Kérem Várjon!
Cikkek
A hetedik
Szerkesztői gondolatok 2014/1
Győrffy Zoltán
2014 március 05.

Pécsi Borozó hetedik évfolyamába léptünk, nem szakad meg a megjelenések sora, bár változik, kétségtelen. A körülmények olyanok, amilyenek, összementünk kicsit, most éppen 16 oldalon próbáljuk meg negyedévente bemutatni az aktualitásokat régiós borfronton. A weboldalunk persze folyamatosan frissül, a hírek és programajánlók mellett továbbra is írunk kóstolókról, borokról, éttermekről, élményekről, aki itt olvas bennünket, ezt tudja. Aki papíron szeretne olvasni, keresse a Made in Pécs városmagazint.

bock borok

Van aktualitása ennek a pár bevezető sornak a hetedik évfolyam első száméához, itt a weben is. Sokan - velem együtt - hisznek a papírban, szeretik kézbe venni az olvasmányukat, ezért is fogtunk össze a Made in Pécs stábjával és ezért vagyunk ezentúl a városmagazin közepén, negyedéves mellékletként. Bízom benne, hogy a lényegretörő, tömör, de a korábbi hat év szellemiségében készülő melléklet tetszeni fog az olvasóknak.

Tizenhat oldalon nem lehet csodákat várni, korlátozottak a lehetőségeink, bár minden idők talán második legtöbb bormintája érkezett be negyedéves Mustránkra, köszönjük a bizalmat! Remélhetőleg az oldalszám is emelkedik majd, ha lesz elég hirdetés, hiszen abból tudjuk fenntartani a nyomtatott megjelenést. A Made in Pécsben nyolcezzer példányban vagyunk jelen, de ott vagyunk Vilányban és Szekszárdon is, sőt készült ezer példány csak a mellékletből és azt a héten postázzuk ki a szokásos, országos vinotékás körnek.

Ráadásul végre elkezdhettük a weboldalunk megújítását, remélhetőleg a nyári print számmal egy időben startolhat az új oldal is. Addig is igyekszünk naponta frissülni, érdemes visszatérni hetente többször, a programajánlónkban a régió borkínálatának java mindig helyet kap, hasznos innen tájékozódni.

Ahogy a tavasz közeledik, úgy kezdenek el érkezni postaládánkba a meghívások a különféle borversenyekre. A helyi borversenyekkel indítunk, aztán a hegyközségi megmérettetések, majd a borvidéki rangadók jönnek, de lesznek nagyobb, akár nemzetközi versenyek is a következő párhónapban, ahol jelen leszünk, ahonnan hírt adunk.

Mindig örömmel megyünk ezekre a versenyekre, mert rengeteg új borral tudunk megismerkedni, de egyáltalán nem mellékes, hogy a kóstolók során rengeteg jó arccal ismerkedhetünk meg, van, akikkel a kóstolás lesz élvezetesebb, másokkal később akár portrét is készítünk. Mivel egyikünk sem csak borral foglalkozik, ezért nem mindig és nem mindenhova jutunk el, de minden eredményről szívesen hírt adunk.

Ahogy arról is, ha valahol valami izgalmas, közösségi projekt alakul, legyen az a Fuxli-projekt Szekszárdon, vagy a tavasz egyik meghatározó fesztiváljává fejlődött BorZsongás Villányban. És ilyen lehet a Pécs Város Bora választás is, hiszen idén először a versenyt meghirdető önkormányzat a Pécsi Borászok Céhével és a Pécsi Borozóval közösen fogott neki a verseny megújításának, hogy minél több pécsi polgár érezhesse a magáénak a pécsi borokat.

Hasonló cipőben járunk a Portugieser du Monde-dal, harmadik éve szervezzük meg az oportók seregszemléjét, bízva benne, hogy egyre többen készítenek majd izgalmas borokat ebből a fajtából és egyre többen teszik majd kedvenceik közé ezeket a borokat. Idén áprilisban ismét a Zsolnay Negyedben találkozhatunk hazai és külföldi portugieserekkel.

Minden megjelenésünk, legyen printben ezeken a hasábokon, vagy a szeptemberben megjelenő, angol és magyar nyelv pannon borkalauzunkban, de akár bejegyzéseink a weboldalunkon, vagy posztjaink facebook-oldalunkon, sőt a rendezvényeink is, a borszakkör, a borszeminárium és a minifesztiválok egyetlen cél érdekében jönnek létre: hogy a bor legyen közös értékünk. A régiónk egyik legnagyobb értékéről beszélünk, aminek helye van a hétköznapokban és helye az ünnepeinkben.

A bort nem kell misztikus piedesztálra emelni, de ne tekintsünk rá szimpla alkoholként sem. Sokkal természetesebben közelítsük meg, és fogyasszunk egy pohárral, ha kedvünk tartja, az alkalomnak megfelelőt, megfelelően. Csak arról ne feledkezzünk meg, hogy mindig mértékkel kóstoljunk.

Legolvasottabb
Legfrissebb