Kérem Várjon!
Cikkek
Szeleshát, szeress hát!
Pincészet-kóstoló a Kalamárisban
bernathp
2014 március 06.

Múlt pénteken újabb pincészet mutatkozott be a Kalamáris Borbisztró és Vinotékában, ezúttal a Szekszárdi borvidék egyik dinamikusan fejlődő üstököse, a Szeleshát Szőlőbirtok tartott előadással egybekötött borkóstolót. Külön-külön már mi is kóstolhattuk a boraikat, azonban egyszerre a komplett borsorukat még sohasem, most ezt a hiányosságunkat is pótoltuk a listáról.

A Szelesháttól ifj. Szekretár János érkezett az estre, s persze hozta a borokat is, kilenc tételt, egy rozét és nyolc vöröst, kellettek a kísérő falatkák a kóstolás során. A Szeleshát igen jó hírnevet épített ki magának az utóbbi időben, gondoljunk csak a 2009-es syrah-jukra, vagy a „K2”-sorozatra, s mára már ott tartanak, hogy Szekszárdon, de az egész Pannon Borrégióban kikerülhetetlen tényezők, ha vörösborokról beszélünk. János többek között az indulásról, a távlati lehetőségekről és a szőlőbirtok ars poeticájáról is mesélt, érdemes például azt is kiemelni, hogy sokakkal ellentétben a rossz emlékű 2010-es évjáratot szinte egy az egyben kihagyták, mivel nem szerették volna az addig megalapozott nevüket egy gyengébb évjárattal lerombolni. Dicsérendő hozzáállás, lássuk, hogy a boraikat is lehet-e dicsérni!

                                                                                                                 Fotók: Németh József

Szeleshát Szekszárdi Kékfrankos Rozé 2013
Hideg, szépen vöröslő rozéval nyílt a sor, tiszta kékfrankos illat, és kortyban is nagyon stabilan hozza ezt, a málnával és az eperrel együtt, a savak kicsit magasak, egy kicsit vékony a lecsengése is és egy kis plusz CO2-őt is el tudnánk benne viselni, de egy hibátlan, nagyon korrekt rozét ismerhettünk meg. 84 pont (***)

Szeleshát Szekszárdi Pinot Noir 2011
Másodikra egy pinot következett, amelynél meggyes-hűvös szippantással indítottunk. Kortyban kissé gyenge savgerincet érzékeltünk, ennek megfelelően egy nagyon könnyű, nagyon ivós bort ismerhettünk meg. Ízében is jöttek a meggyes jegyek, étcsokival körítve. Az összképet tekintve talán lehetne egy leheletnyivel masszívabb, testesebb, hűvös téli (?) estéken jól fog csúszni bármikor. 84 pont (***)

Szeleshát Szekszárdi „K2” Kékfrankos 2011
Itt az előzetesen megadottakkal szemben egy kis változás volt a 2011-es kékfrankos szerepelt a 2009-es helyett. A „kákettő” tömény gyümölcsösséggel nyitott, piros bogyósokkal, emellett húsos, cseresznyés, élő illattal adta tudtunkra, hogy itt már más kategóriát kóstolunk. A korty csokis-krémes, szép a szerkezet, jók a savak. Tartalmas nagyon, a tannin is eléggé szárít. Komoly, élő, nagyon elegáns bor, az este egyik legjobbja. 89 pont (****)

Szeleshát Szekszárdi Syrah 2011
Ez a sötét színű syrah illatában egy kicsit füves-zöldes illattal nyitott, egy kicsi lakk és szilva kíséretében, a nyers érzet dominál. Kortyban sokkal-sokkal szebb volt „crazy-cherry” és cseresznye, tapadós, elegáns lecsengés, egy kis jóleső kesernye is vár minket a korty végén, egy kicsit kár az illatban tapasztalt bizonytalanságért. 84 pont (***)

Szeleshát Szekszárdi Cabernet Franc 2011
„Szűz termésű” franc-nal folytatódott a sor, nagyon magas az alkohol emellett némi almáspite is játszik. Nagyon masszív, nagyon tömény. Nagyon magas, 36-os extrakttal rendelkezik. Kortyban nagyon mély, fekete bogyósok, ribizke, áfonya. Szép bor már most, hatalmas potenciállal. Megkóstoljuk majd később is. 89 pont (****)

Szeleshát Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2009
Szép, nagyon szép lekváros, szilvás-barackos illat, kortyban is tartalmas, puha a tannin, szinte tökéletes szerkezetű a sauvignon. Fekete bogyós, csokoládés talán egy kis aszalt szilva is. Zseniális bor, egyben van, masszív, komoly teste mellet megfelelően könnyed, ivós is. Egy hete is kóstoltuk, akkor is szerettük nagyon. 90 pont (*****)

Szeleshát Szekszárdi „Háromfiú” Cuvée 2009
A háromból a középső fiú, János elmondása szerint ez egy merlot-kékfrankos-cabernet sauvignon házasítás, amely meglehetősen világos, barnás-vöröses színnel nyit, és rögtön koncentrált édes-cseresznyés illattal hízeleg be. Egy picit visszafogottabb az előző sauvignonnál, tannin itt is szépen belesimul a testbe, kicsit azért szárít, az alkoholja is befűt a korty végén. Profin összerakott tétel, fűszeres, erdei gyümölcsös, áfonyás. Komplett bor, 86 pont (****)

Szeleshát Szekszárdi „Oroszlán” Cuvée 2008
Kékfrankos-Merlot-Pinot Noir cuvée következett utolsó előttiként, bordós-pirosas szín, majd illatában a lekvár, a kökény, a szilva és a cseresznye is szépen megnyílik. A tannin picit keményebb, húzósabb, azonban ez nem bántó egyáltalán. A lecsengés is tartalmasabb, a szerkezet itt is szép, talán az egy év fór, de még komplettebb bor benyomását kelti, mint előző 2009-es társa. 88 pont (****)

Szeleshát Szekszárdi „Nomád” Merlot válogatás 2009
Zárásként a nemrég piacra került Szeleshát „csúcsbor” következett. A kései szüretelésű merlot-ban rögtön érződik a fűszeresség, a meggy és a vanília. Tapadós, fűszeres a korty, érződik a barikolás is, az alkohol egy kicsit kilóg. Ízben jön a meggy és az étcsoki. Nagy bor, komoly bor, de egy kis izgalmat egy kis pluszt hiányoltunk belőle. 87 pont (****)

Igen tekintélyes sort hoztak el tehát a Szeleshátiak, a Skrut György által készített gazdag szarvasragu kakukkfüves burgonyafelfújttal körítetve remekül illett a borokhoz, lassan már nem találunk olyan kóstolót a városban, ahol ne lenne kiegészítő étel is hozzá, de ez így van rendjén. Eddig a Kalamárisban szekszárdi pincék, borászatok mutatkoztak be az utóbbi időben zömmel, várjuk már a többi borvidéket is, ismerjünk meg minél több bort, arccal összekötve. És ha a pénteki Szeleshát-kóstolóhoz hasonló borokat sikerül tapasztalni, akkor máris értelmét veszti a címben lévő felszólítás, hiszen a jó borok szeretetéhez nem kell ukáz.

Legolvasottabb
Legfrissebb