Kérem Várjon!
Cikkek
Szekszárdi Duna-keringő
Bodri-borvacsora a Duna Gardenben
Tüske Gyöngyi
2019 szeptember 30.

Van egy hely, a belváros zajától távol, ahol kellemes környezetben, közvetlenül a Dunaparton élvezhetjük a természet közelségét és a páratlan gasztronómiai élményeket. Az egykori csónakházakból kialakított Duna Garden Hotel és Étterem a Ráckevei-Soroksári Duna-ág szomszédságában, a parti sétányon fekszik, a Gubacsi híd lábánál. Szeptember 19-én a Bodri Pincészet borvacsoráján jártunk, ahol az ételekért Makk Norbert (Bodri) és Szabó Zsolt (Duna Garden) séf duója, a borokért Bodri István volt a felelős.

Belépve a tágas, üvegfalú teremben azonnal a dunai panoráma tárult a szemünk elé, a terasz, a zöld fű, szépen gondozott fák és virágok, egy kedves kis móló. A teremben a Vajda Gipsy Zenekar már húzta a nótát, a felszolgálók pedig székelykáposztás mangalica sonkával és hozzá a 2018-as Fuxli sillerrel fogadtak bennünket. A siller kadarka és kékfrankos házasítás. A fuxli szót régen a vegyes szüretelt szőlőkből (fehér és vörös szőlő egyben) készült borokra használták. Ma már nem így készülnek a sillerek, hanem a vörösborok készítéséhez hasonlóan héjon hagyják a mustot, amíg meg nem indul az erjedés és el nem érik a kívánt színt, majd ez után átkerül a bor a tartályba vagy a hordóba, ahol az erjedés befejeződik.

Hideg előételként kecskesajt variációkat kóstoltunk, ananászos szőlőlekvárral és kolbászmorzsával megbolondítva, mellé a 2018-as Sári Chardonnay-t. A kecskesajtok több textúrában jelentek meg a tányéron, a fogást a kolbászmorzsa tette összetetté. A mellé kínált chardonnay krémes, körtés-barackos íze remekül passzolt a sajt fanyarságához. A bor három hónapot volt finomseprőn tartva, fajélesztővel erjedt acéltartályban.

A vargánya cappuccino „leves” kávéolajjal, parmezán sütivel kinézetre tényleg inkább egy kávé benyomását keltette. Ez az Optimus étterem „signature” étele, az étlap állandó eleme a szekszárdi és a nemrégiben megnyitott amerikai étteremben egyaránt. Ízét a sok vaj és a tejhab tette mennyeien krémessé. Mint „a tökfőzelékhez a kapor” olyan tökéletesen passzolt hozzá az egy évig barrique hordóban, majd további egy évet palackban érlelt 2015-ös Faluhely Pinot Noir válogatás bor.

Újabb lépést tettünk a desszert felé, mozaikos kacsamellet fogyasztottunk birsalma raviolival és édesburgonya habbal. A kacsamellet belsejében, csíkokban póréhagyma hab és gyömbéres töltelék tették a fogást még izgalmasabbá. A birsalmával töltött ravioli alacsony hűmérsékleten sült karalábéból készült. Hozzá 2016-os Szekszárdi Bikavér dukált, a bor 50% kékfrankos, 5% kadarka, 45% cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasításából született. Örök kérdés, hogy az Egri vagy a Szekszárdi borvidéken volt-e előbb bikavér. Bodri István elmondása szerint a szekszárdi bikavért már 1846-os források is említik. A bor már hordozott némi gombás és avaros jegyet, ami szépen harmonizált a fogás ízvilágával.

Főételünk szarvascomb volt, csokoládé mártással, fava babpürével és polentával. Mint megtudtam, a fava vagyis a lóbab egy görög eredetű babfajta, mely ízében egyszerre egyszerű, mégis elegáns. A mártáshoz ghánai csokoládét használtak fel. Az ételhez párosított 2012-es Gold Optimus Cuvée bor egy bordeaux-i házasítás, 40% merlot, 40% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc. A borok házasítás előtt 24 hónapot töltöttek 225 literes tölgyfahordókban. Bodri István elmondása szerint 2012-ben nagy volt a vadkár, a szarvasok is előszeretettel fogyasztották a merlot szőlőt, és ez fordítva is igaz, a bor csokoládés, krémes, szinte likőrös jellege és nagy teste (16.5% alkohol) passzolt a vadhúshoz.

Sütőtök créme brulée mák mousse-szal és rétes chips-szel zárta gourmet vacsoránkat. A desszerthez minimális cukrot használtak fel, a sütőtök és a mák édessége mégis meghozta a kívánt édes hatást. A hozzá kínált 2013-as Faluhely merlot 18 hónapot töltött első-, és másodtöltésű barique hordókban, a tipikus merlot-khoz képest fanyarabb, meggyes-csokis-vaníliás ízjegyei illettek a szintén nem túl édes créme brulée-hez.

A Bodri pincészet birtokközpontja a festői szépségű Faluhely-dűéőben található Szekszárd déli határában. A Birtok egy igazi borturisztikai komplexum, ami borászatot, rendezvénycentrumot, az Optimus Éttermet és látványkonyhát valamint 61 vendég befogadására alkalmas vendégházakat is magába foglal. Saját szőlőterületük több mint 140 hektár, melynek legnagyobb része Bátaszéken található. Széles fajtakínálatukban olyan különlegességek is megtalálhatók, mint a malbec vagy a rizlingszilváni. Boraik között mindenki meg tudja találni a kedvére valót, a könnyed, gyümölcsös alapboroktól kezdve a komolyabb, Faluhely válogatáson keresztül a prémium dűlőszelektált tételekig. Ha pedig éppen nem járnának Szekszárd felé, a Duna Garden étteremben is meg tudják kóstolni a pincészet teljes kínálatát.