Kérem Várjon!
Cikkek
Terasz, füst, fröccs
Borok grillezéshez
Kutyánszky Bori
2019 július 25.
Ahogy vége lett a májusi esőknek, gőzerővel indult be a grillszezon. Lehet elektromos, gáz vagy faszenes, lehet sütő vagy szmóker, lehet grill vagy barbeque, a szabadtéri sütögetések kedvenc időtöltésünk a napsütéses évszakokban. És ha már grillezünk, borozzunk is mellé!

A grillezéshez válasszunk olyan időpontot, amikor igazán ráérünk, nincs rohanás, feszültség, kapkodás, csak haverok, család, no és a grillsütő. Most csevapot választottunk, eredeti déli fűszerezéssel, kicsiket (ezek viselik a csevapcsicsi nevet), mert sokan voltunk, és ezeket gyerek és felnőtt egyaránt kedveli.

Nehezebb volt eldönteni, hogy akkor fehér vagy rozé kerüljön a poharakba, hiszen a szakács és segítői mind megérdemelnek egy jó pohár bort. Két fehéret és két rozét választottunk ki - tucatnyi grillmester, kukta, salátafelelős és kenyérszeletelő (mindenkinek kell egy funkció minimum) várta, hogy kóstolás útján szülessen döntés.

Fotó:  Kiss 'Gadget' Zoltán

Fehérben

Mészáros Pál Pincészete
Suttogó Fehér Cuvée 2018 (Pannon)

Aldi, 1299 Ft

Az előkészületek már meghozták a kedvünket egy pohár jól behűtött fehérborra, a hordógrill beüzemelése pár perc volt, a faszén pillanatok alatt begyulladt, s míg vártunk a parázsra, a Mészáros Pincészetben készült fehérről tekertük le a csavarzárat.

Pinot blanc és cserszegi fűszeres házasítása, ez utóbbi hozza is az illatokat, friss, virágos, lendületes, behízelgő. A pinot blanc visz bele testet, nem tűnik el a korty az illatot után, jó savak, semmi túlzás, inkább a gyümölcsösség, könnyedség jellemzi. Jó kezdés, mire a palack kiürül, a parázs is startra kész.

Kristinus Borbirtok
Fehér Cuvée 2018 (Balatonboglár)

Aldi, 1399 Ft

A hordógrillben az a jó, hogy ráfér egy ütemben vagy két kiló csevap. Mire felsorakoztatjuk, már lehet is forgatni, érkeznek a saláták a kerti asztalra, jöhet a következő bor a jégből.

Ez is egy házasítás, a Dél-Balatonról érkezett az Aldi polcaira, chardonnay, sauvignon blanc, sárgamuskotály és irsai olivér került bele. Azaz van test, van illat és van fűszeresség. Illatában egres, zöldalma, vilmoskörte és csalán keveredik, kortyban friss gyümölcs, korrekt savak, kedves és kerek. Az első tesztcsevapok mellé is működik.

Fotó:  Kiss 'Gadget' Zoltán

Rozéban

Mészáros Pál Pincészete
Suttogó Merlot Rosé 2018 (Szekszárd)

Aldi, 1299 Ft

A bbq kontra grill csatában nehéz dönteni, mert mindkettőt szeretjük, de a grillezés mellett a gyors elkészítés gyakrabban teszi le a voksot. A csevap műfajában ráadásul valóban nincs sok játék, persze némi rutin kell hozzá, hogy ne szárítsuk ki, de esetünkben a csevap-adag pont egy palack bor elfogyasztásával arányos idő alatt készült el.

Az asztalnál már egy szekszárdi merlot rozét bontottunk az estebédhez. A megszokottnál kissé sötétebb, akár már a siller felé hajló szín, kortyban is vastagabb, tartalmasabb, érettebb gyümölcsökkel, selymes és csúszós. A finom szekszárdi fűszeresség jól összehozza a csevapokkal is.

Kristinus Borbirtok
Rosé Cuvée 2018 (Balatonboglár)

Aldi, 1399 Ft

A legvégén már csak a sztorik, beszélgetések, egyre gyakrabban felhangzó nevetés lengi körbe az asztalt. A parázs már rég kialudt, a jég felolvadt, de még egy borunk van talonban.

A Kristinus-rozé trendi, illatos, piros bogyós, jó savakkal, lendülettel, frissességgel. Az első pohár tisztán, a második már fröccsben kedves. Mert a jó fröccshöz bizony jó bor kell! És amíg arra várunk, hogy lassan lebukjon a nap a dombok mögé, az igazi hungarikum rozéfröccsünkkel a kezünkben arra jutunk, hogy azért jó közösségi esemény egy jó grillezés, mert mindenki megtalálja hozzá a kedvenc borát. Lehet fehér vagy rozé, de akár könnyed vörös is, ha jó hátteret adnak, hogy együtt legyünk, egymásra figyeljünk, máris érdemes volt megbontani őket.

Fotó:  Kiss 'Gadget' Zoltán


A grillezéshez a borokat az ALDI biztosította.

Legolvasottabb
Legfrissebb