Várjon!
Cikkek
Uránvárosi konyhasörök
Táncoló Medve Sörfőzde a Művész Presszóban
zoranka
2013 augusztus 26.

Megtört a jég. A kézműves sörforradalom elérte Baranyát is. Előjele az volt, hogy tavaly augusztusban megnyílt a Művész Presszó a Kolozsvár utcában, ahol azóta magunk is gyakori vendégek vagyunk. De az igazi jeleket csak most nyáron kóstoltuk, amikor a Táncoló Medve Sörfőzde első söreit töltötték ki poharainkba.

A Táncoló Medve két pécsi fiatal, akik egy uránvárosi panelkonyhában főzik első söreiket. Év eleje ót tesztelgetik a főzeteket, hármat elhoztak kicsit nagyobb közönségnek is megmutatni. Mi sem jobb helyszín ennél, mint a Művész Presszó, hiszen szinte csak itt mérnek, csapolnak kézműves magyar söröket Pécsett.  A sörnyelvi leírásban nem mélyedtünk még el, figyeltük is, mit gondol a sörökről Bart Dániel, a sörforradalom egyik kirobbantója, szószólója legalábbis, a kézműves Főzdefeszt szervezője.

Neki a gyömbéres mézsör ízlett a legjobban, a mi kis csapatunkban megoszlottak a vélemények. De ennek köszönhetőn mindegyik sörnek lett rajongója, átlagban talán a Horizont nevű végzett a legjobban.

                                                                                                                   Fotók: Wéber Tamás

De mi is került a poharakba ezen az estén? És kik töltötték ki nekünk? Paulus Marcell és Kovács-Öller Tamás természetesen nem profi sörfőző mesterek, mindkettejüknek van civil foglalkozása is, egyikük orgonaépítő, másikuk biológus, de a sör a közös metszésponttá vált életükben. Egy uránvárosi lakás konyhájában készülnek a sörök, 20 liter körül egy-egy főzetből. A bemutató célja pedig az volt, a közeli barátokon túl vajon mások hogyan reagálnak a sörökre, érdemes-e folytatniuk, fejlődniük, több energiát belefektetniük. Lelövöm a poént: érdemes.

Szikra – mézsörrel, gyömbéres mézsörrel kezdtük a kóstolót. Erős kezdés volt, durván gyömbéres az ital, kevésbé tűnik sörnek, inkább alig szénsavazott gyömbéres limonádé. Kevés citrusosság ugyan átjut a gyömbér mindent felülíró erején, kis gyógyszeresség is van mögötte, de többeket így is abszolút megnyer magának. Bár még többeket meg nem, az ötlet nagyon jó, a megvalósításon meg még csiszolni kell.

Napfivér - egy tejes-mézes-fűszeres ízhatású búzasör, amúgy belga witbier volna (emlékezzünk Hoegardenre), sok korianderrel. A kézműves sörben tapasztalt kollégák tisztességes munkának minősítik, nekem meg tetszik, egyszerre krémes, könnyed, ugyanakkor meg izgalmas a fűszerezettsége és van teste is. A habja nagyon gyorsan eltűnt, ezt volt, aki felrótta, jómagam visszakóstoltam.

Horizont – a legmagasabb pontszámott ennek a sörnek adtam. American pale ale a típusa, citrusos, sárgadinnyés illatokkal. Zamatai dúsak, ebben jelentkezik legerőteljesebben a komló és a kesernye, de belefér. Valahogy ez a legsörösebb mind közül, a következő főzetből is kérek kóstolót.

Ideje egyre komolyabban vennünk a söröket és nem csak kóstolgatni, de tanulni is őket. Nemrég új söröket hozott forgalomba a magyarhertelendi sörfőzde is, van a térségben új a nap alatt, ideje bővebb teret adnunk a kézműves söröknek.

Legolvasottabb
Legfrissebb