Kérem Várjon!
Cikkek
Tüke bor II.
13 Radó bor
kenszei
2009 március 29.

Természetesen kóstoltunk is a Radó pincében. Összesen 13 Radó-bor került a poharainkba. Pécsről fehérek, saját szőlőből, majd villányi és szekszárdi vörösök, vásárolt szőlőből készült borok.

Pécsi Zöldveltelini 2008

Kellemes, de nem túlságosan intenzív almás, zöldes illatokkal nyit. Közepesen testes, savai kellemesek, de talán még egy csipetnyi jól állna neki. Nagyon fajtajelleges tétel, kitűnő ízvilággal. Nem légies bor, nem illan el hamar a szánkból zamata, és jól esik belőle még egy pohárral, vagy akár kettővel is. Tisztán vagy fröccsben, kinek-kinek ízlése szerint.

 

Pécsi Chardonnay 2008

Világos tónusú, tiszta megjelenésű bor. Aromái inkább elegánsak, mint intenzívek, birssel és ananásszal. Eleinte elég markáns a fajélesztő illata, de kitisztul a levegőn, és teret enged a gyümölcsöknek. Illata és íze is melegséget áraszt, közepesen hosszú a zamata, gyümölcsös édeskével és kellemes fanyarsággal a végén. Kicsit magasnak érezzük az alkoholt és kevésnek a savakat. Letisztult, korrekt chardonnay.

 

Pécsi Cirfandli 2008 (száraz) 

Zárkózottan indít, sok levegő kell neki. Nagyon markáns, egyedi illat- és ízjegyekkel rendelkezik. Mézes, gyümölcsös jegyek a háttérben szépen érlelt sonkával. Sűrű a korty, kellemes melegség terjed szét a kóstoló szájában. Íze abszolút harmóniában az illatával, tiszta és kerek, a levegő hatására pedig egészen selymes lesz. Hosszú lecsengésében elnyújtva jelenik meg a kesernye, percekig a szánkban marad. Magas beltartalmi értékekkel rendelkező bor, nyugodtan fektessünk el pár palackkal, hosszú ideig számolhatunk vele.

 

Pécsi Cirfandli 2007 (száraz)

Az előző tételnél sötétebb megjelenés és intenzívebb illatok jellemzik. Aromatikáját nagyon kellemes mézes, virágos jegyek vezetik. A szájban mintha markánsabban éreznénk a kesernyét, de semmiképpen sem bántóan. Savai rendben vannak, elegánsan lendületes a korty és hosszan köszön el ez is. Leginkább talán mézes, almás ízjegyei domborodnak ki. Ez a tétel nem a számadatokkal hódít, sokkal inkább kerekségével, érettségével, minden benne van, ami miatt szeretni lehet a fajtát.

 

Pécsi Cirfandli 2008 (félédes)

Kitűnő töppedt illatában alma, sajt és kajszilekvár. Már ez is behízelgő, barátságos, a korty pedig csak megerősíti ezt. Ebben a kajszilekváros vonal jelenik meg a legmarkánsabban. Talán kicsit könnyebben értelmezhető, mint száraz társai, más megközelítése a fajtának. Maradék cukra és savai nem túl magasak, de szépen kiegészítik egymást, így szépek, ahogyan vannak. Bájos bor.  

  

Pécsi Cirfandli Válogatás 2007 (félszáraz)

Mély, sárga színű nedű. Illatában és ízében is kitűnően érett bor benyomását kelti. Szinte majdnem szárazra forrt ki, alkoholja (14 térfogatszázalék fölött!) és extraktja is magas, de szépen összeérett a szerkezet, nem találni kivetnivalót benne. Koncentrált cirfandli sűrítmény nagyon hosszú, kesernyével fűszerezett lecsengéssel. Nehéz bármit is kiemelni, egyszerűen szájba vesszük és ízlik. (Nem igazán tudnék dönteni a száraz vagy az édes cirfandli stílus javára, mindkettőben találok érdekességet, szépséget.)

 

Pécsi Cirfandli 2000 (félszáraz)

Meglepetés tétel, még a házigazda sem tudta, hogy bekerül a sorba. Színe erőteljes aranysárga, leheletnyi barnás árnyalattal. Illatvilágát palackbuké, tercier aromák vezetik, aszalt gyümölcsökkel körbevéve. Az ízében is ezek az aszalt gyümölcsök köszönnek vissza, lekváros édesség keveredik a citrusok fanyarságával. Izgalmas játék az ízekkel. Savai még mindig tartják magukat, a kor pedig nagyszerűen áll neki. Megfontolt, korosodó tétel, szánjunk rá elég időt, és lassan kortyolgassuk.

 

 

Villányi Cabernet Franc Siller 2008

Megjelenésében vérbeli siller. Illatában nagyon intenzíven fűszeres és alkoholos. Szájban is elbillen egy kicsit az alkohol felé. Eleinte a kellemesnél egy picivel fanyarabb a korty, de a levegőn szépen lecsillapodik ez a jegy. Maradékcukor édesíti, komoly és tartalmas anyag, nagytestű siller. Nem kvaterkázó bor, zamatában talán közelebb áll a vörösborhoz, mint a sillerhez.

 

Villányi Cabernet Franc 2008

Barátságos, világos megjelenésű bor. Illata zárkózott, mélyről jövő, némi lakkos felhanggal. A kóstolás időpontjában az almasav bontás vége felé járhatott, zilált és szétállnak az összetevők. A levegő némileg segít rajta, próbál kerekedni. Mindenképpen érdemes később újrakóstolni, tehetséges franc, szép bor lesz.

 

Szekszárdi Kékfrankos 2007

Mély, sötét színvilág lilás széllel. Aromái és íze is abszolút fajtajelleges. Tanninja és savai szép egyensúlyban, még fiatalosak, de már nem vadak, nagyszerű gerincet biztosítanak a bor szerkezetének. Íze meleg hangvételű, gyümölcsös, fűszeres jegyek kevésbé jellemzik. Hosszú bor, lassan és nagyon tartalmasan köszön el. Nagyon kellemes, mediterrán hangvételű, elegáns kékfrankos.

 

Szekszárdi Kékfrankos-Cabernet Sauvignon 2007

Illat- és ízjegyeit is a kékfrankos uralja. A sauvignon csendesen a háttérbe húzódik, komolyan megtámogatja a bor gerincét és sűrűsíti, koncentráltabbá teszi a struktúráját. Magasnak érezzük az alkoholt és eléggé szárít a korty, markánsak a tanninok. A frankos gyümölcsei szépen megjelennek a kortyban, és a sauvignon ehhez hozzátesz még egy csipetnyi fűszerességet.  A kékfrankosnál erőteljesebb, vadabb tétel, még útja elején jár és már most ételért kiált.

 

Szekszárdi Cabernet Sauvignon-Cabernet Franc 2007

Sötét színvilág. Aromatikáját a franc vezeti feketebogyós gyümölcsökkel és kávés jegyekkel. Zamatában direktebb most még a sauvignon, kissé nyers a korty, bár tanninja egészen sima. A franc nem igazán tud kibontakozni még, szinte érezni lehet, ahogy a két fajta próbál dűlőre jutni, viaskodnak egymással. Korai még felbontani, tartsuk palackban, beltartalmi értékei is magasak, és ha a két összetevő házassága beérik, nagyszerű bor lesz.

  

Szekszárdi Cabernet Franc 2006

Feketébe hajló színvilág. Mélyről induló és lassan kibontakozó illatában kökény és szeder csokis öntettel. Nagyon megnyerő aromatikájú tétel. A korty kezd teljesen összeállni, a magas szárazanyag tartalom, a hordó és a tanninok közelítenek az egyensúlyi állapot felé. Extrakt édesíti a gyümölcsös kortyot, tanninja szárít még, de már nem bántóan. Fogyasztásra abszolút kész állapotban lévő tétel, sok örömet nyújt, de valószínűleg még egy-két palackban eltöltött év után lesz a legszebb, csúcsközeli állapotban.

Legolvasottabb